Trine blogget seg til boksuksess

BLOGG TIL BOK: Norges største matblogger Trine Sandberg har samlet suksessoppskriften i en kokebok. Foto: Krister Sørbø/VG
BLOGG TIL BOK: Norges største matblogger Trine Sandberg har samlet suksessoppskriften i en kokebok. Foto: Krister Sørbø/VG
Natalie Ngo Granum

Norges største matblogger Trine Sandberg (48) går fra å toppe blogglister til boklister med sin kokebokdebut. Forlagene kappes om å gjøre de heteste bloggerne til forfattere.

- Hei! Jeg har lest bloggen din helt siden begynnelsen!

Det er stinn brakke i kjelleren hos forlaget Cappelen Damm i Oslo denne tirsdagskvelden. Hilde Grepperud (50) fra Bjørkelangen er én av 245 kvinner som har kommet for å treffe sitt matidol. Hun legger den nysignerte boken tilbake i posen og gir plass til nestemann i køen.

- Jeg er stor fan av Trine, og har klikket meg inn på bloggen daglig siden 2009. Hittil har jeg laget 384 av Trines oppskrifter, sier Laila Monsrud (41), som nettopp har fått både klem og bilde sammen med bloggstjernen.

MATGLADE FANS: Over 200 fans står i kø for å få en smakebit av Trine og helst en signatur i den nyinnkjøpte kokeboken. Foto: Krister Sørbø/VG
MATGLADE FANS: Over 200 fans står i kø for å få en smakebit av Trine og helst en signatur i den nyinnkjøpte kokeboken. Foto: Krister Sørbø/VG

Norges største matblogger Trine Sandberg fortsetter å skrive så blekket spruter. Innimellom smiler hun til mobilkameraene som flokker seg rundt henne og knipser om kapp.

Trines matblogg har nå blitt til kokebok, og Trine har gått fra å toppe blogglistene til å rangere blant topp fem på bokhandlernes bestselgerliste. Om lag 4000 eksemplarer ble raskt revet fra hyllene - så kjapt at forlaget måtte trykke nytt opplag etter en uke i salg.

For syv år siden var matblogger fortsatt et ukjent fenomen, men med lett tilgjengelig internett har det blitt enklere å slå opp en oppskrift på nettet enn i en kokebok.

Daglig klikker over 15.000 lesere seg inn på Trines matblogg. I løpet av en måned har bloggen 1,8 millioner sidehenvisninger. De besøkende er alt fra nylig pensjonerte menn som endelig har lært seg å lage mat, til mer rutinerte kvinner som var lei matlaging og fått tilbake matgleden.

Hjemmelaget tomatsuppe, firkornsbrød, laks med risotto og pizzafavoritter er noen av oppskriftene som lokker leserne inn på bloggen. Den ene retten er like innbydende som den andre, men den viktigste fellesnevneren er at hvis Trine kan lage den, da kan du også lage den.

- Jeg tror grunnen til at jeg har blitt så populær ligger i oppskriftene, at de faktisk fungerer.

Det var aldri en plan å bli landets største matblogger. Trine Sandberg er trebarnsmoren og juristen fra Lørenskog, uten matfaglig bakgrunn og relevant matutdannelse. Likevel har hun gang på gang reddet middagen i norske hjem i over seks år.

Matinteressen startet naturligvis tidlig på kjøkkenet hjemme hos mor, men det var først da hun flyttet ut for å studere som 19-åring at hun virkelig slo seg løs på kjøkkenet.

Bloggen startet hun for å samle gode matopplevelser. Da eldstedatteren flyttet til Trondheim for å studere, ble den i tillegg et fint sted å dele familieoppskrifter. Det var først da hun fikk kommentarer fra ukjente at hun begynte å utforske bloggmiljøet, og siden da har bloggen vokst jevnt.

Prosessen med å lage kokebok ble enda et punkt matbloggeren kunne krysse av på listen: «Trine gjør ting hun ikke kan». Det satt langt inne å skulle forevige deler av bloggen i en kokebok - mye på grunn av mangel på tid - men Trine trengte også å føle seg klar når hun først skulle sette i gang.

- Du kan være litt amatør på bloggen, men når du gir ut bok blir det mer alvorlig med engang, sier 48-åringen.

LEKRE MUNNFULLER: Under boklanseringen ble det servert smakebiter fra kokeboken - her laksetartar med mango- og avokadosalsa. Foto: Krister Sørbø/VG
LEKRE MUNNFULLER: Under boklanseringen ble det servert smakebiter fra kokeboken - her laksetartar med mango- og avokadosalsa. Foto: Krister Sørbø/VG

Erfaringene fra bloggen tok hun med videre da hun skulle lage bok. I løpet av ett intensivt og hektisk halvår har hun gjort det meste selv - alt fra å planlegge, handle, lage mat, style, vaske og fotografere til sammen 150 retter til kokeboken.

- Det lå jo litt i pakken det å være blogger og ta bildene selv. Dessuten har jeg en veldig klar formening om hvordan jeg vil ha det.

Før var det kjendiskokkene som fikk presentert oppskriftene sine i kokebøker. Nå kjemper forlagene om å få de heteste bloggerne til å signere bokavtaler hos dem.

Denne høsten følger flere bloggere i Trines fotspor. Blant dem som binder oppskriftene sine i kokebøker er Monica Csango som byr på forførende og glamorøse retter i kokeboken «Til å spise opp; csangolicious». Mens mammablogger Susanne Kaluza snart gir ut sin andre bok «Juksekokeboka», som handler om den korte veien til hverdagsmat.

- Vanligvis må forlaget ta en sjanse om de kan selge nok bøker. Mens bloggere allerede har bygget opp et publikum og en merkevare. Leserne på nett gir en slags indikasjon på markedet. Et visst antall lesere og en viss interesse fra bloggen bidrar til god markedsføring. Samtidig når boken ut til de som ikke vet om bloggen, forklarer kommunikasjonsrådgiver Thomas Moen, som i fjor ga ut boken «123 blogg».

Selv Trine kan gå lei av matlaging. Under innspurten med boken i vår, måtte ektemannen Viggo steppe inn på kjøkkenet og redde hverdagsmiddagene. Da ble det mer tradisjonell mat med potet og saus. Men som regel er det Trine som sørger for at maten står på bordet til ektemannen og sønnen Mathias på fem år.

De to voksne døtrene Anette og Emilie er ute av redet, men storfamilien samles fortsatt ofte til bords med svigersønner og barnebarn.

- Maten som publiseres på bloggen er maten jeg lager til familien. Det er sånn sett en veldig familievennlig hobby, den er jo til for at middagen skal stå på bordet, ler hun.

MAFIAEN: Trine setter middagen rundt bordet med familien høyt - enten det bare er ektemannen Viggo (til venstre) og sønnen Mathias eller døtre, svigersønner og barnebarn. Foto: Gry Traaen/Cappelen Damm
MAFIAEN: Trine setter middagen rundt bordet med familien høyt - enten det bare er ektemannen Viggo (til venstre) og sønnen Mathias eller døtre, svigersønner og barnebarn. Foto: Gry Traaen/Cappelen Damm

Mannen får likevel en stor del av æren for både bloggen og boken. Det er nemlig alltid han som tar oppvasken.

- Bloggen hadde nok ikke vært som den er i dag uten ham. Jeg tror faktisk ikke at jeg hadde orket å gjøre så mye hvis det alltid skulle stå igjen oppvask også.

Trine tjener for lengst mye nok til å leve av hobbyen sin, men foreløpig liker hun den balanserte tilværelsen som byråkrat og matgledespreder. Når sønnen har lagt seg, sitter hun som regel og svarer på tilbakemeldinger fra matglade lesere. Neste morgen er det opp klokken seks igjen for å ta toget mot Oslo og jobben i Utdanningsdirektoratet. Nå har hun fått forlenget permisjonen med femti prosent stilling, ut neste år. Det betyr at resten av tiden kan hun få utløp for det kreative gjennom mat en stund til.

- Går du noen gang tom for oppskrifter?

- Nei, nei, nei! Jeg har en papirlapp der jeg hele tiden skriver ned ideer, den er som regel tettskrevet på begge sider.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?