13 fine bøker du kan gi bort til jul
Våre kokebok-anbefalinger rommer alt fra nye spennende smaker, inspirasjon til å lage pasta eller barnemat fra bunnen, til hvordan du spiser mer miljøvennlig. Her finner du tips til de beste harde pakkene du kan legge under juletreet.
Ingenting er som å åpne sidene i en helt ny kokebok, spesielt om den treffer deg akkurat der du er i livet, og kanskje inspirerer deg til å prøve ut noe helt nytt. For det finnes en bok om mat for alle!
Vi tre som jobber i Godt-redaksjonen dypdykker ned i en lang rekke kokebøker i løpet av et år. Noen skiller seg ut i bunken.
Her har vi plukket ut våre favoritter som vi tenker passer perfekt for ulike behov, alder og ønsker.
Lyst til å starte på julebaksten? Sjekk våre oppskrifter på julekake, krumkaker, kokosmakroner og risboller.
«Asiatisk» av Jan Robin Ektvedt
Med boken «Asiatisk» vil kokk og restauranteier Jan Robin Ektvedt ta nordmenn med inn på det asiatiske kjøkkenet. Boken guider leseren gjennom et asiatisk smakskart, og byr på en blanding av ulike land. «Asiatisk» er fylt med en rekke tips og triks til de beste råvarene fra asiatiske kjøkken som det kinesiske, japanske og thailandske.
En gave for den reiselystne som drømmer om nye land og nye smaker.
«Barnemat» – helt enkelt av Ida Gran-Jansen
Som navnet tilsier er denne boken en fin gave til småbarnsforeldre – enten de som lurer på hva man kan lage til poden helt i starten av livet, eller hvordan man enkelt kan servere det samme til de minste til middag, med noen få tilpasninger. Matblogger og småbarnsmor Ida Gran-Jansen tar for seg barnas to første leveår – fra de første smakspureene til den daglige matpakken.
«Mer enn mett» av Mia Frogner
Vi er neppe alene om å tenke at vi vil spise mer miljøvennlig, men kan ofte føle at vi famler i blinde. Boken til matblogger Mia Frogner, kjent som Green Bonanza, er den perfekte gaven til den unge klimabevisste kokken som vil gjøre varige endringer i matveien.
Boken har i tillegg til mange tips, triks og hemmeligheter en lang rekke plantebaserte oppskrifter, både søte og salte.
Når alt kommer til alt, så blir du kanskje motivert til å droppe kjøttdeigen, for du oppdager trolig at latmannslasagnen til Frogner er både bedre og enklere å lage enn ferdigkitet du drev med før!
«Persiana» av Sabrina Ghayour
Persiana av Sabrina Ghayour en kritikerrost bok fra 2014 som endelig nå er kommet ut på norsk. En veldig lekker bok med oppskrifter fra Midtøsten og middelhavsområdet, og fin gave til hjemmekokken som trenger litt ny inspirasjon. Ghayour er iransk, men har vokst opp i England, og har laget sin vri på oppskrifter fra Persia og Midtøsten, med ingredienser som skal være mulig å få tak i i butikker med godt utvalg også her til lands.
Pistasj- og fetadippen, persisk flatbrød og granateplesuppe med kjøttboller er noe av det som allerede står på lage-listen vår!
«Surdeig» av Casper André Lugg og Martin Ivar Hveem Fjeld
Corona og mer tid hjemme har fått flere til å kaste seg over surdeigsbaking, og denne surdeig-boken som kom ut i 2015 er like aktuell i år. Boken gir en innføring i alt en trenger å vite om kornsorter til hvordan en kommer i gang med surdeigsstarter, samt bretting og steking steg for steg.
Denne er perfekt til alle hobbybrødbakere som lengter etter saftige, smakfulle brød med sprø skorpe, eller til de som trenger et nytt kjøkkenprosjekt.
«Friends: The Official Cookbook» av Amanda Yee
Om du kjenner noen som fortsatt ser på episodene fra 90-tallets store seriesuksess om og om igjen, er dette kanskje den perfekte julegaven. Nå kan en nemlig gjenskape flere av de ikoniske rettene som tittet frem i TV-serien, som Joeys favorittsandwich med kjøttboller eller Monicas Friendsgiving-festmåltid.
Blant de over 100 oppskriftene finner du også Rachels mye omtalte og utradisjonelle trifle.
«Coconut and Sambal» av Lara Lee
Hvor mye indonesisk mat har du spist i ditt liv? Er du som en gjennomsnitts nordmann er trolig det nærmeste du kommer indonesisk gastronomi Toros Bali kyllinggryte. Og skal vi være helt ærlige, er det et ganske langt stykke unna. Så derfor kommer denne anbefalingen, som kommer til å gi deg en skikkelig «aha, hvorfor har vi ikke laget dette før?»-opplevelse, gang på gang.
For det indonesiske kjøkken er langt fra overrepresentert her til lands. Og derfor passer også denne boken midt i blinken til dem som ønsker å utvide horisonten.
«Coconut and Sambal» er skrevet av australske Lara Lee og en av høstens mest hyllede kokebøker internasjonalt, og vi forstår godt hvorfor. Lee la ut på en matreise i farens fødeland, i jakten på smakene og maten hun husket bestemoren, Popo, alltid tok med seg på besøk til Sydney. Hun kom hjem igjen med kofferten stappfull av oppskrifter, som igjen ble til denne boken.
«Landlig glede» av Benedikte Ferner og Philip Womersley
Denne boken er en skikkelig inspirasjons-bombe. Kokken Philip Womersley og tidligere butikkeier og prinsessedatter Benedikte Ferner ble begge fristet av hver sine kjærester til å flytte ut av byen. Storbyliv i henholdsvis London og Oslo ble byttet ut med roen og harmonien på landet, men også frustrasjonene og utfordringene som møtte dem der.
Sammen driver de den kritikerroste restauranten Lokstallen på Brandbu i Hadeland.
Boken følger dem gjennom et helt år, og byr ikke bare på fristende oppskrifter, men også vakkert interiør. Ferner drev i mange år sin egen butikk på Frogner i Oslo, og har absolutt ikke minstet sin gode stilsans med årene.
«All the stuff we cooked» av Fredrik Bille Brahe
Fredrik Bille Brahes kokebok er trolig høstens «sejeste» utgivelse og en perfekt gave til den yngre garde. Dette er favorittrettene til mannen bak Køben-stedene Atelier September og Apollo Bar, som han begynte å dele under vårens lockdown, samt flere andre tidligere upubliserte småretter. Så nå som vi ikke kan ta turen for å nyte den danske hovedstaden mest Instagrammede frokostretter, får du i denne boken en innføring i hvordan du kan gjøre det selv.
Boken har ikke de klassiske matfotoene du ser i andre kokebøker, men er artig illustrert av japanske Masanao Hirayama.
Obs! Vær forberedt på å måtte forhåndsbestille, den har stort sett vært utsolgt siden den kom ut.
«Pasta grannies» av Vicky Bennison
Årets koseligste kokebok som passer til både ung og gammel! Her kan du fordype deg i pastaens verden og lære av de virkelige proffene, italienske bestemødre. De har alle sine pastafavoritter, både når det kommer til hvilken pastatype de ukentlig ruller for hånd, men også sausen som skal til.
Kokebokforfatter Vicky Bennison har gjort disse bestemødrene til YouTube-stjerner i løpet av kort tid. Etter å ha oppdaget at pastakunnskapen til disse godt voksne damene var på vei til å forsvinne, startet hun en YouTube-kanal hvor hun deler videoer med bestemødrene som lager pasta, både for å ta vare på kunnskapen deres, men også for hylle eldre kvinner, som ofte er veldig usynlige i matmedier.
YouTube-kanalen hvor hun la ut videoene ble raskt oppdaget og veldig populær, så nå har det altså også blitt kokebok med pastabestemødrene.
«The Food Almanac: Recipes and Stories for a Year At the Table» av Miranda York
Denne kokeboken er ikke helt som alle andre kokebøker, men det er det som gjør den fin. Boken er en samling av oppskrifter og historier fordelt over hver måned i året. Matskribenter, forfattere og kokker forteller om mat, livets store og små øyeblikk, samtaler og oppskrifter.
En fin gave for dem som både er glad i god mat og å lese en god bok.
«De 101 mest stilte spørsmålene om vin og svarene på dem, og en drøss med smarte vintips» av Sara Døscher
Dette er ikke en kokebok, men i og med at gode vinvalg går hånd i hånd med et godt måltid, tar vi med denne også. Den passer perfekt til alle som gjerne vil kunne litt mer om vin, og hvem kan vel ikke det?
Sommerlier Sara Døscher har laget det hun selv kaller en «pageturner» av en vinbok, og med det rette. Har du først begynte å lese i denne, blar du lett videre og leser noen sider til. Og plutselig - uten at du nesten selv har registrert det, har du tilegnet deg ny og spennende kunnskap om vin.
«Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen» av Eirik Nilssen
For dem som ble forelsket i Lofoten under årets sommerferie, og for dem som aldri har besøkt paradiset i nord, men drømmer om en bit av det. Denne boken byr på kjente og kjære, og ukjente skatter fra nord, med råvarer fra både hav og land.
Publisert: 25.11.2020 kl. 22:26
Lag deg en gratis konto