Noma-kokk René Redzepi på inspirasjons-tur i Bodø

12. juli 2017Aktuelt
VERDENSKJENT: René Redzepis Noma har blitt kåret til verdens beste restaurant fire ganger. Foto: Ben Stansall/AFP
VERDENSKJENT: René Redzepis Noma har blitt kåret til verdens beste restaurant fire ganger. Foto: Ben Stansall/AFP

Leter etter den beste sjømaten.

Foto: Skjermdump/Instagram @reneredzepinoma
Foto: Skjermdump/Instagram @reneredzepinoma

Den verdenskjente kokken René Redzepi er i Bodø for å søke inspirasjon til sin nye versjon av restauranten Noma. Dette kommer fram på en story på kokkens Instagram.

Redzepi er kjøkkensjef på den svært anerkjente restauranten Noma. Noma, som har ligget i København, har blitt kåret til verdens beste restaurant fire ganger (i 2010, 2011, 2012 og 2014). Tidligere i år stengte restauranten dørene for godt, før hele teamet reiste til Tulum i Mexico hvor de holdt en månedslang, og mye omtalt, pop-up-restaurant.

Senere i 2017 planlegger Redzepi å gjenåpne Noma som en «urban gård» rett utenfor det alternative området Christiania i København.

Sjømat

Redzepi har lagt ut en rekke små videoer, eller stories, hvor han og det man kan anta er en gjeng fra Noma tar for seg forskjellige ville vekster rundt flyplassen.

Den første videoen er filmet fra et fly, og geotaggen viser at de er ved Bodø.

Foto: Skjermdump/Instagram @reneredzepinoma
Foto: Skjermdump/Instagram @reneredzepinoma

På videoen har Redzepi skrevet: «We're on a research trip for noma 2.0 - This time we're in Norway looking for the best seafood». Altså: «Vi er på enda en studietur for noma 2.0 - Denne gangen er vi i Norge for å finne den beste sjømaten.»

Villrose

Videre poster den anerkjente kokken, som er kjent for å blant annet bruke ingredienser man finner i det fri, videoer av en rekke norske vekster.

«Vi har vært her syv minutter og vi er langt opp i nord, og vi fant ville roser rett ved flyplasen, og de er ganske gode,» sier Redzepi entusiastisk.

Videre finner de blant annet villgulrotblomster og syriner.

- De har overraskende mye smak og aroma, sier Redzepi om de små hvite villgulrotblomstene.

Kokken trekker også frem løvetann i videoene sine.

- Jeg elsker løvetann. Jeg pleier å plukke dem med roten. Jeg elsker å sautere roten. Kjempegodt, sier han.

Ren natur

Foto: Skjermdump/Instagram @reneredzepinoma
Foto: Skjermdump/Instagram @reneredzepinoma

Christian André Pettersen er kjøkkensjef ved Restaurant Mondo i Sandnes, og er en av kokkene som kjemper om tittelen Årets Kokk i september. Og - han er bodøværing.

Han forstår godt at Redzepi drar til Bodø for å få inspirasjon.

- Det er et helt rått landskap langs kysten i Nord-Norge. Det er en kyst der som er helt uberørt, og det er en veldig klar og ren natur. Det er mye inspirasjon å hente i konturer, landskapet og fjellformasjoner, sier Pettersen.

Kjøkkensjefen trekker fram flere råvarer som kan være av interesse for toppkokken.

- Da jeg vokste opp spiste vi mye oskjell. Det er også flotte kråkeboller i Steigen, og nydelig tang og tare. Og jeg må også nevne torsk, skrei og rogn. Sjønaturen er helt frisk og vannet er ferskt og fint, sier Pettersen.

Han fortsetter:

- I tillegg til sjømaten, er det masse forskjellige typer mose, blomster og lyng som kan eksperimenteres med. Floraen der oppe er naturlig saltet, og kan ha en fantastisk smak, sier Pettersen.

Kokken har selv vært og spist på Noma tidligere.

- Akkurat som en god historieforteller må kunne bygge opp setninger med ord, samler René råvarer som ord. Og jo flere ord han samler, jo mer komplett blir det. Sånn er René, sier Pettersen.

Hva liker du å spise i Nord-Norge? Del gode restauranttips i kommentarfeltet.

Publisert: 12.07.2017 kl. 08:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?