VM-vinneren vokste opp på restaurant

HJEMME: Til daglig driver Ørjan Johannessen Bekkjarvik Gjestgiveri i Austvoll sammen med familien sin. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
HJEMME: Til daglig driver Ørjan Johannessen Bekkjarvik Gjestgiveri i Austvoll sammen med familien sin. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
Harald Vikøyr
Harald Vikøyr

Et forelsket kokkepar kjøpte det gamle gjestgiveriet i Austevoll i 1984. Og gjorde det til et unikt gourmet-sted. Året etter fikk de barnet som nå er verdensmester i kokkekunst – Ørjan Johannessen.

Paret var Asta og Øystein Johannessen – som i disse dager er i Lyon og feirer sønnens førsteplass i Bocuse d’Or.

Mamma Asta forklarer på telefon på vei fra Lyon til flyplassen – på vei hjem:

«Jeg og Øystein traff hverandre som kokker på topprestauranten Bellevue i Bergen, og startet i Bekkjarvik i 1982. Så to år senere kjøpt vi stedet, og året etter kom Ørjan. Det var jo tvillinger – så det var tøft. Men vi var unge og sterke», sier hun.

Årsaken til gorumet-suksessen i havgapet forklarer hun slik:

«Det har vært hardt arbeid. Vi har bodd på arbeidsplassen bokstavelig talt. Og det har ikke vært noen ni til fire-jobb. Men vi har hatt høy kvalitet på maten, og alltid laget alt fra bunnen av. »

«Det er flott at han får resultat av den store innsatsen. Han kom hjem fra Bocuse d’Or etter å ha vunnet beste fiskerett i 2013, og sa at – nei – han ville prøve en gang til. Han tok det opp med familien og samboer og satset. Og så klarte han det.»

«Det imponerende er jo at familien har klart å holde et slikt sted åpen på helårsbasis. De fleste andre har bare åpent i sommersesongen og før jul», sier Inge Halstensen (69), mannen som eier store deler av Bekkjarvik sentrum – bare ikke selve gjestgiveriet, som er i gourmetfamiliens eie.

Gjestgiveriet ble bygget på 1700-tallet, etter ordre fra daværende danskekonge Kristian IV.

«Danske embetsmenn reiste mye langs kysten, og syntes det var tøffe forhold, og kongen krevde da at det ble reist slike gjestgiverier som ga dem hus, dundyner og gjerne en toddy til kveld», ler 69-åringen.

Hovedhuset regnes gjerne som bygget i 1750, det vil si at det er like gammelt som kjernen av Unesco-vernede Bryggen i Bergen.

I dag er Bekkjarvik en yndet småbåt- og seilerhavn, hvor båtfolket også kan spandere på seg en middag i ypperst internasjonale klasse om de vil.

Mens selve konkurransedagen onsdag gikk bort i mye ståhei, er det planlagt en skikkelig klassemiddag for å markere VM-gullet torsdag kveld.

Og de som ønsker seg et bord her, må sannsynligvis bestemme seg kjapt, skal vi tro resepsjonist Eva Cathrin Songstad:

«Det har haglet inn med telefoner med både bestillinger og gratulasjoner – og massevis av epost. Men det er fortsatt mulig å skaffe seg bord både i sommer og i vår. Men mange dager er nok allerede tatt – ikke minst har vi en del konfirmasjoner i mai», sier hun.

GODE KOLLEGER: Bocuse D'or vinner Ørjan Johannesen jobber på Bekkjarvik Gestgiveri sammen med Jaroslaw Kowalczyk og Lukasz Gerlowicz. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/VG
GODE KOLLEGER: Bocuse D'or vinner Ørjan Johannesen jobber på Bekkjarvik Gestgiveri sammen med Jaroslaw Kowalczyk og Lukasz Gerlowicz. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/VG

På kjøkkenet får ikke kokk Jaroslaw Kowalsczyk fullrost verdensmester Ørjan:

«Han er nøye med detaljene, men samtidig svært flink til å redegjøre, instruere oss i hva han ønsker. Han er utrolig inspirerende og arbeider hardt. Samtidig er han flink med selve presentasjonen av maten», sier han.

Ørjan selv og familien er fortsatt i Frankrike, men er ventet hjem om en drøy uke:

«Det er planlagt en stor mottakelse for Ørjan med middag her 7. februar», lover resepsjonist Eva.

Her jobber en verdensmester

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?