Nudleguide: Dette er de syv vanligste sortene

FLERE SORTER: Ramennudler er bare én av mange nudeltyper som finnes. Foto: Sara Johannessen/VG
FLERE SORTER: Ramennudler er bare én av mange nudeltyper som finnes. Foto: Sara Johannessen/VG
Isabel Bech

Det finnes mange ulike typer nudler og valget kan være overveldende, her har vi samlet de vanligste variantene. 

Akkurat som med italiensk pasta finnes det flere typer nudler, som brukes i forskjellige typer retter. Til forskjell fra pasta lages nudler på ulike meltyper, alt fra rismel til bønnemel i tillegg til hvete. Det kan derfor være lurt å finne akkurat det nudeltypen som oppskriften ber om for å få et best mulig resultat.

Dette er nok den mest velkjente nudeltypen blant folk flest. Hvem har vel ikke kjøp en pakke ramen med ferdigkrydder på pose for å slippe å lage middag, eller fordi man rett og slett er blakk? Ramen har dessuten fått en oppsving den siste tiden, og ramensupper finnes nå på flere restauranter. Disse bølgete nudlene finnes både i fersk og tørket variant, og konsistensen er elastisk og spenstig når de kokes. De bør ikke kokes for lenge, som regel er 2-3 minutter nok, for da mister de sin elastisitet.

Kast deg på ramen-trenden med denne oppskriften:

Dette er tykke, runde nudler som har en elastisk, småseig konsistens. De smaker ikke stort på egenhånd, og er derfor fine å bruke i supper og gryter med mye smak.

Soba betyr bokhvete på japansk, og denne meltypen er hovedingrediensen i nudlene. Det går an å finne fersk soba, men det er enklere å få tak i tørket. Da ser nudlene ut som flat spagetti, og har en beige til brun farge. Sobanudler er populære å bruke i salater eller å dyppe i kald saus.

Imponér gjestene med hjemmelagde nudler:

Det finnes mange ulike typer risnudler, men to av de vanligste er tynne vermicelli-nudler og den flatere typen som ligner på tynn tagliatelle i formen. Vermicelli brukes gjerne i vår- og sommerruller, eller i salater. Den flatere typen forbindes gjerne med nudelretten pad thai, hvor den er fast inventar, eller den vietnamesiske suppen pho.

Vil du prøve deg på sistnevnte, kan du bruke denne oppskriften på en forenklet versjon:

Disse finnes i utallige former, alt fra tynne chow mein-nudler, til tykkere low mein, og flate nudler som ligner på tagliatelle. De kommer både i tørket og fersk form. Dette er den nudeltypen som ligner mest på pasta, men inneholder mer egg. Nudlene er vanlige å bruke både i wok og supper.

Eggnudler passer perfekt inn i denne woken:

Også her finnes det flere ulike typer å velge mellom, og disse tynne, nesten gjennomsiktige nudlene er svært like vermicelli-risnudler. Det er spesielt to typer glassnudler som er vanlige: glassnudler av mungbønner og av søtpotet. Nudlene av mungbønner brukes omtrent som risnudlene, i salater og vår-/sommerruller. De er også populære i vietnamesisk og thailandsk wok og supper. Nudlene av søtpotet kalles også koreanske nudler, og det er dermed ingen overraskelse at de brukes i koreansk matlaging.

Sommerruller er utrolig godt, og glassnudler er perfekte til denne friske snaddermaten:

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?