Matavfallet du kan bruke til annet enn matlaging
Det er ikke alltid du trenger å ty til vaskemidler fylt med kjemikalier for å få det rent. Kaffegrut, frukt og grønnsaker kan faktisk gjøre like god nytte.
Vi har tidligere tipset om at eddik, matolje og bakepulver kan brukes til å fjerne flekker og lukt på kjøkkenet. Det er imidlertid ikke bare ingrediensene du har liggende i skapet som kommer til nytte utover matlagingen, men også matavfall og rester kan brukes til blant annet rengjøring.
Så før du slenger kaffegruten eller bananskallet rett i søppelbøtten, sjekk her:
Det finnes hele 34 grunner til ikke å kvitte seg med kaffegruten, skal vi tro Buzzfeed. Og skal du først kaste kaffegruten så bør den faktisk gå ned sluket (i små mengder!) etterfulgt av kokende vann - det skal nemlig hjelpe hvis du har en treg vask.
I likhet med bakepulver absorberer også kaffegrut matlukt i kjøleskap og fryser. Det eneste du trenger å gjøre er å plassere gruten i en skål innerst i kjøleskapet eller fryseren. Etterhvert kan du bruke den samme gruten igjen som gjødsel til plantene eller i komposten.
Sliter du med å fjerne lukten av hvitløk fra fingrene, kan du gni dem i en skål med kaffegrut. Vil du gå skikkelig til verks kan du faktisk lage håndsåpe av grut.
Når livet gir deg sitroner, rengjør! Sitronens høye syreinnhold og antibakterielle egenskaper gjør nemlig at frukten er glimrende å bruke når noe skal vaskes eller desinfiseres. Et tips som går igjen hos flere hus- og hjemnettsteder er å putte en skål med vann og sitronbåter i mikrobølgeovnen og la den kjøre til vinduet blir fordampet. Vent cirka 15 minutter med å åpne døren. Deretter er det bare å vaske av de verste flekkene med en klut.
Det er heller ikke uten grunn at vaskemidler ofte er tilsatt duft av sitron; skvis noen dråper sitronsaft og hell på vann i søppelbøtten for å bli kvitt vond matlukt. Eller skjær en sitron i to og gni kjøttsiden ned på skjærefjølen for å fjerne flekker og lukt.
Solide jerngryter- og panner er investeringer som varer i mange år, men de blir gjerne stående i skapet når de begynner å ruste. Her kommer den allsidige poteten inn i bildet: Kutt enden av en rå potet, dryss bakepulver og hell noen dråper vann i gryten eller på det rustede området. Gni godt ned i gryten med poteten (skjær innimellom av en skive for å få «ny» potet) til du er blitt kvitt rusten. Så er det bare å skylle av med varmt vann - og vips, du har så å si ny gryte!
Bananskall havner ofte rett i søpla, men det seige skallet kan faktisk gjøre nytte for seg på flere måter. Hvis du har fått penneblekk på hendene kan den naturlige oljen i bananskallet hjelpe til å trekke det ut av huden - du trenger rett og slett bare å «vaske deg på hendene» med et banaskall. I tillegg skal bananskall kunne brukes til å trekke ut fliser, bare teip en bit banaskall over der du har fått flis og la det virke i en halv time - enzymene i bananskallet hjelper flisen til å komme til overflaten, så er det bare å plukke den ut!
Løk kan brukes til mye utover en god løksuppe! Løksaften hjelper til å løse opp både fett og annet smuss, og løk er derfor ideell til puss av både sølvtøy og vinduer. Og til å rengjøre grillen med! Bruk det ytterste laget av løken, det du vanligvis kaster på grunn av misfarging eller at det er litt tørt - og puss eller skur i vei. Og ikke bekymre deg for lukten; den setter seg ikke. Faktisk så kan løk hjelpe deg å bli kvitt lukt, hvis du setter en skål med kuttet løk i litt vann i et nymalt rom, vil løken absorbere lukten fra malingen.
Skallet på løken inneholder også mange næringsstoffer, blant annet quercetin som kan styrke immunforsvaret, som ikke hører hjemme i søpla. Og selv om man ikke kan spise skallet, kan det fint brukes når man koker kraft eller supper - det gir ikke bare god smak, men også god næring. Bare husk å fiske opp skallet før du serverer.
Skal du bruke løk i maten, kan du sjekke ut denne videoen for hvordan du enkelt kan finhakke løken:
MATTIPSET: Finhakket løk på 1-2-3