Chutney: Sausen som løfter hverdagsmiddagen

MER SMAK: Mangochutney og korianderchutney er to varianter av den smaksrike sausen, som setter en spiss på middagen.
MER SMAK: Mangochutney og korianderchutney er to varianter av den smaksrike sausen, som setter en spiss på middagen.
Foto: Sara Johannessen Meek/VG
Mona Bristøl

Lag hjemmelagde chutneyer, og du har alltid en smaksbombe stående som kan løfte ethvert måltid.

Chutneyer er nærmest en obligatorisk del av et indisk måltid. Men hvorfor ikke tenke utenfor boksen og bruke den til både kjøttmiddagen, gryteretter, sandwicher eller ostefatet? Ikke overraskende har chutney også blitt en viktig del av engelsk mattradisjon, hvor tomat og eple-varianten nok er de mest vanlige.

For deg som fortsatt kjenner at dette er helt fremmed kan det enkelt forklares som et krydret, gjerne litt syrlig, syltetøy.

Chutney er vanligvis laget av frukt, grønnsaker og urter med eddik, sukker og krydder. Og kan brukes til å gi balanse i en rekke retter, for eksempel dempe en sterk rett, eller fremheve bestemte smaker.

– Chutney er som en dipp som går til alt, sier Sunita Sharma på restauranten Der Peppern Gror.

Hun mener myntevariantene er de som passer til absolutt alt.

Ikke minst er det å lage chutneyer en helt genial måte å ta med seg noen av sommerens og høstens frukter og urter inn i vintermånedene.

Fyller du chutneyen over på varme, rene glass med tett lokk (husk bare å fylle helt opp), vil den holde seg fint i 2–3 måneder på et kjølig sted. Og hva er ikke mer hyggelig enn å kunne gi bort til en hyggelig nabo eller en venn som har alt?

Full av smak er denne grønne dip-sausen. Og veldig smart å lage dersom du har urterester du gjerne skulle ha brukt opp før de visner.

Plommechutney er nydelig til modne oster, krydrede indiskinspirerte retter, andebryst, svinekjøtt, grillmat eller alt annet som har godt av et forfriskende og sødmefullt følge.

Mangochutney hører med som et søtt og fruktig tilbehør til indiske retter. Men det smaker også nydelig til andre kraftige gryteretter og supper.

Med en moden mango, kryddere, ingefær og limesaft lager du enkelt denne hjemmelagde varianten.

Selv om vi jo er langt forbi rabarasesongen, kan det hende du fortsatt har noen stilker liggende. Eller finner noen på butikken.

Denne chutneyen passer ekstra godt som tilbehør til smaksrike oster, til en kjøttmiddag, eller som tilbehør til en av høstens krydrede gryteretter.

Koriander-chutney med kokos er en smakfull og fargerik dip-vri som ikke bare passer ypperlig til alt av indisk mat, men egentlig til alt som er grillet eller fritert.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?