Bocuse d’Or Lyon 2023: Sølv til Norges Filip August Bendi

23. januar 2023Aktuelt

Her tar Norge sølv i Bocuse d’Or

Mandag kveld ble vinneren av kokke-VM kåret. Norges Filip August Bendi tok sølv i den anerkjente konkurransen.

Norge tok sølv i Bocuse d’Or, som er ansett som verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Det er en elektrisk stemning i salen, med vaiende flagg og heiarop. Gullet gikk til Danmark, mens Ungarn fikk bronse.

– Det har vært en reise. Det har tatt noen år å komme hit, og det har vært en fantastisk opplevelse og konkurranse å være med på. Tusen takk til alle som er her. Vi er en stor, lykkelig matfamilie. La oss gi en stor applaus for teamet mitt som har vært helt fantastiske, sa Bendi da han tok imot prisen på scenen.

– Jeg er glad, jeg er stolt, takk for konkurransen – «cheers», folkens, fortsatte han.

ANNENPLASS: Bendi på pallen med teamet sitt.
ANNENPLASS: Bendi på pallen med teamet sitt.
Foto: JEFF PACHOUD / AFP

Norge er den nasjonen som har flest medaljer i konkurransen. Med dagens sølv har Norge totalt 13 medaljer, etterfulgt av Frankrike som har 11.

– Dette er helt fantastisk! Målet hver gang er å sette Norge på pallen, og det har de klart igjen. Dette var et vinnerlag. Gratulerer så mye til Filip og Leon. For en fantastisk jobb dere har gjort! Det står det virkelig respekt av, sa Bocuse-kommentatorene Harald Osa og Jimmy Øien på live-sendingen til Bocuse d’Or.

Norge har tidligere vunnet fem gull, tre sølv og fire bronser i de 16 verdensfinalene Norge har deltatt i siden 1987, ifølge Bocuse Norge.

– Fantastisk

Over telefonen fra Lyon forteller Bendi at det er mange følelser i sving.

– Det er veldig mye følelser, først og fremst er jeg utrolig stolt av teamet mitt og familien min, og alle som har vært rundt meg og støttet. De har gjort en fantastisk jobb.

– Hvordan skal dere feire?

– Vi skal dra på en stor fest hvor vi skal møte alle, og så skal jeg spise på en «Winner’s dinner». Det er veldig kjekt å få bli med i Bocuse d’Or-familien, de som kommer på pallen får være med der.

– Hva tenkte du da Norge ble ropt opp?

– Jeg tenkte ikke så mye, det var bare å juble og komme seg opp. Det var fantastisk. Det går sent og likevel så fort.

Bendi kan ikke svare på stående fot om han skal være med igjen. Men han vet hva han skal gjøre når han kommer hjem:

– Da skal jeg være pappa. Jeg har en seks måneder gammel datter.

IN ACTION: Bendi under konkurransen da han lagde mat på søndag.
IN ACTION: Bendi under konkurransen da han lagde mat på søndag.
Foto: JEFF PACHOUD / AFP

Beste commis til Norge

Kveldens første pris var «Social Commitment Award», som gikk til Team Mexico. Prisen «Best commis prize» gikk til Norges Leon Haarberg Nilsen, til stor jubel fra salen. «Special prize for theme on platter» gikk til Sverige. «Special prize for feed the kids menu» gikk til Frankrike.

– Det at Leon Nilsen fikk beste commis betyr at vi blir lagt merke til. Ikke bare står han på pallen med Filip, men han har fått en egen pris, sa kommentator Osa.

Sølvvinner Bendi ble kåret til Årets kokk i 2021, tok bronse under europamesterskapet Bocuse d’Or Europe i 2022, og konkurrerer som kokk i verdensmesterskapet for første gang.

Bendi har tidligere jobbet på Noma i København, Matbaren i Stockholm, og Daniel i New York. Siden 2018 har han jobbet som kreativ utvikler ved Thon Hotels.

TEAM NORWAY: Det norske laget, med Bendi som nummer fem fra venstre.
TEAM NORWAY: Det norske laget, med Bendi som nummer fem fra venstre.
Foto: Tom Haga

Med seg på laget har Bendi Michelin-kokk Christopher W. Davidsen som coach og Leon Haarberg Nilsen som commis.

Utrolig imponerende

Godt snakker med Eyvind Hellstrøm som er i Lyon og på vei for å feire sølvet sammen med den norske gjengen der nede.

– Det er en fantastisk prestasjon av Filip. Det er ingen tvil om at han er en vinner, det er kanskje to-tre nasjoner i verden som er på samme nivå, sier Hellstrøm og fortsetter:

– Jeg var ganske sikker på at Filip skulle vinne ut ifra det jeg har sett i går til i dag. Det kunne like gjerne vært Norge på topp og Danmark som nummer to – med all respekt for den danske innsatsen, men det er små marginer.

Kokken påpeker at det er 24 dommere i juryen, hvor alle kommer fra forskjellige nasjoner. Da gjelder det å gå hjem hos alle og treffe mange ganer.

Hellstrøm synes det er utrolig imponerende at Bendi tok sølv på første forsøk i verdensmesterskapet.

– Det viser en utrolig bra attitude. Han er en fantastisk utøver og fagmann, og har riktig innstilling. Han kommer til å nå langt.

Godt forberedt

Bendi har vært i hardtrening den siste tiden, og sa til Godt bare dager før finalen at de ikke kunne vært bedre forberedt.

– Vi har hatt en svært god oppkjøring mot årets konkurranse. Det er god stemning i laget og vi ler og tøyser mye. Det har vært veldig viktig for meg i oppkjøringen, og jeg reiser til Lyon med verdens beste team i ryggen. Vi har trent godt og vi kunne ikke vært bedre forberedt, sa finalisten da.

TEAM NORWAY: (F.v.) Styreleder i det norske Bocuse-akademiet Sven Erik Renaa, Filip August Bendi, commis Leon Haarberg Nilsen, coach Christopher W. Davidsen.
TEAM NORWAY: (F.v.) Styreleder i det norske Bocuse-akademiet Sven Erik Renaa, Filip August Bendi, commis Leon Haarberg Nilsen, coach Christopher W. Davidsen.
Foto: Bocuse Norge

Dette lagde Filip August Bendi:

Årets oppgave har vært å presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar. I tillegg sto også en såkalt fatrett bestående av breiflabb, blåskjell og kamskjell fra Skottland.

Resten av råvarene i menyen har lagene hatt med selv. Det norske lagets retter er inspirert av den norske vinteren. Gjennom hele sommeren har laget sanket og samlet spesielle råvarer fra den ville naturen, som er blitt konservert på ulike måter og tatt med inn i vintersesongmenyen.

Oppgave 1, barnemeny: GRESSKAR LYKKELAND

LYKKELIGE HAGE

Gresskarplomme: Fylt med erter, aprikos og sitronverbena

Flaskegresskar: Nykokt med gule krydder

Erte- og sitrus-buljong: Urte-og blomsterolje og grønn chili

Barnemenyen.
Barnemenyen.
Foto: Tom Haga

GULLEGGET

Gresskarstaver: Lett kokt i brunet smør og gressløk

Fløyelsmyk Chawanmushi: Bønnestengelspirer og surdeigssmuler

«Peaso»: Smørsaus med erte-miso og seterrømme

VINTER I LYKKELAND

Minigresskar: Norsk kremost, fylt med gresskar, karamell, krokan og smellbonbon

Frostsprø grønne grener

Limonade: Klar tindved og kvede

Oppgave 2: Meny fat

Foto: Tom Haga

NORWEGIAN WINTER TRADITIONS

Hel breiflabbstekt på spyd: Breiflabb, glasert med brunet smør og sort te, Hardangerfjord-eple og varme krydder

Vinterreddik: Sitrus, ferske urter og pepper-kosho

Fatretten slik dommerne får den.
Fatretten slik dommerne får den.
Foto: Tom Haga

Rødbetdråpe: Rosenkål, solbær og pepperrot

Rødbetdråpe.
Rødbetdråpe.
Foto: Tom Haga

Stekesjy: Med kamskjell og Vin Jaune

Kysttradisjoner på tvers av sesonger: Hvit aspargeskasserolle med rømme og blåskjell, Sortkål-gnocchi, preserverte belgfrukter og bygg, Blåskjellkrutonger, Hageurter

Kysttradisjoner med blåskjellkrutonger.
Kysttradisjoner med blåskjellkrutonger.
Foto: Tom Haga

Publisert: 23.01.2023 kl. 17:50
Oppdatert: 24.01.2023 kl. 11:09


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?