Helsprøtt i form

13. november 2012Aktuelt
Det meste av godsaker og smaksforsterkere passer sammen til det linne kyllingkjøttet. Akkurat nå er friske, norske rotfrukter og nypoteter fast følge. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Det meste av godsaker og smaksforsterkere passer sammen til det linne kyllingkjøttet. Akkurat nå er friske, norske rotfrukter og nypoteter fast følge. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Foto: Jonas Haarr Friestad
AvBorghild FiskåogJonas Haarr Friestad

Gode, saftige kyllinger kan bli til hvilken favoritt som helst. Det er du selv som avgjør smaksfølget.

Kyllingen blir "godt norsk" med ferske rotgrønnsaker. Den blir "middelhavsk" med sitrus, hvitløk og krydderurter. Den smaker "nordafrika" med litt kumminkrydret og myntespedd couscous, og drar inn Asia med lime, koriander og thaichili. Velg din favoritt fra kartet.

Høstkylling

Denne krydrede kyllingen som er like god året rundt, serveres her med rotfrukter som har fått bake med olje og siden fått en glasur av krydder, appelsinmarmelade og sennep.

Foto: Jonas Haarr Friestad
Foto: Jonas Haarr Friestad
Foto: Jonas Haarr Friestad

Helstekt kylling er lettlaget. I én og samme form kan hele måltidet tilberedes. Stikk gjerne en sitron som er prikket med en gaffel og penslet med olje, inni kyllingen; en enkel brystoperasjon og oppstrammer. Husk at den ferdigstekte kyllingen bør få hvile litt før du deler den i serveringsstykker. (Foto: Jonas Haarr Friestad)

4-6 porsjoner:

1 stor kylling, minst 1 1/2 kg

2 ss olivenolje

10 g frisk ingefær

1 sitron

2 ts paprikapulver

2 ts salt, helst havsalt

1 ts nykvernet pepper

1 sitron

1 kg poteter

800 g rotfrukter - persillerot, rotselleri, gulrot

1 rødløk

1 ss olivenolje

2 ss sukker - helst demerara

1 ss appelsinmarmelade

3 ss nypresset sitronsaft

1 ss sennep, fransk type

1 bunt persille

salt og pepper

Bland olje med revet ingefær, revet sitronskall og krydder.

Prikk sitronen med gaffel. Pensle den med olje og rull den i krydderblandingen. Putt sitronen inn i kyllingen og bind beina opp.

Gni resten av krydderblandingen utenpå kyllingen. Legg den i et stort, ildfat fat eller stekeovnspannen; det skal bli plass til grønnsakene rundt.

Stek kyllingen ved 220 grader 1 time eller mer. Snitt inne ved beina og sjekk at saften som siver ut, er klar.

Skrell grønnsakene og skjær de største i grove stykker. Vend dem i olje. Fordel dem rundt kyllingen etter at denne har stått i ovnen en halvtime. Stek grønnsakene med i minst 30 minutter til de er møre gjennom.

Ta ut kyllingen når den er ferdig, og la den hvile på brystet under al-folie mens grønnsakene steker ferdig.

Ved å legge kyllingen på brystsiden, renner saften ned i brystkjøttet.

Ha sukker, marmelade, sitronsaft og sennep i en kasserolle og kok opp. Hell massen over rotfruktene når kyllingen er tatt opp. Vend dem godt i marinaden og sett dem tilbake i ovnen i 15 minutter. Stek dem ferdig, karamelliserte og møre.

Servér poteter, grønnsaker og saus fra formen. Del den avrente kyllingen i porsjonsstykker; bryststykkene i rause skiver.

Kylling med krydret risfyll

Foto: Jonas Haarr Friestad
Foto: Jonas Haarr Friestad
Foto: Jonas Haarr Friestad

Bind sammen kyllingbena og legg kyllingen i en ildfast form. (Foto: Jonas Haarr Friestad)

4-6 porsjoner:

1 rå kylling, ca. 2 kg

Krydret risfyll:

1 1/4 dl langkornet ris

1-2 båter finhakket hvitløk

2 finhakkede løk

4 ss rosiner

4 ss pinjekjerner eller grovhakkede hasselnøtter

1 kanelstang

4 hele nellikspiker

4 kvaster frisk oregano eller 1 ts tørket

4 kvaster frisk timian eller 1 ts tørket

salt og pepper

Til pensling:

2 ss appelsinmarmelade

Appelsinsaus:

2 1/2 dl nypresset appelsinjuice + stekesjy

2 dl hvitvin

1 1/2 ss maisenna

1/2 dl appelsinmarmelade

Kok risen som anvist på pakken. Fres hvitløk og løk med litt smør i pannen. Bland med ris og de andre ingrediensene. Fyll kyllingen med blandingen.

Bind sammen kyllingbena og legg kyllingen i en ildfast form. Hell på 3/4 dl vann. Stek midt i ovnen ved 180 grader i 1 time.

Pensle kyllingen med appelsinmarmelade. Stek videre i 10-15 minutter til kyllingen er gjennomstekt.

Appelsinsaus:

Ha alt i en kasserolle og kok opp. Servér varm.

Anrett på serveringsfat med appelsinskiver.

Kylling med 40 hvitløkbåter

Det er mange, mørke, lange måneder fram til neste vekstsesong. I stedet for eller i tillegg til forebyggende helsetilskudd kan vi utnytte naturens egne medisiner, som hvitløk. Frykt ikke overdose om du satser på 40 uskrelte hvitløkbåter. Under stekingen forvandles båtene til et særdeles sunt og velsmakende tilbehør.

4-6 porsjoner:

1 rå kylling - ca. 2 kg

40 uskrelte hvitløkbåter

4 kvaster timian

4 kvaster rosmarin

4 kvaster basilikum

4 kvaster flat persille

4 ss rapsolje eller olivenolje

salt og nykvernet pepper

litt revet sitronskall

ca. 1 dl tørr hvitvin eller eplemost

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

I stedet for eller i tillegg til forebyggende helsetilskudd kan vi utnytte naturens egne medisiner, som hvitløk. (Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt)

Fyll kyllingen med noen hvitløkbåter og halvparten av krydderurtene.

Pensle kyllingen med olivenolje og legg den i en ildfast form. Dryss over salt, pepper og revet sitronskall. Legg resten av hvitløken og krydderurtene rundt.

Hell vin eller eplemost i formen og dekk med aluminiumsfolie.

Stek kyllingen i ovnen ved 200 grader i cirka 45 minutter. Fjern folien og stek videre ved 225 grader i 20-30 minutter til overflaten er fristende gyllen.

Servér kyllingen med brød til. Klem ut innholdet av hvitløkbåtene, mos dem til en duftende puré som smøres på brødet.

Kylling med smak av Asia

Denne marinerte kyllingen med asiatiske smaker anbefalte kokken Fredric Andersson å grille i ovnen. Du kan steke den, men bare la skinnet bli sprøtt under grillen de siste minuttene.

4-6 porsjoner:

1 fersk kylling, ca. 2 kg

4 hvitløkbåter

100 g frisk ingefær

5 cm rød chili

1 dl Kikkoman soyasaus

1/2 dl oliven- eller rapsolje

Skrell hvitløk og ingefær. Del chilien og fjern innvendige frø og hinner. Finhakk. Kjør alt til glatt marinade sammen med soyasaus og olje.

Klipp eller kløyv kyllingen langs brystbeinet. Bred den ut. Legg i plastpose sammen med marinaden minst 4 timer, helst over natta i kjøleskap.

Legg i ildfast form med skinnsiden opp. Stek ved 180 grader cirka 1 timer, til kjernetemperaturen er 72 grader. Skru opp temperaturen eller skru på grillen noenh minutter før kyllingen er ferdigstekt.

Servér med basmatiris og grønn salat.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?