Bare bra bønner – slik bruker du dem

12. januar 2021Aktuelt
SVAR PÅ VÅRE BØNNER: Bønner komponert av Magnus Liøkel og Ole Samuelsen bak Instagram-kontoen @SultneGutter. Oppskrift nederst i saken.
SVAR PÅ VÅRE BØNNER: Bønner komponert av Magnus Liøkel og Ole Samuelsen bak Instagram-kontoen @SultneGutter. Oppskrift nederst i saken.
Foto: Ole Samuelsen
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Hvite, røde, gule, grønne og gode. Bønner finnes i mange fasonger, og selv om de er ganske små har de stort potensial på tallerkenen.

Bønner er rike på vitaminer, mineraler og proteiner, og kan dessuten gi en god metthetsfølelse. I likhet med kålen, er bønner både billige og allsidige. Varme supper og gryter passer til de fleste anledinger, og til det passer bønner skikkelig godt. Men de små proteinkildene egner seg til mye mer også.

Prøv hvite bønner i suppe, i salater eller som en egen siderett med oljer og krydder. Det går faktisk også an å lage myk dipp av bønner, og selvsagt kan bønner brukes i taco.

Råd fra en bønneentusiast

Tidligere bidragsyter på Godt.no og kokebokforfatter Julie Ilona Balas er det man kan kalle en bønneentusiast. På sin Instagram-konto @Juliesmatblogg, hvor hun deler blant annet inspirasjon og oppskrifter med 24.900 følgere, har Balas et eget høydepunkt dedikert til bønner.

Derfor fikk vi henne til å utdype hva som gjør bønner så bra, og dele inspirasjon til hva vi kan bruke dem til.

Julie Ilona Balas
Julie Ilona Balas

Hva er det som er så bra med bønner? Har du en favorittbønne?

– Min favorittbønnetype er hvite cannellini. Den er mild og veldig anvendelig i forskjellige retter. Jeg synes virkelig vi burde begynne å behandle bønner på samme måte som de andre proteinene (kjøtt og fisk) som vi bruker timevis på å tilberede, sier Balas.

Hun koker 500–1000 g bønner av gangen i en kraft med løk, hvitløk, urter, brent sitron og masse olivenolje.

– Det tar halvannen til to timer, og når bønnene oppbevares i sin egen kraft på rene glass blir de nesten hermetisert og varer ganske lenge i kjøleskap. 2–3 uker. Jeg føler alltid at kjøleskapet er tomt om jeg ikke har kokte bønner i kraft der inne. Har testet et par andre typer bønner også, for eksempel borlotti som er så fine og marmorert i rå form, men som bare blir gusjebrunt som kokt. Vender alltid tilbake til cannellini.

Hva smaker og funker best, synes du, tørre eller hermetiske bønner?

– Jeg forholder meg overhodet ikke til hermetiske bønner lenger etter at jeg begynte å koke dem selv, med unntak av tomatbønner fra Heinz til søndagsfrokosten i ny og ne. Hermetiske bønner smaker ikke særlig godt, og det er helt ko-ko dyrt sammenlignet med å koke bønner selv.

– Jeg liker å kjøpe økologiske bønner i løsvekt. Det man burde sjekke litt ekstra er holdbarhet. Jo ferskere bønnene er, dess kortere koketid trenger de. Med veldig gamle bønner risikerer du at de aldri vil bli møre under koking.

Forslag til hva bønner kan brukes til?

– Jeg behandler bønner på samme måte som kjøtt og fisk, og synes gjerne det kan spille hovedrollen på middagsbordet. Jeg er veldig glad i å lage mange småretter/snacks som til sammen utgjør en stor middag. Da er som regel alltid bønner med i en eller annen form. Enten lune i sin egen kraft, eller kalde med litt digg eddik, sitronzest, salt og pepper. Det er forresten helt sykt digg med bønner og sitron på toast! Og i alle typer salat. Har det ofte i Cæsarsalat.

– Ellers bruker jeg ofte det jeg kaller perfekte bønner (cannellinibønner journ.anm) i gryteretter eller suppe, for eksempel i minestrone, ribollita og kyllingsuppe. Eller så kan man la de spille hovedroller i en fløtesaus, eller lage en vri på pastaretten cacio e pepe bare med bønner i stedet for pasta. Superdigg og ekstremt mettende! Av og til koker jeg svarte bønner i samme kraft, men bytter ut sitron med lime, og tilsetter litt chili i kraften – disse bønnene blir perfekte i taco og frokost-quesadillas med eggerøre.

– Ofte bruker jeg hvite bønner som base i dipp, med artisjokkhjerter og saltsyltede sitroner. Det var kanskje noe av det diggeste jeg laget i hele 2020. Elsker dipp!

Noe man bør tenke på når man kokkelerer med bønner?

– De som kan bli litt «gassy» av bønner må passe på å bløtlegge dem før koking, gjerne med litt salt i bløtleggingsvannet. Dette er med på å bryte ned fytinsyren som er vanskelig for fordøyelsen. For dem som ikke sliter med dette kan man rett og slett bare droppe bløtleggingen, det har nemlig ikke noe å si for koketiden om de blir bløtlagt først eller ikke. Når man koker bønner må man også sjekke litt i ny og ne når bønnene er ferdig kokt (de skal forresten ikke koke, bare så vidt småputre!), det er nemlig slik at koketiden avgjøres av hvor ferske bønnene er så det kan variere litt fra gang til gang.

– Bønner er genialt

Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen.
Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen.
Foto: Kevin Vo / Nora Creatives

Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen, paret bak Instagram-kontoen @SultneGutter, er i likhet med Julie Ilona Balas glade i bønner.

– Vi synes bønner er genialt på grunn av anvendeligheten og at det er så billig. En sekk med tørkede bønner koster så lite, men gir så enormt mye mat. Og bønner kan brukes i alt fra supper og gryter til dipper, tacoer og salater. Det finnes nesten ikke en rett bønner ikke passer til, sier de til Godt.

– Vi synes folk bør begynne å tenke mer på bønner som stjernen på tallerkenen i stedet for et sidekick. Våre «feite, hvite bønner» er et eksempel på at bønner klarer seg helt fint alene, så lenge de får litt kjærlighet.

Prøv Sultne gutters «Feite hvite bønner»:

Publisert: 12.01.2021 kl. 10:40
Oppdatert: 23.03.2022 kl. 15:25


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?