Til hovedinnhold

Godt-redaksjonen tester Oslos islatter

1. juli 2015Aktuelt
TERNINGKAST: Espresso House og Starbucks er noen av dem som har har fått islatte-ferdighetene testet. Foto: Godt
TERNINGKAST: Espresso House og Starbucks er noen av dem som har har fått islatte-ferdighetene testet. Foto: Godt
AvMaria Tveiten HelgebyogLine Blokhus

Terningkastene viser alt fra 1 til 5 i sommerens store test av islatter.

Det er strålende sol i store deler av landet, og hva passer vel bedre da enn å kjøle seg ned med en god islatte? Islatte er en kald versjon av Kaffe Latte, og lages gjerne ved å blande sukker (eller sukkerlake) og espresso med isbiter og melk. Iskaffe, derimot, brukes ofte som en samlebetegnelse på kalde kaffedrikker. Men du kan lage en enkelt med kun sukkerlake og isbiter.

I den anledning har Godt-redaksjonen kastet terning på islatter hos fem av de største kaffekjedene i landet: Kaffebrenneriet, Starbucks, Stockfleths, Espresso House og Wayne's Coffee.

Drikkene er vurdert på bakgrunn av smak, balanse og friskhet. Baristaene har selv valgt melketype, med unntak av Kaffebrenneriet der vi ble spurt om ønsket melketype.

Sjekk vår test under:

Espresso House

Foto: Godt
Foto: Godt

Hva: Enkel islatte med helmelk

Pris: 39 kr

Terningkast: 5

Dom: Den eneste som ble servert med helmelk. Islatten har en fin balanse mellom smakene av espresso, sukker og melk. Selv om den ikke er spesielt søt, savner vi ikke søtheten, som vi gjorde hos noen av de andre. Forfriskende, og passer bra på en varm sommerdag.

Stockfleths

Foto: Godt
Foto: Godt

Hva: Enkel islatte med lettmelk

Pris: 44 kr

Terningkast: 4

Dom: Iskald og god. Fin balanse mellom smaken av kaffe og melk, men den er i søteste laget. Smaken av sukker overdøver, og gjør den ikke like forfriskende.

Wayne's

Foto: Godt
Foto: Godt

Hva: Enkel islatte med lettmelk

Pris: 44 kr

Terningkast: 3

Dom: Mye melk i forhold til kaffe! Derfor smaker den ganske mye melk. Islatten har en «utvannet» smak. Med det sagt er kaffen mørkbrent, noe som gjør drikken hakket mer balansert enn Stockfleths.

Kaffebrenneriet

Foto: Godt
Foto: Godt

Hva: Enkel islatte med lettmelk

Pris: 35 kr

Terningkast: 2

Dom: Denne kaffen blir servert lagvis og med steamet melk på toppen, som jo er estetisk. Med det sagt mangler islatten sødme, og man blir sittende med en bitter ettersmak. Dette kan tyde på at kaffen er overekstrahert, altså at man har trukket ut for mye kaffestoffer av kaffegruten. «Jeg hadde blitt skuffet hvis jeg kjøpte denne,» sier én i smakspanelet.

Starbucks

Foto: Godt
Foto: Godt

Hva: Enkel islatte med lettmelk

Pris: 43 kr

Terningkast: 1

Dom: Testens taper. Denne islatten smakte kaffegrut, og hadde en veldig besk ettersmak som ble værende lenge. Smaken minner om svidd brød. Veldig lite sødme.

Godt har vært i kontakt med Starbucks, og de ønsker ikke å kommentere testen.

Smakspanelet:

PANEL: (Fra venstre) Rasmus Helgebostad, Pia Cecilie Vabro, Maria Tveiten Helgeby. Foto: Godt
PANEL: (Fra venstre) Rasmus Helgebostad, Pia Cecilie Vabro, Maria Tveiten Helgeby. Foto: Godt

Rasmus Helgebostad: To ganger Norgesmester i baristakunst (2012/2013), og tre ganger Norgesmester i kaffesmaking (2006/2008/2009). Jobber som kultursjef på Java.

Pleier å drikke: Kaffe fra Kenya i sesong

Antall kopper om dagen: 1-2

Pia Cecilie Vabro: Journalist for Godt

Pleier å drikke: Dobbel latte

Antall kopper om dagen: 2

Maria Tveiten Helgeby: Journalist for Godt

Pleier å drikke: Svart kaffe med melk

Antall kopper om dagen: 3

Hvordan pleier du å lage islatte? Del gjerne tips under.

Publisert: 01.07.2015 kl. 15:23
Oppdatert: 02.07.2015 kl. 09:34


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?