Luksus på 1-2-3
Det er lett, det er lettvint, det er mettende.
Hva er det perfekte januarmåltid? Det kan vel være så mangt, men vi føler vi har en sterk kandidat her.
Vi søker de rene smakene, vi søker kontrast til julens overdådighet, vi søker lettvinte retter – og vi søker mat som er lett, men likevel mettende.
Dampede blåskjell er blant de internasjonalt mest slitesterke matretter. Det er en rett som føles kontinental samtidig som vi lokalt har optimal tilgang på råvarene. Det snedige er at det meste av sjømat er aller best om vinteren mens vi spiser det mest når det er varmt i været.
Vi går for blåskjell også midt i januar. Men vi går for det med en vri. Oftest damper vi skjellene i vin og/eller fløte med litt garnityr av grønnsaker, løk og urter.
Her lager vi en fyldigere saus ved siden av, som vi heller over først i porsjonsfatene. Annerledes, men enda enklere og enda mer lettvint – og mer mat, liksom.
Vi tipper du er ferdig servert på 15–20 minutter. Hva skal vi så bruke resten av kvelden til?
En skitur, litt snømåking, filosofering i sofaen, lesing av en god spenningsroman, dyrking av den gode samtale, planlegging av årets sommerferietur, se på reprise av «Spellemannprisen» eller en ny episode av «Sjukehuset i Aidensfield» – hva vet vi?
Hvis du synes 15 minutters arbeid med middagen er altfor lite, kan du alltids lage dine egne pommes frites og servere blåskjellene med dem, moules frites, som om du var i Belgia eller Frankrike. Skal du frityrsteke poteter blir det best om du trippelsteker dem, så da får du alltids tiden til å gå...
Blåskjell
Vi går for blåskjell også midt i januar. Men vi går for det med en vri. (Foto: Vegard Eggen.)
4 personer:
1 kg blåskjell
2 store sjalottløk
2 store fedd hvitløk
Cirka 5 cm av det grønne fra en purre
En halv gulrot
1 ss bladpersille
1 ss timian
1,5 dl fløte
1,5 dl lettmelk
3 ts maisenna (rørt ut i vann)
1 dl hvitvin
Olje til steking
Skjær purre i strimler og gulrot i tynne staver, hakk urter og legg til side.
Bring fløte og melk til oppkok i en gryte. Rør maisenna ut i litt vann og tilsett.
Rens og finhakk løk og hvitløk. Ta litt olje i en gryte, tilsett løk og hvitløk og fres kort opp. Tilsett vin og la putre et lite minutt før du tilsetter blåskjellene. La koke til blåskjellene åpner seg.
Fordel skjellene i porsjonsskåler mens hvitvinssjyen er igjen i gryta. Hell fløtesausen og urte- og grønnsaksblandingen over i sjyen. Gi alt et oppkok og hell over skålene. Server, gjerne med godt brød.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto