Slik lager du flaggfat til 17. mai
Dette er noe av det enkleste og mest dekorative du kan lage til nasjonaldagen.
Snart er det 17. mai og tradisjonen tro skal mange ha både champagnefrokost og brunsj med koldtbord. Vi har samlet tipsene og inspirasjonen du trenger til nasjonaldagen.
I jakten på inspirasjon til den store dagen kom Godt-redaksjonen over et inspirerende og dekorativt flaggbrett på Instagram.
Fatet er laget av matinfluenser Helle Ørbeck.
Hun startet med å finne mat med de riktige fargene. Kunne spekeskinke og salami fungere som det røde i flagget?
– Blåbærene var innlysende å bruke til midten, men jeg måtte finne flere beige og hvite ingredienser.
I ostedisken fant hun det hun lette etter: Brie og hvitost.
Vil du lage flere retter i flaggets farger? Prøv flagg-gelé!
– Man kan bruke mange typer oster. Videre fant jeg ut at lys bagett passer godt fargemessig.
Ørbeck mener at fordelen med fatet er at det både enkelt, men pent.
– Med spekeskinke og ost blir det også mer mat. Dette er perfekt til champagnefrokosten eller brunsjen.
– Det som også er fint, er at alle ingrediensene er tilgjengelig i vanlige butikker.
Dermed er det noe alle kan lage. Her gir Ørbeck deg alle stegene:
Slik gjør du
1. Hvis du vil gjøre litt mer ut av flagget kan man lage roser av salami.
– Det er lettest med små salamibiter, sier Ørbeck.
Finn frem et champagneglass, hvor «åpningen» av glasset er så lite som mulig.
2. Brett salamien over kanten på glasset slik at halvparten er brettet på utsiden av åpningen, og halvparten på innsiden. Gjenta dette flere ganger. Når åpningen av glasset er fullt kan du velte ut rosen.
3. Vask alle bær og grønnsaker. Det er viktig at de tørkes godt, slik at vannet ikke smitter over på brødet. Da blir det «soggy».
4. Legg bakepapir over en rektangelformet flate. Velg selv hvor stor flaten skal være.
– Et tips: Har man på for lite ingredienser får man ikke et like bugnende og dekorativt uttrykk. Har du ikke så mange ingredienser ville jeg heller lagd et mindre brett, sier Ørbeck.
5. Legg på de hvite og beige ingrediensene først! Da får du et inntrykk av hele flagget og man kan man på enklest måte justere størrelsen på rektangelet.
– Da får man linjene i flagget før man fyller inn resten.
6. Legg så på de røde ingrediensene. Dette vil gi god støtte til osten og brødet – tar du på blåbærene før dette er gjort, kan de forskyve hele mønsteret.
Ørbeck anbefaler å bruke jordbær, bringebær, cherrytomater, paprika, druer og skinke.
7. Til slutt legger du på blåbær. Så har du et nydelig matfat formet som det norske flagget!
Kan også brukes til dessert
Ørbeck påpeker at teknikken også kan brukes til dessertfat.
– Man kan lage dessert-versjoner som er litt mindre koldtbordaktig. For eksempel kan man bruke marengs, pikekyss, marshmallows til det hvite.
– Hvilke reaksjoner fikk du på dette på Instagram?
– Mye positivt. Det som appellerer er at det er ganske enkelt, men ser veldig bra ut. Man får mye igjen for ikke så tungt arbeid.
Publisert: 15.05.2023 kl. 11:23
Oppdatert: 16.05.2023 kl. 09:39
Lag deg en gratis konto