Det beste jeg vet med Filip August Bendi

18. mars 2022Aktuelt
SØLVVINNER i BOCUSE: Filip August Bendi sikret pallplass første gang han konkurrerte som kokk i det som ansees som verdensmesterskapet i kokkekunst.
SØLVVINNER i BOCUSE: Filip August Bendi sikret pallplass første gang han konkurrerte som kokk i det som ansees som verdensmesterskapet i kokkekunst.
Foto: Stian Broch
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Den beste retten Filip August Bendi spiser, greier ikke kokken å lage selv.

I «Det beste jeg vet»-spalten snakker vi med matglade kjente fjes, kokker og influensere. Tidligere har vi tatt en prat med blant annet kokk Reneé Fagerhøi, musiker Jørn Hoel og slottskokk Nicolai Lundsgaard.

Filip August Bendi og Norge tok sølv under den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d’Or 2023. Bendi er fra Sandnes, men bor til vanlig i Oslo hvor han jobber som kreativ utvikler for Thon Hotel. Tidligere har han jobbet på Noma i København, Matbaren i Stockholm og Daniel i New York.

I forkant av Bocuse d’Or Europa i mars tok Godt en prat med Bendi om hans matvaner. Da fortalte han hvorfor han konkurrerer i nettopp Bocuse:

– Akkurat i denne konkurransen er ingenting tilfeldig. Man må først vinne årets kokk for å bli kandidaten, jeg vant i oktober 2021. Konkurransen arrangeres annethvert år, og sist stilte jeg for tredje gang. Jeg var med som commis (assistent) i Bocuse i 2010 og 11. Siden har jeg hatt lyst til å delta selv.

Hva er favorittfrokosten din til vanlig?

– Det må være egg og bacon, flippet på begge sider, men med flytende plomme i midten.

– Hva er din favorittmiddag?

– Mors lammefrikassé.

– Hva var det beste du visste som barn?

– Litt usikker, men det kan godt være det var typ spagetti bolognese. Det husker jeg at jeg spiste mye av.

– Det beste måltidet du har spist det siste året?

– Tror kanskje det må bli på Hot Shop i Oslo, som en tidligere kollega av meg fra Noma i København driver. Det er en bra plass.

– Hva er din favorittingrediens?

– Jeg er veldig glad i all mulig løk, det er en fin smaksfremhever i ulik type mat.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Smør, egg og løk. Man kommer langt med det. Og så gulrøtter og brokkoli. Jeg er også veldig glad i å ha et par frosne fiskefileter liggende. Det er alltid godt å ha noe raskt i bakhånd.

– Hva spiser du aldri?

Rakfisk er noe jeg aldri spiser. Kanskje jeg bare ikke har fått servert en skikkelig god en enda?

– Hva er det beste å få servert?

– Det er jo den lammefrikasséen da. Og så er jeg veldig glad i pizza. Men man skal ikke forakte god rogn heller. Løyrompastaen på Arakataka er god.

– Hva lager du om du vil imponere?

– Nå har jeg hatt samboer i ti år, så for å imponere henne lager jeg noe som går fort så vi kan bruke tiden på noe annet enn mat. Hun er ikke så kravstor, men er glad i lasagne for eksempel.

– Har du en favorittkake?

– Jeg er veldig glad i napoleonskake. Og is til dessert. Det er alltid safe.

– Beste godteri eller snacks?

– Jeg er ikke så «på» godteri, men prøver å spise sunt. Grønnsaker og dipp er jeg glad i, men om jeg skal unne meg en guilty pleasure er det hockeypulver.

– Hva bestiller du av takeaway?

– Sushi!

– Kjøkkenredskapet du ikke greier deg uten?

– Det må være en god kniv.

– Hva er din favorittsesong når det kommer til mat?

– Jeg er veldig glad i sen vår, når det bikker mot sommer, da er det mye flott som skjer i naturen. Som grønnsaker som har grodd om våren, men trenger skikkelig sol og dagslys før de kommer helt ut.

– Hvor vil du helst reise for matens skyld?

– Veldig lyst til å dra til Japan og besøke ulike typer restauranter fra gatematboder til sushi og Michelin-restauranter.

Bendi i aksjon under Årets Kokk-konkurransen i oktober 2021.
Bendi i aksjon under Årets Kokk-konkurransen i oktober 2021.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Hva hører du på når du lager mat?

– På jobb er vi mange, så da velger teamet musikken sammen. Hjemme har jeg en soul-spilleliste som jeg har bygd opp over flere år, som jeg spiller når jeg lager mat.

– Hva drikker du helst til et bedre måltid?

– Aldri feil med champagne.

– Om du kunne invitert tre personer på middag, hvem som helst, hvem velger du?

Anthony Bourdain, Paul Bocuse og Jimi Hendrix. Bocuse grunnla konkurransen jeg vier store deler av livet til nå, så han ville jeg gjerne hatt en god samtale med. Bourdain var en fantastisk forteller og svært bereist. Han kunne mye om mat og kultur, og virket å ha en interessant personlighet. Hendrixs musikk er den første jeg kan huske å ha hørt. Jeg var stor fan da jeg var liten, samlet på plakater og hadde en haug med CD-er og kunne alle sangene.

– Og hva hadde du valgt som ditt aller siste måltid?

– Mors lammefrikassé. Det er så mye nostalgi knyttet til den. Jeg har fått oppskriften og har laget den mange ganger, men det blir aldri like godt som når hun lager det.

Dette intervjuet med Filip Bendi ble oppdatert i januar 2023, og publiseres på nytt til glede for leserne etter at kokken tok sølv i Bocuse d’Or.

Publisert: 18.03.2022 kl. 12:35
Oppdatert: 24.01.2023 kl. 12:24


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?