Halloumi-skam hos søta bror

29. august 2019Aktuelt
VILL ETTERSPØRSEL: Maria Tuvesson Lindgren og Carlos Lindgren på Soldattorpets mejeri utenfor Malmø har opplevd ekstrem økning i etterspørselen etter deres lokalproduserte grillost etter at det i sommer har oppstått halloumi-skam i Sverige. Foto: Johan Nilsson / TT
VILL ETTERSPØRSEL: Maria Tuvesson Lindgren og Carlos Lindgren på Soldattorpets mejeri utenfor Malmø har opplevd ekstrem økning i etterspørselen etter deres lokalproduserte grillost etter at det i sommer har oppstått halloumi-skam i Sverige. Foto: Johan Nilsson / TT

Flyskammen har fått sin arvtaker. Sommerens mat-snakkis i Sverige gjør at forbrukerne nå leter etter lokale varianter av den populære grillosten.

Forbrukerne blir stadig mer klimabevisste, men det skal ikke alltid være enkelt å velge riktig. Først kom fly-skammen, så kjøtt-skammen. Etter at det tidlig i sommer ble kjent at det slett ikke er bra å tømme hyllene for den kypriotiske osten halloumi, fordi landet storforbruker antibiotika i dyrehold, ble halloumi-skam den nye snakkisen, skriver den svenske avisen Expressen.se.

Ville tilstander

Siden da har salget av den kypriotiske osten falt merkbart i Sverige, og nå ser folk seg om etter lokale alternativer.

- Det har vært helt vilt. Det har blitt en slik oppsving at kundene betaler fire ganger mer i pris for denne enn for den kypriotiske osten. De kjøper helt vilt mye, sier Maria Tuvesson Lindgren på Soldattorpets mejeri, som ligger ett par mil utenfor Malmø, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Ved det lille lokalet meieriet lager de en svensk versjon av den populære grillosten, kalt eldost.

Vil ha norsk grillost

Her til lands har Coop foreløpig ikke merket noen nedgang i salget. Tvert om.

- Salget har doblet seg mot samme periode i fjor, så vi har ikke merket noe av dette. Osten blir stadig mer og mer populær. I fjor solgte vi over 13 tonn, mot 3,6 tonn året før – og veksten fortsetter altså med dobling i salget i juli og august mot samme periode i fjor, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop til Godt.

Norske halloumi-elskere har likevel, som svenskene, også begynt å se seg om etter lokale alternativer. På Q-meierienes nettsider er det en forbruker som spør om ikke meieriet kan lage sin egen versjon av grillosten.

- Siden ferskosten fra Kypros, halloumi, er i hard medfart for tiden med tanke på antibiotikabruken på Kypros, hadde det vært veldig gøy om Q-meieriene hadde kommet med et tilsvarende produkt! Vet halloumi er svært populært, spesielt nå i grillsesongen, og mange (spesielt) vegetarianere hadde satt utrolig pris på et produkt som var norskprodusert, skriver en ivrig forbruker.

- Vi har ingen planer om dette for øyeblikket, svarer pressekontakt Bent Myrdahl, pressekontakt i Q-meieriene til Godt.

- Vår kapasitet er helt sprengt, men det er noe vi jobber med og som kommer til å bli løst i løpet av det kommende året. Så i fremtiden er vi åpne for det meste, legger han til.

SVENSK GRILLOST: Maria Tuvesson Lindgren på Soldattorpets mejeri lager en svensk versjon av halloumien, kalt eldost. Nå er den mer populær enn noen gang.
SVENSK GRILLOST: Maria Tuvesson Lindgren på Soldattorpets mejeri lager en svensk versjon av halloumien, kalt eldost. Nå er den mer populær enn noen gang.

Satser på import

Tine Meierier har i dag ingen grillost i sitt assortement, og har heller ingen fremtidige planer om å lage en.

- Vi har vurdert markedet som lite og har så langt ikke noen plan om å sette i gang slik produksjon, sier Olav Håland, kommunikasjonsrådgiver i Tine.

Han forteller at de har opplevd en liten vekst i etterspørselen etter grillost.

- Men den har ikke vært stor. Det blir importert slik ost i dag og det tror vi dekker etterspørselen, sier han.

Halloumi-boom

Blant vegetarianere har halloumi i mange år vært en favoritt, og nå som flere leter etter kjøttfrie alternativer har salget gjort et hopp, viser tall fra norske dagligvareaktører. Den halvharde ferskosten egner seg spesielt bra på grillen fordi den først smelter ved veldig høy varme, og er derfor et populært alternativ om sommeren.

Men i juli sendte svenske medier ut en halloumi-alarm; osten viser seg å kunne være et verre alternativ for miljøet enn kjøttet man valgte bort. Saken fikk også oppmerksomhet her til lands. I kypriotisk landbruk brukes nemlig ekstremt store mengder antibiotika.

Økt risiko for resistens

Mens norske dyr i gjennomsnitt får 2,9 milligram antibiotika per korrigerte dyreenhet, noe som er minst i Europa, får husdyr på Kypros 453 milligram, opplyste svenske SVT.

– Problemet er at risikoen for antibiotikaresistens øker. Over 30.000 mennesker dør årlig i Europa som følge av infeksjoner som er forårsaket av antibiotikaresistente bakterier, som ikke kan behandles. Så dette er en trussel mot folkehelsen, uttalte veterinær Elina Åsbjer til den svenske statskanalen, og oppfordret folk til å bruke forbrukermakten og lete etter andre alternativer.

Få dager etter skrev forskere ved Sveriges Lantbruksuniversitet en debattartikkel om at størst deler av antibioktikaen innen dyreholdet på Kypros blir brukt til behandling av gris og fugl, og derfor ikke kunne direkte koble til halloumi - som lages på melk fra sau, geit og ku.

Publisert: 29.08.2019 kl. 15:56


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?