Syv tips for å bruke opp brødrester
Ikke vær en av dem som kaster flere kilo brød og bakervarer i året. Bruk heller brødrestene på noen av disse syv tipsene.
Prisene går opp, og da er det greit å ha noen tips til hvordan man kan spare penger på mat.
Og så er det selvfølgelig smart å unngå matsvinn ved å vite forskjellen på «best før» og «siste forbruksdag» – og å lære seg hvordan man kan se, lukte og smake seg fram til om mat fortsatt er bra, selv om «best før»-datoen kanskje er forbi.
En av matvarene vi kaster mye av i husholdningene, er brød og bakervarer. Ifølge Anne Marie Schrøder i Matvett, kastes det i snitt 7,3 kilo brød og bakervarer per person i året - og hele 170 000 brød hver dag fra norske husholdninger.
Vi har med andre ord mye mat og penger å spare på å faktisk spise opp brødet vårt. Derfor har vi samlet noen tips til hvordan du kan bruke opp brødrestene og brødskalkene, så du slipper å kaste masse mat hver uke.
Og hvis du ikke har lyst på noen av disse brødrettene her og nå – spar alle skalker og halvtørre brødrester i en pose i fryseren. Så kan du tine og lage det når du er klar for det.
Brødpudding
Brødpudding høres kanskje ikke så delikat ut, men det er en dessert som fortjener å bli løftet fram i lyset igjen: Her får du brukt opp rester av bakervarer, om det så er brød, boller, julekaker eller annen bakst, i tillegg til at det er enkelt å lage.
I de fleste oppskriftene står det at det skal være loff eller lyst brød, men bruk gjerne grovbrød om det er det du har. Da blir bare desserten litt sunnere – i tillegg til at man får tilleggsgleden ved å ikke kaste mat.
Krutonger
Krutonger gir en deilig og sprø krønsj til salater, men føles (for min del) som et litt luksuriøst produkt å unne seg i ukehandelen.
Da kan du heller lage egne krutonger av brødrestene, ved å steke dem i ovnen med olje og urter.
Hvis du oppbevarer de hjemmelagde krutongene i en ren og tett beholder, vil de holde i cirka en måned, ifølge Matprat.
Arme riddere
Arme riddere er nesten som en minivariant av nevnte brødpudding: Brødskiver (som gjerne kan være ganske tørre) dynkes i en blanding av egg og melk, og stekes til gyllen perfeksjon.
Brødrasp
Istedenfor å kjøpe en pakke griljermel som blir stående i skapet til den blir harsk, kan du kjøre brødrestene i en blender til smuler, og bruke det som brødrasp.
Putt brødraspen i en pose i fryseren, og du har fersk brødrasp klar til neste gang du skal lage fiskegrateng eller wienerschnitzel.
Frisk opp brødet i ovnen
Et enkelt triks for å gjøre et halvgammelt brød litt freshere, er å væte det raskt i springen, før du steker det noen minutter i ovnen på 200 grader. Da blir skorpen sprø, og brødet mykere.
Lag panzanella
Panzanella er en nydelig og enkel italiensk brødsalat som består av blant annet tomater, basilikum, og daggammelt brød som blir myket opp av juicen fra tomatene og en enkel dressing.
Bread stuffing
I USA er det typisk å servere stuffing til – eller i – den helstekte kalkunen. Mens vi her har en oppskrift på stuffing laget av svinekjøttdeig og bacon, finnes det også en type stuffing som kalles «bread stuffing».
Denne lages ved å ovnsbake eller steke brødbiter med smør, løk og friske urter – som denne versjonen på NYT Cooking. Brødstuffingen kan både serveres ved siden av kalkunen, eller som fyll i kalkunen.
Publisert: 24.10.2022 kl. 16:08
Oppdatert: 26.05.2023 kl. 14:32
Lag deg en gratis konto