Lise Finckenhagens hvetebakst: Fem fristende bakverk

21. september 2018Aktuelt
FRISTENDE: Prøv å lage gode kanelsnurrer med bringebærfyll, eller hveteboller med napoleonskake-krem. Foto: Sara Johannessen/VG
FRISTENDE: Prøv å lage gode kanelsnurrer med bringebærfyll, eller hveteboller med napoleonskake-krem. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Lite kan måle seg med gleden over nystekt gjærbakst. Bare tanken på saftig og lun hjemmebakst setter hele sanseorganet og gode følelser i sving.

Finnes det egentlig noe deiligere å kose seg med på en litt småkald sensommerkveld? Og når baksten i tillegg har rikelig med smør, sukker og kanel i tvister, svinger og groper, ja, da er i hvert fall ikke jeg særlig vond å be.

Det eneste som slår en real kanelsnurr må være en snurr som i tillegg er toppet med vaniljekrem og bringebær - som kanelsnurrens svar på kinderegget; tre ønsker på én gang der altså.

Noe annet som alltid går unna som «varmt hvetebrød» er den kjære hvetestangen. Lag likegodt en stor deig og to varianter som for eksempel «skolebrødstang» med vaniljekrem og rikelig med melisglasur, og en supersaftig bringebærstang med marsipan. Deigen jeg har brukt her er kaldhevet over natten i kjøleskap, noe som gir en ekstra god og smakfull deig. Den krever litt planlegging men har også sine helt klart praktiske fordeler (sett deigen om kvelden og bak ut på morgenen). Samme deig fungerer helt supert som utgangspunkt for andre former og fasonger enten det er snakk om knuter, kringler eller kranser.

Hvis det ikke er tid for hverken planlegging eller deigknyting, har jeg et strålende alternativ for deg.

Lag en løs bolledeig, klem den utover i en liten langpanne, lag dype groper i deigen (omtrent som en focaccia) og topp med en herlig blanding av sukker, smør, kanel og pekannøtter. Under stekingen vil de dype gropene fylles med nøtteblandingen samtidig som overflaten blir karamellisert og klissete. Trenger jeg å si mer? Kanskje ikke helsekost, men lykke er jo bra for helsen det også.

Og da glemte jeg nesten å fortelle deg om «kokosbollene». Disse herlige gledesbollene er sterkt inspirert av Sørlandsboller, altså store luftige boller fylt med vaniljekrem og dekket med sjokolade. Jeg fylte de med napoleonskakekrem, rett og slett fordi det synes jeg er så vanvittig godt. Og gjett om bollene innfridde. Vanlige boller er topp det også, men en gang i blant er for mye av det gode helt perfekt!

Sjekk ut Lise Finckenhagens beste hvetebakst under:

Publisert: 21.09.2018 kl. 11:34
Oppdatert: 20.08.2020 kl. 14:37


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?