Til hovedinnhold

Ukens matblogg: Kremet thai-fiskesuppe uten gluten

2. oktober 2014Aktuelt
EKSOTISK: Bruk den fisken du liker best og med ingefær, karri, spisskummen og kokosmelk får den thailandske smaker. Foto: Ane Tandstad
EKSOTISK: Bruk den fisken du liker best og med ingefær, karri, spisskummen og kokosmelk får den thailandske smaker. Foto: Ane Tandstad

Slik lager du en skikkelig god fiskesuppe med flere typer fisk, deilig kokosmelk og ekte kraft.

Ukens matblogger Ane Tandstad (28)Yrke: Ernæringsstudent som jobber litt i kaffesjappe og litt med mat.Bosted: Oslo.Favorittråvaren: Smør på delt førsteplass med kraft.Favorittredskap: Stavmikser.Når jeg lager mat så liker jeg at det strømmer musikk ut fra radioen.Blogg: utenglutenblogg.blogspot.no Tanken bak bloggen er å vise at glutenfritt ikke er kjip spesialmat, men helt vanlig mat for alle.Foto: Privat
Ukens matblogger Ane Tandstad (28)Yrke: Ernæringsstudent som jobber litt i kaffesjappe og litt med mat.Bosted: Oslo.Favorittråvaren: Smør på delt førsteplass med kraft.Favorittredskap: Stavmikser.Når jeg lager mat så liker jeg at det strømmer musikk ut fra radioen.Blogg: utenglutenblogg.blogspot.no Tanken bak bloggen er å vise at glutenfritt ikke er kjip spesialmat, men helt vanlig mat for alle.Foto: Privat

– Supper som dette er enkel mat, og det deilige er at det også er slumpemat. Du tar det du har, og i alle tilfeller kommer det noe godt ut av det, forteller ukens matblogger Ane Tandstad til Godt.no.

– Med mindre du er allergisk til skalldyr eller fisk, er dette en suppe som jeg vil påstå at alle liker. Min far synes den er «snytgod», og den lages like lett til to som til ti, sier Ane.

– Jeg blogger om glutenfri mat for å vise at det ikke er kjip spesialmat, men helt vanlig, ren og ordentlig mat. Slik all mat bør være. Mat skal ikke skape trøbbel for kroppen, mat skal jobbe med kroppen. Glutenfri mat er ordentlig mat, og la meg dele et uttrykk jeg liker godt «If it’s made in a lab, it takes a lab to digest», sier Ane.

Les bloggen til Ane her, og følg henne på Facebook, Instagram og Pinterest også.

Dette trenger du til 4 personer

  • Et par store klatter godt smør
  • 2–3 finhakkede hvitløksfedd
  • 1 ss fersk, revet ingefær
  • 3 gulrøtter i skiver
  • 1 paprika i biter
  • 1 toppet ts paprikapulver
  • 2 toppede ts malt koriander
  • 1–2 toppede ts karri
  • 1 toppet ts spisskummen
  • saft fra ½ sitron
  • 2,5 dl ren kokosmelk
  • ca. 1 l rekekraft, eller fiskebuljong
  • salt og pepper etter smak
  • ca. 800 g sjømat etter ønske, for eksempel sei, torsk, laks og reker
  • fersk koriander til servering

Slik gjør du

Ane bruker omtrent en halvtime på å lage denne, når hun har fiskekraft ferdig, men suppen kan gjerne putre lengre.

Skjær gulrøttene i skiver og paprikaen i biter. Finhakk hvitløken og rasp den ferske ingefæren.

På lav-medium varme surrer du hvitløken i en stor klatt godt smør. Tilsett enda en raus klatt smør, tilsett krydderet, gulrøttene, ingefæren og paprikaen. Surr i noen få minutter.

Tilsett sitronsaft, kokosmelk og rekekraft. La putre godt på medium varme i ca. 20 minutter eller til grønnsakene er møre.

Tilsett fiskebiter eller annet tilbehør du tenker kan funke. I dette tilfellet brukte jeg enkelt og greit en seiblokk som jeg delte i små biter, men du kan selvsagt velge hva som helst av fisk.

La suppen trekke, ikke koke, noen få minutter til fisken er klar.

Reker passer også perfekt i suppegryten, bare husk på å tilsette disse umiddelbart før servering så de ikke blir seige.

Strø fersk koriander over ved servering.

Dette trenger du til rekekraft

  • Rekeskall fra 2 kilo reker
  • 100 g smør
  • 0,5 løk, hakket
  • 1 fedd hvitløk, hakket
  • Saften fra 0,5 sitron
  • Vann til det dekker rekeskallene
  • Havsalt

Slik lager du rekekraft

Skaff deg noen ferske reker og pell dem. Ta vare på rekeskallet, inkludert hodene. Finn frem ei gryte og surr løken blankt i godt smør. Tilsett litt finhakket hvitløk. Ha i rekeskall, en god skvis sitron og bland sammen. Dekk skallene med vann, kok opp og fjern skummet på toppen. La småsyde videre på lav varme i en halvtimes tid før du siler av, smak til med rent havsalt – og voila, du har nå en helt simpel men deilig kraft. Kraften holder et par dager i kjøleskapet, eller du kan fryse den ned.

Publisert: 02.10.2014 kl. 09:06


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?