Kåring: Noma er fortsatt den beste restauranten i Norden

16. november 2015Aktuelt
STADIG BEST: Noma i København gir ikke opp førsteplassen så lett. Det er stadig Nordens beste restaurant. Foto: Johannes Jansson.
STADIG BEST: Noma i København gir ikke opp førsteplassen så lett. Det er stadig Nordens beste restaurant. Foto: Johannes Jansson.

Svenske White Guide anmelder hvert år hundrevis av restauranter i Norden. Noma topper listen for andre år på rad.

Mandag kåret White Guide Nordens 300 beste restauranter. Det var i fjor «den svenske Michelinguiden» først publiserte en liste over alle de beste restaurantene i Norden. Da gikk danske Noma til topps, det gjorde de også i år. På andreplass finner vi svenske Fäviken Magasinet i Åre, så følger Geranium (København) og Daniel Berlin Krog (Skåne). Den norske restauranten som nådde lengst opp var Maaemo, den landet på åttende plass.

STASELIG: Statholdergaarden hevder seg blant Nordens beste restauranter i årets White Guide Nordic. Foto: Therese Alice Sanne.
STASELIG: Statholdergaarden hevder seg blant Nordens beste restauranter i årets White Guide Nordic. Foto: Therese Alice Sanne.

I år har guiden anmeldt 300 restauranter i Sverige, Danmark (inkludert Færøyene), Norge (inkludert Svalbard), Finland og på Island. 56 av de 300 er norske. I toppsjiktet finner vi Maaemo (8. plass) og Statholdergaarden (27. plass), som debuterer på listen i år.

Guiden inkluderer også restauranter utenfor Oslo (i motsetning til Michelinguiden), og blant restaurantene som også oppnår guidens nest høyeste klassifisering «Masterclass» finner vi blant annet Credo i Trondheim, Bare og Lysverket i Bergen, Re-Naa i Stavanger og De 4 roser i Harstad.

I årets White Guide er det, i tillegg til de norske, anmeldt 92 restauranter i Sverige, 85 i Danmark, 17 på Island og 54 i Finland.

Her er de restaurantene som er rangert høyest i Norden, så vet du hvor du skal legge matreisen neste gang (fjorårets rangering i parentes):

Nordens 10 beste:

4. Daniel Berlin Krog, Skåne, Sverige (8)

5. Esperanto, Stockholm, Sverige (2), Restaurant Frantzén, Stockholm, Sverige (8) og Gastrologik, Stockholm, Sverige (10)

8. Maaemo, Oslo, Norge (5)

9. Kadeau, København, Danmark (19) og Oaxen Krog, Stockholm, Sverige (6)

TYPISK NORDISK: Maaemo satser på nordiske råvarer. Det gjør at de igjen hevder seg i kåringen av Nordens beste restauranter. Foto: Kyrre Lien.
TYPISK NORDISK: Maaemo satser på nordiske råvarer. Det gjør at de igjen hevder seg i kåringen av Nordens beste restauranter. Foto: Kyrre Lien.

White Guide fakta

White Guide skrives av et knippe anonyme tester som reiser rundt til et mangfold restauranter og bedømmer hele restaurantopplevelsen utifra et gitt poengsum. Guiden inkluderer også praktisk informasjon rundt priser og betalingsmetoder; og også hvem som styrer gulvet, kjøkkenet og vinkjelleren. I tillegg skrives det en underholdende tekst om stedet, slik at potensielle gjester har best mulig informasjon når de skal velge sin neste restaurantopplevelse.

White Guide arbeider for å utvikle den nordiske restaurantkulturen og legger vekt på å opprettholde sin integritet som en uavhengig kritiker av bransjen ved å ha total åpenhet og transparens rundt poengsystemet; og ved at måltidene betales av guiden selv, og ikke sponses av restaurantene selv eller andre aktører i bransjen.

Poengsystemet

Restaurantene som anmeldes i White Guide kan oppnå en total poengsum på 100; hvorav 40 poeng gjelder maten, 25 gjelder service, 20 poeng drikke og 15 poeng atmosfære og stemning i restauranten. Dersom restauranten får over 80 poeng og minst 36 av disse på mat er restauranten i såkalt ”International Masterclass”. Deretter følger benevningene "Masterclass", "Very high class” og "High class". I følge Blomberg-Nygård kan "International Masterclass" sammenlignes med Michelins to stjerner; men det er ikke gitt at de to guidene er enige. En restaurant kan vurderes som en enstjernesrestaurant i Michelinguiden, og allikevel ende i øverste klasse i White Guide – i 2014 var det to tostjernersrestauranter i Sverige, mens White Guide hadde 13 i toppsjiktet på sin liste.

Listen er laget med land, kategori, plassering og poeng.

Publisert: 16.11.2015 kl. 21:12
Oppdatert: 17.11.2015 kl. 09:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?