Til hovedinnhold

Gå for gull

13. november 2012Aktuelt
Å finne sin første kantarell er som å vinne i lotto. (Foto: Gidske Stark)
Å finne sin første kantarell er som å vinne i lotto. (Foto: Gidske Stark)
Foto: Gidske Stark
AvFredrik HaldogGidske Stark

Jeg har aldri vært på jakt. Men jeg har vært på skattejakt mange ganger. Det er nemlig slik det føles å plukke gylne kantareller.

De siste 26 årene har jeg vært på en eller flere soppturer om sensommeren eller høsten. Takk svigerfar og mor for at jeg har fått være med! De første årene var det ikke lett – jeg visste ikke hvor jeg skulle lete. Et godt råd før du går i gang: Vær med folk som kan det, før du selv går på skattejakt.

Å finne sin første kantarell er som å vinne i lotto. Det er nemlig slik at man aldri forteller om sine sopplasser – ikke en gang til sine nærmeste. Det er en del av gamet å ha sine egne steder. Men jeg var så heldig første gang å bli tatt med til et hemmelig sted der jeg fikk beskjed om å studere bakken. Der, mellom noen mosedotter, skinte en oransje farge mot meg.

Jeg løftet forsiktig på mosen, og frem kom flotte kantareller av beste kvalitet. Ikke for tørre, gyllen, mørk farge, hatten spredd ut, ikke skadet eller spist på. Jeg kuttet kantarellen forsiktig og lot litt av stilken sitte igjen.

Å gå på kantarelljakt er en flott aktivitet å gjøre med barn. De blir like oppslukt som foreldrene, og kan gå i time etter time. I vår familie går vi med hodet ned i mosen og har konkurranse om hvem som finner flest. Deretter er det festmåltid.

Hva gjør vi med kantarellen når vi kommer hjem? Jo, vi børster dem rene før vi steker dem. Hvis de er veldig våte og skitne, kan de skylles, men unngå det hvis du kan.

Etter børstingen steker vi dem gjerne med en gang. Ikke for sterk varme, da blir ikke smaken så god. Hvis vi vil tørke kantarellene, legger vi dem på brett og stiller ovnen på 70 grader med døren åpen.

Hvis vi fryser dem, tar vi dem i panne og forveller dem først. Med våt kantarell bruker vi ingen væske, med tørr kantarell har vi litt vann i pannen. Vi fryser dem ned med væsken, gjerne i et yoghurtbeger.

Jeg river alltid kantareller, da blir de best, jeg skjærer dem ikke.

God skattejakt til alle kantarellvenner!

Stekt lyr med kantarellsky

Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark

Server lyr med sky laget på kantarell. (Foto: Gidske Stark)

4 stk. lyrefilet uten skinn og bein

400 g kantareller

1 bunt persille, finhakket

2 dl vann

4 ss smør til saus

4 ss smør til steking

12 buketter machesalat

2 stk. gulrøtter, skrelt og høvlet med skreller

4 ss god olivenolje

Salt og pepper

Smelt smør og stek kantarellene møre. Tilsett vann. (Husk å tilsette vannmengde etter hvor tørre kantarellene er.) Kok inn i ca. 2 min. Tilsett persille. Smak til med salt og pepper.

Ha salt og pepper på lyrefileten, stek den deretter i solsikkeolje, til å begynne med på sterk varme, deretter på svak varme. Til sammen ca. 5 min., vendes mot slutten av stekingen.

Legg lyrefileten på en tallerken, ha kantarellskyen over og gulrøtter og machesalat.

Pasta med kantareller

Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark

Paste med kantareller serveres rett fra jerngryten. (Foto: Gidske Stark)

400 g farfalle

300 g renset kantarell, revet (bedre smak og saftighet om du river den)

2 stk. sjalottløk, finhakket

2 ss smør

1 ss hvitløkspuré (se oppskrift under)

2 ½ dl fløte

1 liten potte timian

8 ss revet fersk parmesan

Salt og pepper

Hvitløkspuré:

10 hvitløksfedd (med skall)

Hvitløkspuré:

Kok hvitløksfeddene fra kaldt vann til de er møre. Skift gjerne vann 1 gang, da får du en mildere smak på hvitløken. Skrell løken og mos med gaffel.

Pasta med kantareller:

Kok pastaen i lettsaltet vann til den er ferdig.

Ha smør i en jerngryte, tilsett sjalottløk og kantarell. La løken og kantarellene surre til de er møre. Tilsett hvitløkspuré. Tilsett fløte. Kok inn til det tykner. Ha i timian, bland sammen kantarellsaus og pasta, tilsett så parmesan og rør rundt. Smak til med salt og pepper.

Serveres i jerngryten.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?