Hanne-Lenes grønne budskap
I seks år har Hanne-Lene Dahlgren vært dedikert til å spre sitt grønne budskap. Og jaktet hemmeligheten bak plantebasert julemat.
– Vi innså at vi måtte spise mer grønnsaker – ta en opprydning i kostholdet. Vi startet med seks uker med vegetar fem dager i uken, bare for å lære oss smakene. Etter tre uker glemte vi «juksedagene», forteller Dahlgren om da hun og mannen entret vegetaruniverset i 2014.
– Jeg følte meg bra, fikk mer energi. Og så innså jeg at vegetarmat er skikkelig digg, sier 35-åringen.
Interessen for plantebasert mat og klimafordelene ved mer grønt i kostholdet, vokste raskt. Dahlgren fikk behov for å dele og inspirere.
Ikke fordi hun mener alle bør bli vegetarianere, men fordi hun mener folk flest kan bli flinkere til å spise mer frukt og grønnsaker.
– Du trenger ikke å bli noe som helst. Men folk spiser for lite grønt. Bare én av fem i Norge spiser fem om dagen, påpeker hun entusiastisk over telefonen.
Dahlgren har brukt de siste årene på markere seg som en ambassadør for sitt grønne budskap på sosiale medier og etter hvert med kokebøker.
Hun jobbet som analytiker i Google, samtidig som vegetarentusiasmen økte og ideen om kokebok kom snikende. – Da jeg fikk mammaperm tenkte jeg: «Hvis jeg noensinne skal gjøre dette, så er det nå».
Dahlgren startet med å samle oppskrifter. Analyse- og markedsføringsbakgrunn viste seg å være handy. Hun søkte svar på spørsmål som: «Hva spiser nordmenn mest?» og «hvordan kan oppskriftene mine tilfredsstille kjøttelskerens smaksløker?»
– Jeg begynte å samle testfamilier. Folk som ikke var vegetarianere, forteller Dahlgren, som utover å ha vært en selverklært matmoms og kjøttelsker hele livet ikke hadde erfaring fra matbransjen.
– Jeg er ekstremt glad i å spise mat, ikke så glad i å lage mat. Jeg er vegetarentusiast, ikke matentusiast, sier hun med karakteristisk entusiasme.
Å formidle ideen om et grønnere kosthold på måter som frister og inspirerer er viktig for Dahlgren.
– Jeg er veldig engasjert i klima, men vil ikke vifte med pekefingeren eller sette noen i bås. Jeg innså at jeg kunne formidle vegetarentusiasme på en måte som inspirerer, som funket. Folk må gjerne spise kjøtt, men også lære å spise mer plantebasert, om enn bare som tilbehør, sier hun og fortsetter:
– Det er dessuten misforstått at om du er vegetarianer er du imot norsk landbruk. Det er ikke riktig i det hele tatt. Jeg mener at vi skal dyrke mer grønt i Norge.
Dahlgren innså at det grønne budskapet tok overhånd. Hun hadde ikke tid til å gå tilbake til jobben i Google. Tre arbeidsdager tilbake fra mammaperm bestemte hun seg i februar 2019 for å ta et år fri for å jobbe dedikert som vegetarentusiast.
– Jeg var ikke sikker i det hele tatt, men visste at jeg ville angre om jeg ikke sa opp i Google. Jeg gikk fra en god lønn og utfordrende arbeidsplass til en hektisk hverdag, og null kroner, sier Dahlgren og ler.
Hennes første bok «En skikkelig digg kokebok – kjøttfri favorittmat» kom ut i mars samme år, og ble en hit.
Nå har Dahlgren vært vegetarentusiast på fulltid i snart to år, og attpåtil startet eget forlag som bok nummer to nylig ble gitt ut på. Også den ble til med bidrag fra leserne. De omtaler hun som «helt vanlige kjøttspisere» som hverken er ute etter å bli vegetarianere eller veganere, men som vil lære å spise mer grønt.
– Jeg intervjuet 600 av dem som kjøpte første bok. Hvilke oppskrifter bruker de? Hva funket og ikke? Beskjeden var at de ønsket samme boken en gang til, med nye retter. Det er det nivået, folkelig, enkelt, digg og ganske sunt, folk vil ha.
300 testfamilier i ulik alder og livssituasjon ble utgangspunktet for «En skikkelig digg kokebok 2». Familiene ble tilsendt oppskrifter, og ga tilbakemeldinger på tid, ingredienser og lignende. Hver av de 99 oppskriftene i den nye boken inneholder tilbakemelding fra testpersonene, og i tillegg er klimaavtrykket til hver oppskrift regnet ut og lagt inn i boken.
I «En skikkelig digg kokebok 2» har en rekke typer måltider fått plass – fra dessert til kvelds, middag og frokost. Litt flere retter enn i forgjengeren, og mer plass til høytid og kos. Som julemat, for eksempel.
Jul betyr smaker, tradisjoner, lukter og minner, og det tok flere år før Dahlgren knakk koden på vegetarjulemat. For det må smake jul.
– Jeg er vokst opp med pinnekjøtt og ribbe og elsket det, men nå har jeg endelig funnet ut av den plantebaserte julematen. Jeg brukte et par år på å finne mat som jeg synes smakte jul.
Hun utdyper:
– Det må funke sammen med tradisjonene, og helst med tilbehøret til resten av familien. Det er jo kjedelig å sitte med din egen tallerken og ikke kunne skryte av sausen de andre spiser.
Etter flere forsøk ble den perfekte nøttesteken til.
– Det «nailet» jeg i november i fjor. I oppskriften er det norsk quinoa, sopp, tranebær og gode smaker, og den passer til tradisjonelt juletilbehør.
Vil du smake den? Her er oppskriften:
Medisterkakene erstatter Dahlgren med vegisterkaker.
– Vegisterkaker er utrolig godt! Med allehånde som er litt julete og ingefær blir det utrolig god smak som minner om medisterkaker, forteller hun entusiastisk og sier at hun gleder seg til julemusikk, pynt, kalender og julaften i pysjen.