Derfor bør du sjekke bakepapiret før steking
Å velge feil bakepapir kan få uheldige konsekvenser.
Bakepapiret er et nyttig redskap på kjøkkenet for å unngå at maten brenner seg fast i stekeplaten og for å slippe hyppig rengjøring av platen.
Etter at Godt-redaksjonen tok en titt i kjøkkenskuffen oppdaget vi imidlertid at det er en maks brukstemperatur på flere av bakepapirene. En tur hos de nærmeste dagligvarehandlene viste også at flere bakepapir ikke tåler høyere temperatur. Bakepapiret eller bakearkene fra Unik, FITS, Coop Änglamark, Rema 1000, Soft Style og Abena er merket med maksimal temperatur 220 °C.
Så hva gjør man hvis man skal steke boller på 225-230 °C eller pizza som ofte krever enda høyere temperaturer?
– Ordinært bakepapir kan ta fyr
Kristine Ilstad driver Norges største bakeblogg, Det søte liv, og er fast bidragsyter av søte oppskrifter på Godt. Hun bruker helt vanlig bakepapir som kjøpes i matbutikkene.
– Det er fordi jeg som regel steker på temperatur under 220 grader og da med vanlig over- og undervarme. Selv om jeg aldri har opplevd det selv, vet jeg at ordinært bakepapir kan ta fyr ved en kombinasjon av høy varme (220 grader eller mer) og varmluft som får bakepapiret til å «blafre» i ovnen, og dermed lettere kommer i kontakt med varmeelementene i ovnen.
På flere av bakepapir-pakningene står det advarsel om at bakepapiret kan antenne ved for sterk varme. Det står også at det er viktig å sørge for at bakepapiret ikke rører sidene eller ovnen på grunn av brannfare. Som med annet papir må heller ikke bakepapiret komme i kontakt med åpen ild.
Alternativer til ordinært bakepapir
Ilstad tipser om spesielle typer bakepapir som kan kjøpes i kjøkkenutstyrsbutikker hvis man skal steke på høyere temperaturer og vil være på den sikre siden.
– Dette er bakepapir som har et tynt anti stick-belegg og som tåler høyere temperaturer. De kan som regel tørkes av med en lett fuktet klut etter bruk og så brukes om igjen. Det samme gjelder bakematter laget av silikon og lignende som kan legges på stekeplatene, og som også kjøpes i kjøkkenutstyrsbutikker, forklarer bakebloggeren.
– Ellers så kan man jo også bare smøre stekeplaten med smør eller olje slik man gjorde i gamledager. Det fungerer fint til både småkaker og gjærbakst. Jeg gjør gjerne det når jeg for eksempel lager hjemmelagde, indiske naan-brød, som krever veldig høy varme på stekeovnen.
Branninspektør: Følg rådene på pakningen
Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør og fungerende informasjonssjef ved Brann- og redningsetaten i Oslo kommune, forklarer at komfyren er en av de vanligste farene for brann i hjemmet. Han forteller at det er maten folk ofte glemmer de har på kokeplaten som er en av de største brannrisikoene.
– Nå er ikke vi spesialister på bakepapir, men vår anbefaling er å velge et bakepapir som tåler den temperaturen man skal bruke det til. Som med alt annet er det en god idé å følge de rådene som står på pakningen eller bruksanvisningen, sier Folgerø Dalen og fortsetter:
– Det beste er å finne et alternativ som kan erstatte bakepapiret hvis man skal steke på høyere temperaturer. Hvis det ikke eksisterer bakepapir som tåler mer enn 220 grader, så er det viktig å følge med på det som skjer inni ovnen.
Videre understreker han at det viktigste er å være tilstede under matlagingen,
– Vi (i brannvesenet) er mer opptatt av at folk skal følge med når de tilbereder mat på komfyren eller i stekeovnen. Hvis det skulle skje noe, så er det raskt å avverge hvis de er tilstede og passer på. I tillegg anbefales komfyrvakt, som blant annet monitorer varmen over komfyrplatene og kutter strømmen hvis du selv ikke passer på. Veldig mange branner i Norge kunne vært forhindret hvis folk hadde hatt komfyrvakter på sine kjøkken.
Publisert: 05.02.2020 kl. 14:15
Lag deg en gratis konto