Til hovedinnhold

Slik lager du fluffy smør

KREM ELLER SMØR? Prøv dette på nybakt brød, du.
KREM ELLER SMØR? Prøv dette på nybakt brød, du.

Ja, smør kan også være trendy.


Det er bare kjedelig smør, tenker du kanskje? Men nei, smør er ikke kjedelig, man kan lage mye godt med det.

For å understreke det, smør er godt uansett type konsistens og tilberedning. Mykt, hardt, smeltet, brunet, smurt på nystekt brød, i butterdeig, croissanter, smørsaus til fisk, i eggerøre, kanelboller – vi kan nevne alternativer i fleng.

Men i det siste har du kanskje sett små tårn av smør på Instagram? Det ligner litt på kremklatter, eller noen ganger til og med softis, men det er faktisk bare smør. Ikke bare, bare! Danderer du det riktig blir smørklatten på bordet en herlig liten dekorasjon, som dessuten smaker skikkelig godt.

Fikk du lyst på smør nå? Vi har samlet et par gode tips til hvordan du kan lage fluffy smør hjemme.

Luftig med urter

Malin Labråten bor i Paris hvor hun jobber som kokk på en svensk kafé, og deler oppskrifter og fristende matbilder fra den franske hovedstaden på Instagram-kontoen @LaKompott.

Hun elsker smør, og det må gjerne være pisket.

– Pisket smør er så lett å lage, det viktigste er bare at smøret holder romtemperatur, og at man visper lenge nok. Jeg vet at noen tilsetter kjernemelk eller fløte, men jeg bruker bare smør, fordi det er det jeg har i hus, sier Labråten til Godt.

Hun tipser om å leke seg litt med kombinasjoner, og lage luftig smør med smakstilsetninger, som krydder, sitrus, hvitløk og så videre.

Her har du La Kompott sin fremgangsmåte for pisket urtesmør med basilikum, persille og estragon:

1. Ta en pakke saltet smør (jeg lager alltid mye urtesmør når jeg først er i gang og bruker i andre retter senere) og la den ligge på kjøkkenbenken til den har nådd romtemperatur.

2. Smelt omtrent 1/5 av pakken, tilsett et par håndfuller friske urter, litt raspet sitronskall, en klype salt og et skvis sitronjuice.

3. Bland med stavmikser til alt er helt jevnt. La blandingen kjøle litt ned.

4. Ha alt smøret (både det smeltede og resten av pakken) i en bolle og visp med håndmikser til smøret er luftig og fint. Hold i romtemperatur til servering, og server med et sjenerøst dryss havsalt.

Reddiker, eller andre ferske grønnsaker, passer supert med pisket smør.
Reddiker, eller andre ferske grønnsaker, passer supert med pisket smør.

Karamelliserte smaker

Svenske Jennifer Eriksson har vunnet priser for sin matformidling under navnet @Gottigheter på Instagram.

Her deler hun sin fremgangsmåte for fluffy smør:
1. Bruk 75 g smør, romtemperert.

2. Brun halvparten av smøret. Hell det over i en skål og la det avkjøle og stivne noe, i romtemperatur.

3. La resterende smør stå i romtemperatur før du visper alt sammen med en elektrisk visp i syv-åtte minutter for å få bra fluff.

4. Øs over på en tallerken, eller bruk en pose og skvis ut.

Amerikanske Leah Spychalski bak Instagram-kontoen @foodsandfloss, skriver til Godt at hennes beste smør-tips er følgende:

– Forsikre deg om at smøret du bruker er mykt og romtemperert (jeg legger smøret ut noen timer før bruk). Temperaturen er viktig for å få den riktige teksturen.

– Når du pisker, pisk til du har riktig tekstur heller enn å forholde deg til minutter indikert i oppskriften. Du vil ha lett, luftig, veldig fluffy tekstur.

Marta Beimin, bak @Martaxeats, skriver til Godt at man også kan bruke søte smaker i smøret.

– Du kan legge til pesto eller hvilken som helst urteolje, som dill, for mer smak. Bare bland alt sammen. Om du ikke vil at det skal være søtt, endre til en søt versjon ved å ta honning i smøret. Det er veldig godt til pannekaker eller French toast.

Pisket smør til frokost?
Pisket smør til frokost?
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?