Til hovedinnhold

Det beste jeg vet med Filip August Bendi

KOKKE-KLAR: Filip August Bendi er Norges representant under Bocuse d’Or Europa i år.
KOKKE-KLAR: Filip August Bendi er Norges representant under Bocuse d’Or Europa i år.

Den beste retten den Bocuse d'Or-aktuelle Filip August Bendi spiser, greier ikke kokken å lage selv.


I «Det beste jeg vet»-spalten snakker vi med matglade kjente fjes, kokker og influensere. Tidligere har blant annet kokk Reneé Fagerhøi, skuespiller Emilie Skolmen og slottskokk Nicolai Lundsgaard snakket om sine matvaner.

Filip August Bendi (33) fra Sandnes er Norges kandidat i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d’Or i år.

I slutten av mars kokkelerer Bendi, som til vanlig bor i Oslo hvor han jobber som kreativ utvikler for Thon Hotel, sammen med det norske teamet i europamesterskapet i Ungarn.

– Hei Filip, hvordan er forberedelsene til Bocuse?

– Jo det går fint, akkurat nå holder vi på å pakke. Vi er så forberedt som vi kan. Jeg har en god magefølelse.

– Hvorfor konkurrerer du?

– Akkurat i denne konkurransen er ingenting tilfeldig. Man må først vinne årets kokk for å bli kandidaten, jeg vant i oktober i fjor. Konkurransen arrangeres annethvert år, og i fjor stilte jeg for tredje gang. Jeg var med som commis (assistent) i Bocuse i 2010 og 11. Siden har jeg hatt lyst til å delta selv.

Hva er favorittfrokosten din til vanlig?

– Det må være egg og bacon, flippet på begge sider, men med flytende plomme i midten.

– Hva er din favorittmiddag?

– Mors lammefrikassé.

– Hva var det beste du visste som barn?

– Litt usikker, men det kan godt være det var typ spaghetti bolognese. Det husker jeg at jeg spiste mye av.

– Det beste måltidet du har spist det siste året?

– Tror kanskje det må bli på Hot Shop i Oslo, som en tidligere kollega av meg fra Noma i København driver. Det er en bra plass.

– Hva er din favorittingrediens?

– Jeg er veldig glad i all mulig løk, det er en fin smaksfremhever i ulik type mat.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Smør, egg og løk. Man kommer langt med det. Og så gulrøtter og brokkoli. Jeg er også veldig glad i å ha et par frosne fiskefileter liggende. Det er alltid godt å ha noe raskt i bakhånd.

– Kjøkkenredskapet du ikke greier deg uten?

– Det må være en god kniv.

– Hva er din favorittsesong når det kommer til mat?

– Jeg er veldig glad i sen vår, når det bikker mot sommer, da er det mye flott som skjer i naturen. Som grønnsaker som har grodd om våren, men trenger skikkelig sol og dagslys før de kommer helt ut.

– Hvor vil du helst reise for matens skyld?

– Veldig lyst til å dra til Japan og besøke ulike typer restauranter fra gatematboder til sushi og Michelin-restauranter.

Bendi i aksjon under Årets Kokk-konkurransen i oktober i fjor.
Bendi i aksjon under Årets Kokk-konkurransen i oktober i fjor.

– Hva spiser du aldri?

– Rakfisk er noe jeg aldri spiser. Kanskje jeg bare ikke har fått servert en skikkelig god en enda?

– Hva er det beste å få servert?

– Det er jo den lammefrikasséen da. Og så er jeg veldig glad i pizza. Men man skal ikke forakte god rogn heller. Løyrompastaen på Arakataka er god.

– Hva lager du om du vil imponere?

– Nå har jeg hatt samboer i ni år, som også er gravid, så for å imponere henne lager noe som går fort så vi kan bruke tiden på noe annet enn mat. Hun er ikke så kravstor, men er glad i lasagne for eksempel.

– Har du en favorittkake?

– Jeg er veldig glad i napoleonskake. Og is til dessert. Det er alltid safe.

– Beste godteri eller snacks?

– Jeg er ikke så «på» godteri, men prøver å spise sunt. Grønnsaker og dipp er jeg glad i, men om jeg skal unne meg en guilty pleasure er det hockeypulver.

– Hva bestiller du take away?

– Sushi!

– Hva hører du på når du lager mat?

– På jobb er vi mange, så da velger teamet musikken sammen. Hjemme har jeg en soul-spilleliste som jeg har bygd opp over flere år, som jeg spiller når jeg lager mat.

– Hva drikker du helst til et bedre måltid?

– Aldri feil med champagne.

– Om du kunne invitert tre personer på middag, hvem som helst, hvem velger du?

Anthony Bourdain, Paul Bocuse og Jimi Hendrix. Bocuse grunnla konkurransen jeg vier store deler av livet til nå, så han ville jeg gjerne hatt en god samtale med. Bourdain var en fantastisk forteller og svært bereist. Han kunne mye om mat og kultur, og virket å ha en interessant personlighet. Hendrixs musikk er den første jeg kan huske å ha hørt. Jeg var stor fan da jeg var liten, samlet på plakater og hadde en haug med CD-er og kunne alle sangene.

– Og hva hadde du valgt som ditt aller siste måltid?

– Mors lammefrikassé. Det er så mye nostalgi knyttet til den. Jeg har fått oppskriften og har laget den mange ganger, men det blir aldri like godt som når hun lager det.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?