Maritozzi er bakverket vi drømmer om nå

6. september 2022Aktuelt
LEKRE: Maritozzi kan fylles med alt fra sjokolade og vaniljekrem, til bær og klassisk pisket krem.
LEKRE: Maritozzi kan fylles med alt fra sjokolade og vaniljekrem, til bær og klassisk pisket krem.
Foto: Shutterstock

Et italiensk bakverk som kan minne om en mer minimalistisk fastelavnsbolle, har blitt populær på nettet.

En italiensk bolle med krem har fått økt oppmerksomhet i sosiale medier i det siste. Bakverket, som heter maritozzi, ser nesten unormalt perfekt ut, med krem som er fylt til randen og skrapet rett.

Eller som det amerikanske matmagasinet Bon Appétit sier:

– Med deres elskverdige Pac-Mac-vibber, mektig smørete deig og skamløse mengder luftig meiriprodukter, virker maritozzi som skapt for TikTok.

De viser til at søkeordet #maritozzi har fått over 21 millioner views på videoplattformen - et tall som per dags dato har økt til nærmere 30 millioner.

Minner om fastelavnsboller

Ettore Lo Monaco eier Italiensk Bakeri i Lier, som selger italienske bakervarer gjennom forskjellige grossister, restauranter og kafeer. Han forteller at maritozzi er veldig populært i Roma, og er en tradisjonell dessert.

– Maritozzi er gjerne litt forskjellig fra sted til sted, men hovedsaklig består de av en brioche-deig som det er skåret et snitt i som i en baguette, og så fylles med pisket krem, vaniljekrem, sjokolade, bær eller annet godt, sier han.

– Du kan fylle de med alle kremer som finnes.

EKSPERT: Ettore Lo Monaco.
EKSPERT: Ettore Lo Monaco.
Foto: Nina Myrheim Mathisen

Lo Monaco sier at de kan minne litt om fastelavnsboller.

– Men forskjellen er deigtypen, og at de norske bollene deles i to og fylles som en sandwich, mens maritozzi ikke deles helt i to.

– Har du noen tanker om hvorfor maritozzo har blitt så populært?

– Fordi det er godt, så enkelt som det.

Selv lager han noe som kan minne om det, nemlig brioche gelato: En brioche som er fylt med iskrem.

Gammel historie

Historien til det fristende bakverket går helt tilbake til middelalderen. Det sies at den både ble brukt som en snack under fasten, men også etter hvert som en måte å fri på:

– Innen det 18. århundre sies det at menn ville gi sine utvalgte en av disse bollene, kanskje med en ring eller et annet kjærlighetsobjekt bakt inn. Dette ga maritozzi sitt navn, skriver Saveur magazine.

De viser til at det italienske ordet for «ektemann», er «marito» - som jo kan minne om «maritozzi».

Hvis du kjenner på en lyst til å bake maritozzi selv, kan du prøve deg med denne klassiske brioche-oppskriften og pisket kremfløte:

Publisert: 06.09.2022 kl. 15:00


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?