Her er verdens beste restauranter 2016

14. juni 2016Aktuelt
FØRSTEPLASS: Massimo Bottura driver nå verdens beste restaurant som ligger i hjembyens hans Modena i Italia. Foto: Skjermdump Instagram
FØRSTEPLASS: Massimo Bottura driver nå verdens beste restaurant som ligger i hjembyens hans Modena i Italia. Foto: Skjermdump Instagram

Etter å ha ligget på andreplass to år på rad kunne endelig Osteria Francescana smykke seg med topplassen.

Stjernekokker fra hele verden var samlet i New York natt til tirsdag da kåringen av World's 50 Best Restaurants gikk av stabelen.

Osteria Francescana med stjernekokk Massimo Bottura (53) i spissen gikk endelig helt til topps i den prestisjefylte kåringen av verdens beste restauranter. Den italienske restauranten har allerede tre stjerner i Michelin-guiden, som er den høyeste utmerkelsen en restaurant kan få. Osteria Francescana ligger i Modena og er ikke bare verdt en egen reise, men er også nå verdens beste restaurant.

Fjorårets vinner El Celler de Can Roca rykker dermed ned som nummer to på listen.

Noma ned på listen

Danske Noma har tidligere ligget øverst på restaurantlisten og blitt kåret til verdens beste restaurant fem ganger til sammen. De siste årene har København-restauranten falt lenger og lenger ned på listen. Kanskje ikke overraskende da kjøkkensjef René Redzepi bestemte seg for å stenge dørene nyttårsaften 2016, og har i mellomtiden drevet pop-up restauranter i Japan og Australia. Planen er at Noma skal gjenoppstå i 2017.

Noma er imidlertid ikke den eneste danske restauranten på listen. På 28. og 40. plass finner vi også henholdsvis Geranium og Relæ. Sverige er også representert med Fäviken på 41. plass.

Gjeve utmerkelser

Det er ikke bare restaurantene som blir hedret under seremonien, menneskene bak trekkes også frem. Hvert år deles det ut pris til «Årets beste kvinnelige kokk», som i år ble Dominique Crenn; en «Lifetime award», som gikk til Alain Passard; og kokkene kårer sin egen favoritt-kokk, Joan Roca, som driver fjorårets vinner El Celler de Can Roca. Og så deles det ut en pris til «Verdens beste konditor». Den gikk i år til han som har blitt omtalt som «The Picasso of Pastry» og «The Dior of Desserts», Pierre Hermé.

Sjekk MinMotes besøk på Hermés konditori i Paris!

Shop og spis i Paris

Umiddelbar effekt

Restaurantlisten utarbeides årlig av britiske Restaurant Magazine, og ble utgitt for første gang i 2002. Dommere fra hele verden er med på å kåre restaurantene på listen. Jurymedlemmene består av journalister, kokker, restauratører og anmeldere som er fordelt på 27 regionale juryer.

En høy plassering på listen gir ikke bare anerkjennelse internasjonalt, men fører også til lange ventelister og fulle bord i tiden fremover.

Selv om listen heter World's 50 Best, kåres verdens 100 beste restauranter. En plassering på listen i det hele tatt går heller ikke ubemerket hen.

Maaemo-sjef Espen Holmboe Bang har tidligere fortalt at de merket en umiddelbar effekt med mengden av e-post, mengden av telefonsamtaler da den norske restauranten klatret femten plasser i fjor. På årets liste gikk Maaemo, som i vinter også fikk tre Michelin-stjerner, fra 64. plass til 61. plass.

Her er listen over verdens 50 beste restauranter 2016:

1. Osteria Franscescana (Italia)

2. El Celler De Can Roca (Spania)

3. Eleven Madison Park (USA)

4. Central (Peru)

5. Noma (Danmark)

6. Mirazur (Frankrike)

7. Mugaritz (Spania)

8. Narisawa (Japan)

9. Steirereck (Østerrike)

10. ASador Extebarri (Spania)

11. D.O.M. (Brasil)

12. Quintonil (Mexico)

13. Maido (Peru)

14. The Ledbury (Storbritannia)

15. Alinea (USA)

16. Azurmendi (Spania)

17. Piazza Duomo (Italia)

18. White Rabbit (Russland)

19. Arpège (Frankrike)

20. Amber (Kina)

21. Arzak (Spania)

22. The Test Kitchen (Sør-Afrika)

23. Gaggan (Thailand)

24. Le Bernadin (USA)

25. Pujol (Mexico)

26. The Clove Club (Storbritannia)

27. Saison (USA)

28. Geranium (Danmark)

29. Tickets (Spania)

30. Astrid y Gastón (Peru)

31. Nihonryori RyuGin (Japan)

32. Restaurant André (Singapore)

33. Attica (Australia)

34. Restaurant Tim Raue (Tyskland)

35. Vendôme (Tyskland)

36. Boragó (Chile)

37. Nahm (Thailand)

38. De Librije (Nederland)

39. Le Calandre (Italia)

40. Relæ (Danmark)

41. Fäviken (Sverige)

42. Ultraviolet by Paul Pairet (Kina)

43. Biko (Mexico)

44. Estela (USA)

45. Dinner by Heston Blumenthal (Storbritannia)

46. Combal Zero (Italia)

47. Schloss Schauenstein (Sveits)

48. Blue Hill at Stone Barns (USA)

49. Quique Dacosta (Spania)

50. Septime (Frankrike)

Publisert: 14.06.2016 kl. 10:49
Oppdatert: 21.06.2016 kl. 09:22


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?