Derfor smaker klementinene best nå

17. november 2020Aktuelt
POPULÆR JULEFRUKT: Det finnes mange sorter klementiner, men de saftige, søte og spanske juleklementinene holder fortsatt stand.
POPULÆR JULEFRUKT: Det finnes mange sorter klementiner, men de saftige, søte og spanske juleklementinene holder fortsatt stand.
Foto: Anna Mente / Shutterstock /NTB

Det er få ting som minner mer om jul enn duften av en nyskrelt klementin. Og nå er det tid for de søte, saftige juleklemetinene.

Vi trenger ingen unnskyldning for å tyvstarte på julekosen ekstra tidlig i år. Det er imidlertid en liten, oransje frukt som kickstarter julestemningen hvert år.

I 2020 spiste vi imponerende nesten 6 kilo hver, eller mer nøyaktig 5,9 kilo, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Nærmere fem av disse kiloene spises i de seks til åtte ukene frem mot jul, mens resten fordeler seg over hele året.

– Det er mulig å få tak i klementiner hele året. I sommerhalvåret importeres det klementiner fra den sørlige halvkule, blant annet Sør-Afrika og Uruguay. Men klementiner er vår julefrukt. Det er det ingen tvil om. Det er nå, på denne tiden, det er høysesong for klementiner i Spania og de fleste vi spiser kommer derfra, sier Toril Gulbrandsen hos Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Populær sort

Cathrine Skogland er produktsjef i sitruskategorien hos Bama, og forteller at tidligere var november og desember den store klementinsesongen, men de siste årene har det vært en rivende utvikling på klementin- og mandarin-fronten.

– Det gjør at vi har fått tilgang til mange nye spennende sorter, og veldig gode klementiner og mandariner året rundt. De nye mandarinsortene har klementinens egenskaper, og er lettskrelte, søte og saftige.

Likevel er det fortsatt de spanske klementinene som er på topp fra november til januar. Da bugner det av det vi kjenner som «juleklementiner» i norske butikker – nemlig de populære Clemenules-klementinene som hentes fra Spania og Marokko.

– Nå er vi inne i høysesongen for sorten Clemenules, som er svært søte og saftige, så det er bare å glede seg, sier hun.

Slik lager du en annen julefavoritt:

Faste i skallet

Klementinen skal ha en fin balanse mellom det søte og det syrlige, noe som gir en aromatisk og oppfriskende smak.

En moden klementin skal helst være fast i skallet og virke saftfull og spenstig, men det finnes alltid unntak:

– I all hovedsak ønsker vi oss faste og pene klementiner med mye juice, men mange av de nye sortene er naturlig mykere uten at det har noe å si for smaken. De blir bare lettere å skrelle, sier Skogland.

I frykt for å ende opp med en kjip og tørr klementin, er det nok en del som bevisst velger de mest oransje og flotte klementinene. Da kan du gå glipp av gode klementiner.

– Ofte har klementinene et grønnskjær i starten av sesongen. Det betyr ikke at de er umodne, men den oransje fargen kommer først når det har vært lave temperaturer i dyrkingsperioden. Klementinene høstes alltid modne fra trærne, og grønnfarge betyr ingenting for smaken, forklarer Skogland.

Skallet kan være preget av at klementinene har vært utsatt for vær og vind, men disse skallfeilene har ingenting å si for hvordan frukten er inni.

Kjøper du en stor kasse eller nett med klementiner anbefaler Gulbrandsen fra Opplysningskontoret at de oppbevares best i kjøleskapet over tid. De du skal spise de nærmeste dagene kan gjerne legges frem i fruktfatet. De tåler litt romtemperatur.

Klementin eller mandarin?

Lenge har det vært full forvirring om det er klementin eller mandarin vi spiser rundt juletider. På 90-tallet forsvant mandariner fra norske matbutikker og de ble forvist til hermetikkhyllen. De siste årene har imidlertid mandarinene gjort «comeback» her i landet, men de er stort sett å finne på sommerhalvåret og ikke i desember, skriver Frukt.no.

Mandariner og klementiner ligner riktignok på hverandre. Mens mandarinen har tynnere skall som sitter godt og en kraftigere aroma, er klementinen lett å skrelle og som regel uten steiner. Tidligere var også mandariner kjent for å være fulle av steiner.

– Hvorfor blir det steiner eller frø i klementinene og mandarinene?

– I noen av fruktene finner vi frø. Dette skjer i blomstringsperioden og er helt naturlig etter pollinering med bier og vind. Det oppstår spesielt der det er plantasjer med sitron- eller mandarinsorter i nærheten, forklarer Bamas produktsjef.

Vil du lage noe godt med klementin? Sjekk ut disse oppskriftene:

Publisert: 17.11.2020 kl. 15:46
Oppdatert: 09.12.2021 kl. 09:11


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?