Dette er de mest populære drinkene

11. januar 2019Aktuelt
KLASSIKERE: Det er mange klassikere på mest solgte-listen til Drinks International, deriblant Negroni. Foto: Shutterstock
KLASSIKERE: Det er mange klassikere på mest solgte-listen til Drinks International, deriblant Negroni. Foto: Shutterstock
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Det er mange klassikere blant de mest solgte drinkene i verden. Bartendertopp Monica Berg forteller også om trendene vi vil se i året som kommer.

Drinkmagasinet «Drinks International» har rangert verdens mest solgte drinker. Det har de gjort ved å be bartendere fra 127 av verdens beste barer, i 38 ulike land, liste deres ti mest solgte drinker. På listen finner vi mange klassikere, som Martini og Whisky Sour, men også trenddrikker som Aperol Spritz.

Listen er overraskende lik fjorårets. Det viser at selv om bartenderne stadig prøver nye ting, er ønsket for etablerte og sofistikerte drinker enda til stede, melder Business Insider. Listen er på totalt femti drinker.

Se topp 10-listen nederst i saken.

Drikk mindre, men bedre

London-bartender – og straks bareier – Monica Berg forteller at hun tror drinkkategorien «highball» vil bli populær gjennom 2019.

– Det er egentlig en litt intetsigende kategori, men det kan være alt fra enkle whisky highballs til mer forseggjorte som Mojito. Kjennetegnet er ofte at det er lengre drinker, gjerne litt enklere, men veldig forfriskende og smaksrike, sier bartenderen.

Berg tror ikke det er én spesiell drinktrend som vil ta av i år, men hun forteller at det stadig kommer flere produkter og kategorier på markedet, som vil føre til flere ytterpunkter og produkter som presser grensene.

– Det er greit å ha i bakhodet at mange av disse markedsføringsbegrepene, som «craft» og «artisanal», ikke nødvendigvis betyr at et produkt er bra. I bunn og grunn er det lite som kan matche ens egne preferanser og instinkter, sier Berg.

Om hun kunne fått ønsket seg en trend for det nye året, er det at folk heller drikker mindre, men bedre. Bartenderen mener det er mye fint og godt der ute, om man bare er villig til å prøve noe nytt.

Dersom du er interessert i å lære deg å drikke godt, har bartenderen et godt tips:

– En ting jeg alltid anbefaler enhver som har lyst til å drikke godt er å besøke favorittbaren på en tirsdag eller onsdag kveld, og slå av en prat med bartenderen på jobb. Det er utrolig mye spennende og lærerikt man kan få med seg!

Artikkelen fortsetter under bildet

SNART EIER: Bartender Monica Berg åpner snart sin egne bar i London sammen med Alex Kratenas. Foto: Dennis Dorwarth
SNART EIER: Bartender Monica Berg åpner snart sin egne bar i London sammen med Alex Kratenas. Foto: Dennis Dorwarth

Mindre alkohol

En annen tendens bartenderen mener vi vil kunne se gjennom året er produkter med lavere alkoholinnhold.

– Sherry har gjort et stort comeback de siste årene, det samme må sies om vermut-kategorien, der man ser at flere av de mindre kjente stilene øker i popularitet, sier Berg.

Hun har sett en ny kategori blomstre; nemlig «NoLo» – no or low alcohol – alkohol med lite eller ingen alkoholprosent. Hun forteller at vi kanskje vil se at folk i større grad velger å ikke drikke i enkelte situasjoner.

I tillegg øker populariteten rundt produkter som reflekterer økologien og kulturen de kommer fra, enten det er akevitt fra Norge, mezcal fra Mexico eller cachaca fra Brasil.

– Jeg er utrolig fan av denne utviklingen, for uten bonden ville mye av mangfoldet dessverre forsvunnet, sier Berg.

Mer dagligdags

Folk nyter drinker på en annen måte nå enn tidligere, ifølge bartenderen. Hun mener det virker som at drinken har blitt frigjort fra det formelle og utilnærmelige, og at den er blitt mer dagligdags.

– Enten det er å ta seg en Spritz (Aperol Spritz journ.anm.) etter jobb, eller en GT (Gin Tonic journ.anm.) til «Gullrekka» – så har drinken kommet for å bli, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

DAIQUIRI: Den kjente frossen-drinken er på fjerde plass på listen. Denne er laget av bartender Anne Maurseth. Foto: Sara Johannessen/VG
DAIQUIRI: Den kjente frossen-drinken er på fjerde plass på listen. Denne er laget av bartender Anne Maurseth. Foto: Sara Johannessen/VG

Topp 10 mest solgte drinker

10. plass: Moscow Mule

Med vodka og ingefærøl er dette en forfriskende og god drink.

9. plass: Aperol Spritz

Den søt-bitre drinken er en storslager og er blitt en trenddrink «alle» vil ha. Drinken får du ved å blande to deler Aperol med tre deler Prosecco og en dæsj club soda.

8. plass: Margarita

Margaritaen er tequila-drinken som er høyest på listen. Du får den klassiske drinken ved å blande appelsinlikør, tequila og limesaft. Ikke glem salt rundt glasskanten!

7. plass: Espresso Martini

Den kaffebaserte drinken inntar syvendeplass av de mest solgte drinkene i verden. Den lekre drinken inneholder vodka, kahlua, espresso og sukkerlake, og blir servert i lekre V-formede cocktailglass – gjerne toppet med et par kaffebønner.

6. plass: Dry Martini

Martinien er den sjette solgte drinken i verden, og du får ikke en særlig mindre komplisert drink enn denne. Gin og tørr vermut er alt som skal til, og så kan du jo pynte med oliven eller sitronzest.

5. plass: Manhattan

Manhattan har kallenavnet «alle cocktailers mor», ifølge Aperitif.no, og skal ha oppstått i slutten av 1800-tallet på Manhattan Club i New York. Rør sammen whisky, søt vermut og litt angostura bitters sammen med isbiter, og hell i et glass.

4. plass: Daiquiri

Daiquirien er den mest solgte rom-drinken på listen, skriver Drink International. En drink mange kjenner til.

3. plass: Whisky Sour

Femti prosent av alle barene som har bidratt til listen sier at Whiskey Sour er blant topp ti mest solgte. Ifølge Drink International var drinkoppskriften først utgitt i boken «The Bon Vivant's Companion» i 1862.

2. plass: Negroni

Denne italienske drinken har vært på annenplass i fem år på rad, og har tydelig vært en favoritt i flere år.

1. plass: Old Fashioned

Også for femte år på rad – Old Fashioned fortsetter på førsteplassen. Dette er den aller mest solgte drinken på nesten 30 prosent av barene i undersøkelsen.

Publisert: 11.01.2019 kl. 15:44


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?