Her er kjøkkenredskapene mesterkokkene ikke klarer seg uten
Vi har alle noen favorittredskaper på kjøkkenet - og noen vi kanskje aldri bruker. Her er kjøkkenutstyret mesterkokkene sverger til.
Lise Finckenhagen, Bent Stiansen og Tom Viktor Gausdal har alle mange års erfaring bak kjøkkenbenken og vet godt hva de snakker om når det kommer til kjøkkenredskaper.
De tre profesjonelle kokkene er for tiden aktuelle som dommere i den nye kokkekonkurransen «Top Chef» på TV2. Programmet er opprinnelig en amerikansk realityserie der toppkokker over hele landet konkurrerer mot hverandre i forskjellige kulinariske utfordringer.
Godt har spurt dommerne om hvilke tre kjøkkenredskaper de ikke klarer seg uten på kjøkkenet.
Mener all mat blir bedre med sitronsaft
Bent Stiansen er en norsk kokk og kokebokforfatter som var den første skandinaveren og nordmannen som vant VM i fransk kokkekunst, «Bocuse d’Or», i 1993. Her er redskapene han ikke klarer seg uten:
1. Sitronpresse. All mat blir bedre med noen dråper sitronsaft.
- Denne er kjøpt på mitt lokale marked i provence og er genial, sier Stiansen.
2. Visp. En god visp til alle kokkers favorittsaus, nemlig bearnaise.
3. En klassisk tresleiv. Topp å bruke til å røre i alt fra wok til soppsteking og gryteretter. Min er gammel og velbrukt. Den har til og med bitemerker fra valpetiden til hunden min Trixi, sier Michelinkokken.
Skjærefjøl er grunnmuren i alt finarbeidet
Tom Victor Gausdal er en prisbelønnet kokk som har blant annet tatt sølv i både «Bocuse d’Or» og det internasjonale «kokke-VM». Etter han var ferdig på kokk- og servitørlinja gikk han i lære hos Bent Stiansen ved Statholdergaarden. Senere ble han også tatt ut til Norges kokkelandslag. Dette er Gausdals favorittredskaper:
1. Amerikaskje. Er som en gigantisk spiseskje. Bruker den både som øse, sleiv og til å legge mat med.
2. Skjærefjøl. Selve grunnmuren i finalearbeidet ligger i skjærefjøla. Det må være en stødig og robust fjøl som ligger på plass. Disse er forbruksvare. Når de har mye hakk og er slitt må de høvles ned eller byttes ut.
3. Kjevle. I mange bakverk er man avhengig av en kjevle. Som flatbrød for eksempel.
Liker fine skrelte grønnsaker
Lise Finckenhagens karriere startet allerede som 17-åring da hun gikk i lære og ble dessert sjef ved restauranten Bagatelle på slutten av 1990-tallet. Hun har vært med i konkurranser som Årets kokk og Bocuse d’Or, og er kjent fra flere matprogrammer på TV. Hun bidrar også på Godt ukentlig med oppskrifter. Hennes tre kjøkkenredskaper er kanskje noe utenom det vanlige:
1. Ballongvisp. I motsetning til andre visper, fungerer denne til alt.
2. Slikkepott. Hadde det ikke vært for slikkepotten hadde mye blitt skyldt rett ut i vasken. Den fungerer også utmerket til å vende inn krem osv.
3. Aspargesskreller. Er også fin å bruke som en vanlig skreller og den kan lage lange bånd av grønnsakene. Mandolin, er også en kjær favoritt i kjøkkenskuffen. Jeg har nesten litt fetisj for pent skrellede grønnsaker, sier Finckenhagen.
Publisert: 29.01.2016 kl. 16:18
Lag deg en gratis konto