Kraftkar
Med vinterens strømpriser er det smart å være sin egen kraftleverandør.
Vi har en liten adventsluke denne helgen!
Et velsignet øyeblikk, før kalenderen fylles av minst syv slag sosialt mas. Dette er helgen for å dra krakken bortåt glaset og setta oss og sjå, som Prøysen sang. Stille nyte et par glass juleøl foran komfyren og bare se på kraft som koker.
Ingen stjerne skinner vakrere. Men vi gjør det på den moderne måten.
Koke fiskebein og klin til det lukter tranfabrikk. Nei.
Koke opphøgde gamle høneskjeletter? Neppe.
Oppspore en mengde avgnagde kalvebein og koke dem herfra til 2. juledag? Tru’kke det.
Vi tar snarveien, gjennom pipa, så å si.
Den nye måten å koke gammeldags kraft på, er å bruke rene og enkle råvarer. Og det skader ikke om vi etter kraftkokingen, som også tar langt kortere tid enn før, sitter igjen med litt mat vi kan spise der og da.
Så, så gjør vi så, når vi koker vår kraft:
Bruker et nett blåskjell i stedet for fiskeavskjær. Veldig renslig og helt utrolig kjapt. Ekstra bonus er at du får en rett med blåskjell du kan spise der og da.
Bruker en helt vanlig kylling med kjøtt på, og koker den uten fiksfakseri med en krydderkvast til kjøttet er mørt. Etterpå er det ingen sak å vippe opp en deilig hønsefrikassé.
Bruker skikkelige oksehaler, det beste og raskeste man kan koke kraft på, med en mye dypere, bedre smak. Og gjett om kjøttet vi piller av halebitene gjør at vi sover godt etter kokingen.
Det er den beste tiden nå, mens kulda setter inn, før kalendergavene må skaffes. Jeg er også sikker på at kraften tilføres en egen sødme av at man fyrer i peisen under kokingen.
Gradestokken er forøvrig et hett tema i strøket mitt denne vinteren. Brannvesenet har avdekket feil med pipeopplegget. Resultat er at mange titalls rekkehus har fått fyringsforbud. Forbud!
Men ikke i mitt hus! Det brant nemlig så grundig her forleden at hver plank er ny, også pipa.
Så, i kveld, når den gudegode kraften – gudskraften – er på kok, skal jeg smette innom naboene med et tilbud:
Ta med et par sekker ved, pluss noen mandler og rosiner, og rødvin og sprit, så blir det peiskos og gløgg!
Kyllingkraft
Det skader jo ikke om vi i tillegg til hel kylling har noen gamle skrog og bein i fryseren. Kjøp gjerne frossen høne, det er billigst. Denne kraften er ikke veldig kraftig, så den passer til alt.
Kyllingkraft. (Foto: Scanpix)
2 kyllinger, eller høner
2 glass hvitvin (kan sløyfes, eller drikkes)
1 ts pepperkorn
2 ts salt
1 løk
1 gulrot
3 – 4 blader av purre
2 laurbærblader
3 – 4 stilker timian, eller en
neve persilledusker
Først: Lag en såkalt bouquet garni, kraftkokerens adelsmerke. Lag en kano av purrebladene. Legg i laurbærblader og krydderkvister. Bind opp med hyssing, slik at hele buketten lett kan tas ut av kraften når den har avgitt smakene.
Del kyllingene i fire deler, lår og bryst. Forsøk å dele kroppen på midten langs benet. Ha dem i en stor, vid kjele og hell på hvitvin, eventuelt og vann til det dekker. Ha i løken, delt i to, og gulrot i grove biter. Ha i krydderkvasten, eller bare dump oppi purreskiver, laurbær og urtestilker, pluss pepper og salt.
Kok opp og la det småkoke en drøy halvtime. Ta ut bryststykkene og skjær kjøttet pent vekk fra benene og legg det til side, hugg litt i brystbenene og legg dem tilbake i kjelen. Kok videre en halvtime og gjør det samme med lårene.
Kok ben og grønnsaker en halvtime til og sil av kraften. Kjøl hele kjelen raskt ned i en kum med rennende vann og fordel i porsjoner til fryseren.
På bloggen min finner du tips om hva du kan gjøre med kyllingkjøttet.
Oksehalekraft
Oksehaler kan du kjøpe frosne, delt i fem centimeter tykke biter. Du kan også gå til en slakter et par dager før kokingen og be om å få haler pent delt i leddene.
Oksehalekraft. (Foto: Trygve Indrelid)
3 kg oksehaler
1,5 dl rødvinseddik, eller
en halv flaske vin
3 ss salt
1 ss svarte pepperkorn
2 løk
2 gulrot
4 laurbærblad
8 nellikspiker
Skjær vekk det mest synlige fettet på halestykkene. Skjær gulrøttene i tre, løken i to. Hvis du vil være ekstra sveisen, nagler du et laurbærblad til hver halvdel med nellikspikerne. Da kan du på kokkespråk si at du har ”spekket” løken.
Forvarm stekeovnen til 230 – 240 grader. Legg alt i en langpanne og skvett på litt olje. Vend det litt rundt. La det steke en stund, til kjøttet er brunet. Vend det en gang underveis. Ha alt i en stor kjele, heller en kjempevid og lav enn en smal og høy.
Hell på eddik eller vin og la det frese til det meste av eddiken er kokt vekk. (Strø også på en skje sukker og la det smelte, men ikke brennes.) Hell på vann så det dekker. Kok opp og bruk en sleiv til å fjerne grumset som stiger til overflaten. Det er lettest om du venter til grumset siger inn mot kanten av kjelen. Ha i salt og pepper. La det småkoke ved kokepunktet i rundt tre timer. Fjern mer grums underveis.
Sil kraften over i en annen kjele. Alle hjem bør ha en finmasket sil, men er dørslag til pasta det eneste du har, så la det gå gjennom et rent kjøkkenhåndkle i tillegg. Legg bein og grønnsaker til side. Kok opp kraften en gang til.
Nå er det to veier å gå. Du kan kjøle kraften, helst ved å sette hele kjelen i rennende vann for bråkjøling, og deretter fryse den ned porsjoner. Eller du kan koke den ennå en time og få en mer innkokt og smaksrik kraft, noe nærmere det kokker kaller demi glace.
Jeg foreslår begge deler. Frys noe av kraften som den er, til suppekoking og kremede sauser. Kok noe av den ytterligere inn og få en kraft så innkokt at den ved opptining blir god saus bare ved å tilsette litt portvin og krydder. Tint opp igjen, men før du koker saus av den, skal denne ekstra innkokte kraften være seig som gummi. Da er den perfekt.
På bloggen min finner du et godt forslag til noe du kan lage av halekjøttet.
Blåskjellkraft
Enklere blir det ikke. Så enkelt kan det sies.
Blåskjellkraft. (Foto: Scanpix)
2 nett blåskjell
1 løk
1 fedd hvitløk
1 glass hvitvin
Hakk løken. Hakk hvitløken. Han en liten skvett olje i en romslig kjele på litt under middels varme og stek løken under omrøring til den begynner å bli blank. Ha i hvitløken og stek litt til, uten at hvitløken blir brun.
Ha i hvitvinen og skru platen på full spiker. Ha i skjellene og vann slik at det står halvveis opp i kjelen. Legg på lokk og la det fosskoke til skjellene har åpnet seg.
Sil av kraften og avkjøl fort. Pass på at du ikke stikker en skitten finger oppi kraften, den er ganske ømfintlig for bakterier nå. Fordel kraften i porsjoner og frys. Pill ut blåskjellkjøttet.
På bloggen min finner du forslag til hva du kan bruke blåskjellinnmaten til.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:51
Lag deg en gratis konto