Her er toppkokk Bent Stiansens 17. mai-meny

15. mai 2017Aktuelt
FESTMIDDAG: – Husk at gjestene skal vente på laksen, og ikke omvendt, tipser Bent Stiansen. Foto: Sara Johannessen/Font Forlag
FESTMIDDAG: – Husk at gjestene skal vente på laksen, og ikke omvendt, tipser Bent Stiansen. Foto: Sara Johannessen/Font Forlag

Tradisjonelt og nostalgisk står på menyen på nasjonaldagen.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du redder kakebordet når alt går skeis, kommet med forslag til hva du bør ha med på champagnefrokosten, og vist deg hva som (potensielt) er tidenes beste 17. mai-pavlova.

Nå er det festmiddagen som står for tur.

– En riktig god 17. mai-meny må være lett, siden man allerede spiser haugevis av pølser den dagen. Og den må være rask å gjøre klar så du slipper å få masse mat-os inn i bunaden, sier mesterkokk Bent Stiansen til Godt.

FAVORITT: «Bløtekake» med bringebær hører hjemme på kakebordet på 17. mai. Denne pleide moren til Bent Stiansen å lage hvert år. Foto: Sara Johannessen/Font Forlag
FAVORITT: «Bløtekake» med bringebær hører hjemme på kakebordet på 17. mai. Denne pleide moren til Bent Stiansen å lage hvert år. Foto: Sara Johannessen/Font Forlag

Stiansen er kjøkkensjef ved Statholdergaarden som har hatt en stjerne i den prestisjetunge Michelin-guiden siden 1998. Nå deler han en 17. mai-meny og sine beste tips for å lykkes med festmåltidet på en av årets største og mest hektiske dager.

Alltid beredt!

Og nøkkelen til suksess - den ligger i forberedelsene.

– Noe av det smarteste du kan gjøre for å lykkes med festmiddagen, er å ha forberedt deg skikkelig, sier toppkokken.

Han fortsetter:

– Både aspargesretten, den kokte laksen og bløtkaken kan gjøres klare på forhånd på et eller annet vis, slik at du sparer masse tid på en allerede travel dag, sier kokken.

Aspargesen kan du skrelle to dager før og legge i en plastpose slik at de er klare til koking ved servering. Agurksalaten som serveres til den kokte laksen, kan tilberedes dagen før, mens potetene kan skrelles og ligge i vann i kjøleskapet over natten.

– Du kan også skjære laksen i skiver dagen før, slik at de ligger klare i kjøleskapet, tipser Stiansen.

Saftig kake

Bløtkaken er den samme mesterkokkens mor pleide å lage.

– Det ble ikke 17. mai uten min mors bløtkake. Vi spiste den hvert år gjennom hele barndommen, og hvis jeg inviterer til 17. mai-selskap skal denne bløtkaken på bordet, forteller Stiansen.

For at kaken skal bli ekstra saftig tipser mesterkokken om å dynke kaken godt med bringebærfyllet én til to dager før den skal serveres.

– Pakk kaken inn i plastfolie og sett den kaldt. Dermed er det eneste du behøver å gjøre på 17. mai å pynte den med litt pisket krem og bær, sier kokken.

Viktig å huske på

Når du først står der og kokkelerer, er det viktig å huske på noen siste ting:

– Det er viktig å ikke overkoke aspargesen. Den skal på ingen måte kokes så lenge at den blir mykkokt, forteller Stiansen.

Og laksen skal ikke i vannet før gjestene er ved bordet.

– Det sies at gjestene skal vente på laksen, ikke omvendt. Hvis laksen trekkes for lenge blir den tørr og usmakelig, så ikke fall for fristelsen og slipp lakseskivene i kjelen før gjestene er til bords, tipser kokken.

Sjekk ut Bent Stiansens 17. mai-meny under:

Forrett

Hovedrett

Dessert

Publisert: 15.05.2017 kl. 16:03
Oppdatert: 14.05.2018 kl. 13:08


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?