Tips til rengjøring av grillen

RENT OG PENT: Ta med grillen i årets vårrengjøring, så blir det morsommere å ta den frem for å grille middagen. Foto: Markus Thoresen.
RENT OG PENT: Ta med grillen i årets vårrengjøring, så blir det morsommere å ta den frem for å grille middagen. Foto: Markus Thoresen.
Isabel Bech

Her får du tipsene til en skikkelig vårrengjøring av grillen, enten du bruker gass eller kull.

En skitten grill kan ødelegge smaken på et måltid, uansett om det gjelder brente matrester fra forrige grilløkt, eller at du ikke rengjorde grillen ordentlig før du satte den vekk i fjor. Men frykt ikke, med noen enkle metoder blir grillen skinnende ren igjen. Og flere av tipsene krever kun ingredienser du har liggende i kjøkkenskuffen.

Gni en halv løk over grillristen for å få bort fett og smuss. Dette bør gjøres mens grillen er varm.

IKKE BARE TÅRER: Løken kan brukes til mer enn å sette i gang vannverket, grillen får nytt liv ved hjelp av en halv en. Foto: NTB Scanpix.
IKKE BARE TÅRER: Løken kan brukes til mer enn å sette i gang vannverket, grillen får nytt liv ved hjelp av en halv en. Foto: NTB Scanpix.

Dersom det er mye matrester igjen på grillristen, kan du brenne disse vekk. Sett grillen på høyeste temperatur og restene vil brennes vekk. Grillristen blir ikke skinnende ren av dette, men å fjerne matrestene vil gjøre rensingen lettere å gjennomføre. Bakepulver og vann går an.

Trenger grillristen litt mer hjelp, er dette trikset du trenger. Bland sammen natron og vann til en tykk miks. Påfør blandingen på grillristen og la det stå og virke over natten. Er noen områder skitnere enn andre, kan du smøre ekstra godt med natronmiksen her. Dagen etter bruker du en børste med stiv bust til å skrubbe vekk både bakepulveret og skitten. Har du ikke en passende børste kan du rulle sammen aluminumsfolie til en ball og bruke denne som skrubb.

SÅ GODT (DET SITTER): Matrester og fett kan fort sette seg fast i grillristen. Foto: Magnar Kirknes/VG.
SÅ GODT (DET SITTER): Matrester og fett kan fort sette seg fast i grillristen. Foto: Magnar Kirknes/VG.
Foto: VG

Dersom du frykter at natron alene ikke er sterkt nok for å fjerne fettrestene fra ifjor, er dette tipset fra Apartment Therapy noe for deg. Finn frem en søppelsekk og legg grillristen oppi. Bland sammen tre deler ammoniakk og tre deler hvit eddik, og tilsett én del natron. Knyt igjen sekken og rist den et par ganger for at væsken skal dekke grillristen. La det hele stå ute, helst i sola, i 24 timer. Skyll så risten med hageslangen eller i vasken, og den blir gullende ren.

Dersom du ikke har tid til å vente og må ha grillen ren med det samme, kan du prøve dette trikset. Igjen er det natron som er stjernen. Bland natron med oppvasksåpe og smør blandingen utover grillristen. La det virke i 15 minutter og skrubb vekk smusset med stålull.

Når grillen er skinnende ren kan du jo prøve deg på en av disse oppskriftene:

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?