Nå er det soppboom på Østlandet og i Trøndelag

Den siste uken har det eksplodert med kantareller og steinsopp, spesielt på Østlandet og i Trøndelag. Foto: Espen Egil Hansen/VG
Den siste uken har det eksplodert med kantareller og steinsopp, spesielt på Østlandet og i Trøndelag. Foto: Espen Egil Hansen/VG
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Både kokker og soppsakkyndige bemerker seg en eksplosjon av soppvekst den siste uken.

Søndag la den prisbelønte kokken Tom Victor Gausdal ut en Instagram-post der han oppfordret følgerne sine til å komme seg ut i skogen og plukke sopp, fordi det i år er et skikkelig soppår.

Gausdal er en av landets fremste kokker, og har alt fra kokebøker og TV-programmer, til etablerte restauranter og VM-medaljer på CV-en.

– Når man har vært ute noen år på rad, merker man veldig stor forskjell på hvor mye sopp det er. Det virker som det er soppår cirka hvert fjerde eller sjette år. Det er spesielt mye steinsopp i år, det har eksplodert. Kantareller kan du alltids finne noe av, forteller den prisbelønte kokken.

Han forteller at klima selvsagt også har noe å si for hvor mye sopp det vil bli hvert år. Selv med en overflod av sopp i skogen har ikke Gausdal vært på mange soppturer enda i år, men det var tydelig hvilke sopp det var mye av.

– Jeg så egentlig bare kantarell og steinsopp. Og noen andre jeg ikke kan navnet på, sier han.

– Hvor er de beste stedene å finne sopp?

– Det er hemmelig, sier kokken og ler, før han fortsetter:

– Nei da, jeg følger mest med på venner som legger ut bilder. I år har det vært mye i Maridalen og Svartskog. Ellers er det sånn at alle har sine egne steder, spesielt til steinsopp. Det er den soppen vi kokker betaler mest for.

I følge kokken vil du ikke finne sopp av å lete på åkeren.

– Du må ut i skogen og bli litt blaut på labbene, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

PRISBELØNNET KOKK: Tom Victor Gausdal kaller i år for et soppår. Foto: Synøve Dreyer
PRISBELØNNET KOKK: Tom Victor Gausdal kaller i år for et soppår. Foto: Synøve Dreyer

Og når det kommer til favorittsoppen er det som på instragrambildet; Steinsopp. Gjerne til pasta.

– Sånne typer retter er veldig deilig, da får du frem soppen. Ellers er det godt med bare kantarell eller steinsopp på ristet brød, forteller Gausdal.

Anne Dorthe Sunde er koordinator for soppkontroll i Norges sopp- og nyttevekstforbund. Hun forteller at det den siste uken virkelig har tatt av med soppvekst.

– Akkurat nå er det veldig mye sopp i Østlandsområdet og i Trøndelag. Det er ikke verst med sopp i Hordaland heller – tross regnet. På Østlandet er det store mengder steinsopp og kantareller, men det varierer jo fra sted til sted, forteller Sunde.

– Er det noe som skiller et soppår fra en vanlig soppsesong?

– Jeg vet ikke om det er det. Jeg tror rett og slett det er mengder av gode matsopper. Når kokkene finner mengder av gode matsopper syns de nok det er et godt soppår. Men det varierer fra sted til sted i landet.

Vær obs: I Norge finnes det flere giftige sopper, som kan være dødelige. Derfor er det viktig å sjekke at du har funnet en spiselig sopp, dersom du er i tvil. Sunde mener at Google ikke er bra nok, men at du må ta kontakt med fagfolk.

– Det er soppkontroller over hele landet – spesielt på søndager. Men du kan sjekke soppen din på vår digitale soppkontroll når som helst i appens åpningstider. Den betjenes av våre soppsakkyndige, sier hun.

Skal du bruke sopp i mat forteller Sunde at det primært er fire sopper du skal se etter.

– Du har kantareller, som er veldig lett å kjenne igjen. Så har du piggsopp, fåresopp og steinsopp. De kan du bruke. Alle sopper kan forveksles og det må man være veldig obs på. Det kan være farlig dersom du tar feil, minner hun om.

Dobbeltsjekk derfor alltid med fagfolk når du plukker sopp.

Hva er din favorittoppskrift med sopp? Del dine bilder med oss på Instagram og bruk #godtno, så kanskje vi republiserer bildet ditt.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?