Matavfallet du kan bruke til annet enn matlaging

IKKE KAST: Gammelt skall kan gi nytt liv - ta vare på både bananskall og potetskall neste gang du lager mat, det kan nemlig brukes til litt av hvert. Foto: NTB Scanpix/Magnar Kirknes.
IKKE KAST: Gammelt skall kan gi nytt liv - ta vare på både bananskall og potetskall neste gang du lager mat, det kan nemlig brukes til litt av hvert. Foto: NTB Scanpix/Magnar Kirknes.

Det er ikke alltid du trenger å ty til vaskemidler fylt med kjemikalier for å få det rent. Kaffegrut, frukt og grønnsaker kan faktisk gjøre like god nytte.

Vi har tidligere tipset om at eddik, matolje og bakepulver kan brukes til å fjerne flekker og lukt på kjøkkenet. Det er imidlertid ikke bare ingrediensene du har liggende i skapet som kommer til nytte utover matlagingen, men også matavfall og rester kan brukes til blant annet rengjøring.

Så før du slenger kaffegruten eller bananskallet rett i søppelbøtten, sjekk her:

KURERER GRUFF: I kjøleskap og trege sluk. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
KURERER GRUFF: I kjøleskap og trege sluk. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Det finnes hele 34 grunner til ikke å kvitte seg med kaffegruten, skal vi tro Buzzfeed. Og skal du først kaste kaffegruten så bør den faktisk gå ned sluket (i små mengder!) etterfulgt av kokende vann - det skal nemlig hjelpe hvis du har en treg vask.

I likhet med bakepulver absorberer også kaffegrut matlukt i kjøleskap og fryser. Det eneste du trenger å gjøre er å plassere gruten i en skål innerst i kjøleskapet eller fryseren. Etterhvert kan du bruke den samme gruten igjen som gjødsel til plantene eller i komposten.

Sliter du med å fjerne lukten av hvitløk fra fingrene, kan du gni dem i en skål med kaffegrut. Vil du gå skikkelig til verks kan du faktisk lage håndsåpe av grut.

RENT: Gamle sitroner eller rester fra matlagingen er genialt til rengjøring eller som luktfrisker. Foto: Magnar Kirknes/VG
RENT: Gamle sitroner eller rester fra matlagingen er genialt til rengjøring eller som luktfrisker. Foto: Magnar Kirknes/VG

Når livet gir deg sitroner, rengjør! Sitronens høye syreinnhold og antibakterielle egenskaper gjør nemlig at frukten er glimrende å bruke når noe skal vaskes eller desinfiseres. Et tips som går igjen hos flere hus- og hjemnettsteder er å putte en skål med vann og sitronbåter i mikrobølgeovnen og la den kjøre til vinduet blir fordampet. Vent cirka 15 minutter med å åpne døren. Deretter er det bare å vaske av de verste flekkene med en klut.

Det er heller ikke uten grunn at vaskemidler ofte er tilsatt duft av sitron; skvis noen dråper sitronsaft og hell på vann i søppelbøtten for å bli kvitt vond matlukt. Eller skjær en sitron i to og gni kjøttsiden ned på skjærefjølen for å fjerne flekker og lukt.

HELT RÅ: Bruk gjerne en stor, rå potet for å få et godt grep når du skal rengjøre jerngryten- eller pannen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
HELT RÅ: Bruk gjerne en stor, rå potet for å få et godt grep når du skal rengjøre jerngryten- eller pannen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Solide jerngryter- og panner er investeringer som varer i mange år, men de blir gjerne stående i skapet når de begynner å ruste. Her kommer den allsidige poteten inn i bildet: Kutt enden av en rå potet, dryss bakepulver og hell noen dråper vann i gryten eller på det rustede området. Gni godt ned i gryten med poteten (skjær innimellom av en skive for å få «ny» potet) til du er blitt kvitt rusten. Så er det bare å skylle av med varmt vann - og vips, du har så å si ny gryte!

ANVENDELIG: Mens frukten kan brukes i både bakst og mat, kan skallet brukes til andre ting. Foto: NTB Scanpix.
ANVENDELIG: Mens frukten kan brukes i både bakst og mat, kan skallet brukes til andre ting. Foto: NTB Scanpix.

Bananskall havner ofte rett i søpla, men det seige skallet kan faktisk gjøre nytte for seg på flere måter. Hvis du har fått penneblekk på hendene kan den naturlige oljen i bananskallet hjelpe til å trekke det ut av huden - du trenger rett og slett bare å «vaske deg på hendene» med et banaskall. I tillegg skal bananskall kunne brukes til å trekke ut fliser, bare teip en bit banaskall over der du har fått flis og la det virke i en halv time - enzymene i bananskallet hjelper flisen til å komme til overflaten, så er det bare å plukke den ut!

BRUK HELE: Skallet til løken kan fint brukes når du koker kraft eller suppe. Foto: Roger Neumann/VG.
BRUK HELE: Skallet til løken kan fint brukes når du koker kraft eller suppe. Foto: Roger Neumann/VG.

Løk kan brukes til mye utover en god løksuppe! Løksaften hjelper til å løse opp både fett og annet smuss, og løk er derfor ideell til puss av både sølvtøy og vinduer. Og til å rengjøre grillen med! Bruk det ytterste laget av løken, det du vanligvis kaster på grunn av misfarging eller at det er litt tørt - og puss eller skur i vei. Og ikke bekymre deg for lukten; den setter seg ikke. Faktisk så kan løk hjelpe deg å bli kvitt lukt, hvis du setter en skål med kuttet løk i litt vann i et nymalt rom, vil løken absorbere lukten fra malingen.

Skallet på løken inneholder også mange næringsstoffer, blant annet quercetin som kan styrke immunforsvaret, som ikke hører hjemme i søpla. Og selv om man ikke kan spise skallet, kan det fint brukes når man koker kraft eller supper - det gir ikke bare god smak, men også god næring. Bare husk å fiske opp skallet før du serverer.

Skal du bruke løk i maten, kan du sjekke ut denne videoen for hvordan du enkelt kan finhakke løken:

MATTIPSET: Finhakket løk på 1-2-3

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?