Pascals beste desserter på grillen
Konditor Pascal Dupuy har aldri prøvd å steke sine desserter over åpen ild. Ikke før VG satte griller i hodet på ham.
- Grille desserter? Er du gal? OK. La meg tenke på det.
Pascal Dupuy er en av landets fremste konditorer og lager desserter hver eneste dag. Men å plassere en dessert på en grill har han aldri gjort før. Det er over 25 år siden Dupuy kom til Norge og fant det han kaller et gastronomisk utviklingsland. Mye har skjedd siden da. Pascal Dupuy driver nå fem konditorier og restauranter i Oslo, og hele verden snakker om skandinavisk kokkekunst. Han var også nylig dommer i TV3-programmet «Hele Norge baker». Grilling av desserter er det fremdeles få som driver med. Det tar bare noen timer før han ringer tilbake.
- Jeg har grublet en del, og fått noen ideer jeg faktisk tror kan bli ganske bra. Jeg har ikke grill på jobben, men kanskje vi kan få noen i bakgården hjemme til å være prøvekaniner, sier Dupuy.
Se alle Pascals grilldessert-oppskrifter nederst i saken!
Et par dager senere. Dupuy har rullet ut kulegrillen på plenen utenfor leiligheten sin på Lindern i Oslo. Moren, som er på besøk fra Frankrike, ser vantro på sønnen som strever med å få fyr på brikettene.
- Jeg er vokst opp med hjemmelagede kaker fra moren min hver dag hjemme. Det er en av grunnene til at jeg er konditor i dag, sier Dupuy.
En av de virkelige klassiske rettene er Omelette Norvegienne. Det franskmennene kaller «norsk omelett» er egentlig en rett med is, kakebunn og brunet marengs, flambert med alkohol. Pascal har laget en egen versjon for grilling, en vaniljeis på pinne innkapslet i sjokolade og dyppet i marengs.
- Det første jeg tenkte på var faren min, som pleide å grille epler på pinne da vi brente brukne grener fra frukttrærne i hagen. Omelette Norvegienne var den andre ideen som dukket opp. Egentlig er det helt vilt å grille is, men marengsen kapsler det inn og holder på varmen, sier han.
Pascal Dupuy holder isen forsiktig over det glødende kullet. Det tar ikke lang tid før bakgårdens barn finner veien til grillen. Kombinasjonen is og sjokolade er en sikker vinner.
En annen fransk klassiker er pain perdu, eller fortapt brød, en fransk variant av arme riddere. Når brødet er for tørt til å spises, kan det gjenopplives ved hjelp av litt egg og sukker. Pascal Dupuy legger brødet på grillristen.
- Fordelen med franske baguetter er at de blir tørre så fort. Det er en god anledning til å ha på litt sukker og grille dem. Et dårlig brød kan bli en bra dessert, sier han.
Pascal har fått opp dampen. Bringebær- og eggekremburgere tiltrekker seg flere barn, med foreldre på slep. Ferske bær grillet i folie med saus av dessertvin og eggesaus fungerer best for foreldrene. Ingen slipper unna Pascals gjestfrihet. Den ene desserten etter den andre står sin prøve over grillkullet. Først etter et par timer har brikettene mistet piffen, og naboene har forlatt åstedet.
Pain perdu - arme riddere på grillen
Tynne skiver tørr baguette (eventuelt loff eller landbrød)
4 egg
½ l h-melk
150 g sukker
Vaniljestang
Slik gjør du:
Bland egg, melk, sukker og vanilje og dynk skivene i blandingen. Grill skivene gylne. Strø over sukker like før servering.
Vis oss dine beste desserter på grillen på Instagram og merk bildet med #godtno. Så plukker vi deg til forsiden vår!
Publisert: 18.07.2014 kl. 15:50
Lag deg en gratis konto