Derfor er rødbete «Skandinavias trøffel»

22. september 2015Aktuelt
I SESONG: Høsten er tid for rotgrønnsaker, blant annet den robuste rødbeten. Foto: NTB Scanpix
I SESONG: Høsten er tid for rotgrønnsaker, blant annet den robuste rødbeten. Foto: NTB Scanpix
Aslaug Tangvald-Pedersen
Aslaug Tangvald-Pedersen

Den røde rubin er roten til mye godt. Den er Skandinavias trøffel, mener kjøkkensjef Thomas Kongstad.

– Den er fantastisk. Så spesiell på smaken. Så god, så sunn, så mange ulike måter den kan brukes på. Vet du hva jeg kaller rødbeten: Skandinavias trøffel.

Thomas Kongstad er kjøkkensjef på Kolonihagens restaurant på Frogner. Kolonihagen har i over ti år levert økologiske råvarer i kasser hjem til folk. Det startet med grønnsakskasser, ble utvidet til middagskasser, eget bakeri, eget bryggeri og egne restauranter. Konseptet er norske økologiske matvarer - så langt det er mulig. Da kommer du ikke utenom rødbeten. Hardfør, robust, fargesterk og innstilt på en lang vinter i norske kjellere.

Best oppbevart blir den i kjøleskap mellom 2-4 grader. Best er den når den er fast og hard i formen. Men den klarer seg også under dårligere forhold.

– Nå, tidlig i sesongen, er den litt lettere i smaken, og har mer spenst og smak. Senere blir den kraftigere og tyngre. Begge deler er godt, mener Thomas.

Han er dansk, vokst opp med syltet rødbete på ethvert «smørebrød», og synes godt vi nordmenn kunne byttet ut sylteagurken med syltet rødbete innimellom.

RUSTIKK: Rødbete er nydelig sammen med andre rotgrønnsaker. Klikk her for enkel høstmiddag med stekte kyllinglår og honningglaserte rotgrønnsaker. Foto: Julie Ilona Balas
RUSTIKK: Rødbete er nydelig sammen med andre rotgrønnsaker. Klikk her for enkel høstmiddag med stekte kyllinglår og honningglaserte rotgrønnsaker. Foto: Julie Ilona Balas

Men kjære vene, det er langt fra bare syltet rødbete som gjelder for kokken.

– Bake den, koke den, steke den, tørke den, rive den. Min favoritt er bakt i ovn. Hele beten inn i ovnen på 200 grader så lenge at den blir mør - det kan ta nesten en time. Da er den så myk og søt at den nesten smelter i munnen. Sammen med litt salat, skjørost og en kraftig balsamicoedikk. Du trenger ikke mer.

Rødbeten var lenge den unnselige rotfrukten veldig mange trodde bare fantes på glass i butikken, men de siste årene har trendkokkene gitt den en renessanse. At den er mager, supersunn og fargesterk har fått den inn i alt fra juicekartongen til chipsposen. Dette med at den er «Skandinavias trøffel», mener Thomas Kongstad handler om den dype smaken av jord og skatten som åpenbarer seg når vi tilbereder rotgrønnsaken over alle rotgrønnsaker.

Visste du at...

SYLTEDE BETER: Er ypperlig som tilbehør til viltkjøtt. Foto: Sara Johannessen/VG
SYLTEDE BETER: Er ypperlig som tilbehør til viltkjøtt. Foto: Sara Johannessen/VG

Helseeffekten

Rødbeten er rik på kostfiber og B-vitaminet folat. I tillegg til B-, C- og E-vitaminer er den spekket med mineraler som jern, kalsium, kalium, magnesium, kopper, fosfor og sink. Den energiske rødfargen skyldes en kombinasjon av lillafarge (betacyanin) og gulfarge (betaxantin) og gjør rødbeten til en god antioksidantkilde.

Fargeglede

Rødbeten utnyttes også av næringsmiddelindustrien som matfarge. I heimen kan også fargen sette sine spor. Når rødbetsaften drypper ned på duken eller skjorten, gjelder det å handle raskt. Tipset er å få plagget i en bøtte kaldt vann med vaskepulver fortere enn svint - for deretter å vaske det på vanlig vis.

Oppskriften:

Saltbakt rødbete med fennikel og cottage cheese

1 kg økologiske rødbeter,

1 beger Røros cottage cheese, 1 stk. fennikel

Vinaigrette: 2 ss god epleeddik, 6 ss god kaldpresset rapsolje

Ovnsbak hele rødbeter (med skall) på en seng av salt. Det kan ta opp til 2 timer, på 200 grader, før de er møre. La rødbetene avkjøles et kvarters tid, mens du kutter fennikelen i tynne skiver med en mandolin, og vender dem i vinaigretten. Skrell rødbetene, skjær den opp i grove biter og fordel dem over grønnsakene. Til slutt drysser du over cottage cheese. Er det litt vinaigrette igjen heller du det over retten sammen med litt maldonsalt og nykvernet pepper.

Kilder: Frukt.no, Thomas Kongstad.

Publisert: 22.09.2015 kl. 16:29
Oppdatert: 28.10.2015 kl. 10:17


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?