Inviter til chilensk grillaften

13. november 2012Aktuelt
Herlig grillet kylling og chorizo med sweetcorn, lun potetsalat og salsa pebre. (Foto: Hanne Stensvold.)
Herlig grillet kylling og chorizo med sweetcorn, lun potetsalat og salsa pebre. (Foto: Hanne Stensvold.)

Trom sammen til en skikkelig asado med både ferskt og grillet tilbehør.

Som i flere andre latinamerikanske land, er grillen og grillaftener en stor del av matkulturen i Chile. Chilenerne kaller både grillteknikken, og den sosiale samlingen rundt grillen, asado. Særlig populært er det å invitere til asado i sommermånedene, og tradisjonen er like viktig på landet som i byen, og i nord som i sør.

Tradisjonelt vil en slik aften foregå med en utvalgt asador, som står for selve grillingen. Forberedelse og tilberedning av tilbehør kan deles mellom de andre deltakerne i selskapet.

Selv om det tradisjonelt inviteres til asado rundt et bål eller en større kullgrill, er det fullt mulig å arrangere en chilenskinspirert grillaften rundt gassgrillen her hjemme også. Det er bare å hente frem skikkelig chilensk tilbehør.

Lyst til å prøve chilenske empanadas? Oppskriften finner du her!

Artist Alejandro Fuentes er opprinnelig fra Chile, og i forbindelse med en ferie i fødelandet brukte han en del tid på å bli kjent med landets mat- og vinkultur. Og ettersom grilling er en såpass stor del av den chilenske matkulturen, ble det anledning til flere grillaftener. Oppskrifter fra disse, som inkluderer både ferske salater, grillede grønnsaker og chilensk salsa finner du under - her finner du også en oppskrift på avokado fylt med kylling.

Server tilbehøret sammen med grillet kylling, chorizo eller entrecôte.

Har du mer lyst på sjømat? Klikk her for oppskrifter på chilensk sjømat!

Sweetcorn

Deilig grillet mais med paprika, chili, koriander og honning.

4 maiskolber, forvellet i kokende saltet vann, ca. 2 minutter

1 rød paprika i små terninger

1 liten rødløk i små terninger

1-2 ss hakket fersk chili

2,5 dl rødvinseddik

0,8 dl olivenolje

3 ss melasse eller honning

1 dl grovhakket bladpersille

Salt og pepper

Her finner du hele oppskriften med framgangsmåte.

Lun potetsalat

Sweetcorn.
Sweetcorn.

Sweetcorn. (Foto: Hanne Stensvold.)

Lun potetsalat med majones og sjalottløk smaker deilig til grillmaten.

600 g kokte poteter

1-2 dl majones

2 sjalottløk, finhakkede

Finhakkede urter som bladpersille og koriander

Hvit pepper

Salt

Sterk sennep

Her finner du hele oppskriften med framgangsmåte.

Salsa pebre

Herlig grønn salsa til grillmaten - med smak av koriander, vårløk, chili og paprika.

1 liten potte med koriander

4-6 vårløk

2 grønne chili

1 grønn paprika

Salt og pepper

Saften av ½ lime

2 ss olivenolje

Her finner du hele oppskriften med framgangsmåte.

Salsa

Salsa til grillet entrecôte.
Salsa til grillet entrecôte.

Salsa til grillet entrecôte. (Foto: Hanne Stensvold.)

Tradisjonell tomatsalsa med koriander, vårløk og chili.

1-2 never cherrytomater

1 liten potte med koriander

4-6 vårløk

2 grønne chili

Salt og pepper

Saft av ½ lime

2 ss olivenolje

Her finner du hele oppskriften med framgangsmåte.

Grønn salat

Server en deilig grønn salat med avokado til grillmaten.

2 modne avokado

Div. grønn salat

Litt sitronsaft

Her finner du hele oppskriften med framgangsmåte.

Avokado med kylling

Avokado med kylling.
Avokado med kylling.

Avokado med kylling. (Foto: Hanne Stensvold.)

Prøv denne oppskriften på avokado fylt med grillet kylling og paprika.

3 store avokadoer

3 ferdigstekte kyllinglår

3 ss majones

1 glass med grillet paprika, finhakket

Litt grønn paprika, finhakket

Litt sorte oliven, finhakket

Saften fra ½ sitron

Litt grønn salat

Salt og pepper

Her finner du hele oppskriften med framgangsmåte.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?