Her finner du trendløken alle snakker om

30. april 2015Aktuelt
VOKSER VILT: Ramsløk finnes du i skog og mark rundt omkring i Norge. Foto: Oda Omholt
VOKSER VILT: Ramsløk finnes du i skog og mark rundt omkring i Norge. Foto: Oda Omholt

Nå er endelig ramsløksesongen her. Vi gir deg tipsene du trenger for å finne den grønne kulinariske skatten.

RAMSLØK-FAN: Oda Omholt står bak bloggen Naturogmat, er innkjøpsansvarlig for Øyafestivalen, og er prosjektleder ved Oslo mat- og vinmesse. Hver vår plukker hun ramsløk i skogen i Bærum. Foto: Oda Omholt
RAMSLØK-FAN: Oda Omholt står bak bloggen Naturogmat, er innkjøpsansvarlig for Øyafestivalen, og er prosjektleder ved Oslo mat- og vinmesse. Hver vår plukker hun ramsløk i skogen i Bærum. Foto: Oda Omholt

Hvis det er én råvare som er trendy denne våren, er det ramsløken: Toppkokker som Restaurant Ylajalis Even Ramsvik og Smalhans' Karla Siverts hyller den friske løken, blant annet på grunn av dens anvendelige smak. Kanskje best av alt – du finner den vilt i naturen.

Oda Omholt er prosjektleder for Oslo Mat- og Vinmesse, og blogger på Naturogmat. Omholt har selv plukket ramsløk i flere år.

– Ramsløk smaker rett og slett friskt og «grønt». Den har en kraftig smak som hvitløk, og er veldig aromatisk, forteller bloggeren til Godt.

Omholt plukker ramsløk på Skui i Bærum, men veksten er å finne i skogområder i store deler av Sør-Norge (se kart lenger ned i saken).

- Ramsløken kan plukkes så fort den titter opp av bakken, men vent gjerne til den er minst 15 centimeter, sier ramsløks-entusiasten.

Pesto og salt

Ramsløken er i sesong fra mai til slutten av juni, og er verdt å plukke før den har blitt for gammel.

– Bladene er delikate og friske i smaken på starten av sesongen. På tampen av sesongen er de grovere og smaker ikke fullt så godt, tipser Omholt.

Bloggeren forteller at løken egner seg supert som både pesto og urtesalt:

– Ramsløkpesto lager du ved å kjøre ramsløk, olje, parmesan og pinjekjerner i en miksmaster. Ramsløksalt (se bildet under) kan du lage ved å blende ramsløk og salt til en grøt, før du sprer det ut over en stekeplate, og lar det tørke i stekeovnen på 40–50 grader.

– Kjør det i blenderen én gang til når det er helt tørt. Saltet blir helt grønt, og har en nydelig og kraftig smak, sier Omholt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RAMSLØKSALT: Det er enkelt å lage ramsløksalt, som både passer nydelig som krydder og dekorasjon. Foto: Oda Omholt
RAMSLØKSALT: Det er enkelt å lage ramsløksalt, som både passer nydelig som krydder og dekorasjon. Foto: Oda Omholt

Slik finner du ramsløk:

– Ramsløk finnes både i bar- og løvskog, og vokser stort sett i et stort «teppe» på bakken. Så hvis du først finner et ramsløkområde, vasser du i det.

– Du kan finne ut hvor det finnes ramsløk ved å søke på Artsdatabanken. Bare pass på at ramsløken ikke befinner seg innenfor et vernet område.

– Du finner gjerne ramsløken litt utenfor allfarvei, og gjerne i skyggefulle områder.

– Bladene er best hvis de ikke har flekker eller merker.

– Ta hensyn: Ikke plukk et område tomt, og ikke riv opp roten. Ta heller med en saks, og klipp av bladene.

Det er for øvrig viktig å være bevisst på ramsløkens utseende: Den er til forveksling lik liljekonvall, som er giftig. Du kan dobbeltsjekke at du plukker ramsløk ved å brekke noen av bladene, og gni det mellom fingrene: Det skal lukte hvitløk.

Kilde: Oda Omholt, Naturogmat

Hvor plukker du ramsløk? Del gjerne dine tips i kommentarfeltet under.

Publisert: 30.04.2015 kl. 16:51
Oppdatert: 30.04.2015 kl. 17:34


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?