I dag er det verdens eggdag
Da unner vi oss noe ekstra godt med egg.
Verdens eggdag feires hver andre fredag i oktober.
Det feirer vi i dag med å dele fire oppskrifter på noe ekstra godt med egg, ting som ikke hadde vært det samme uten egget.
Uten egg – ingen deilige, luftig sukkerbrød.
Når vi lager sukkerbrød pisker vi egg og sukker til eggedosis. Da danner det seg tusenvis av små bobler som utvider seg når det blir varmt under steking, og sukkerbrødet blir lett og luftig.
Uten egg – ingen pannekaker.
Når vi lager pannekaker virker egget bindende på røren, og vi kan spe den ut med melk og lage tynne, fine pannekaker.
Uten egg – ingen skinnende, blanke boller.
Pensler vi gjærbaksten med egg får bollene, eller rundstykkene, blir overflaten delikat gyllen og blank.
Uten egg – ingen vaniljesaus.
Egget hjelper sausen til å tykne, ved at det koagulerer (eller stivner). Vaniljesausen kan til og med bli til vaniljekrem ved hjelp av eggets tykningsevne.
God eggdag!
Deilig luftig sukkerbrød fylles med rørte jordbær og pisket krem og pyntes med friske bær og litt mørk sjokolade.
Dette er egentlig en crepes-oppskrift - en pannekake som er tynnere enn tynnest og helst serveres med bær og is.
Hjemmelaget gjærbakst er noe av det beste som finnes. Disse bollene er fra Bakeriet i Lom og er fylt med vaniljekrem og pyntet med melis og kokos - skikkelig ekte skoleboller.
En litt avansert vaniljesausoppskrift dette - en sous vide variant. Så den kan du ta frem når du virkelig vil imponere.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Oppdatert: 07.10.2015 kl. 16:15
Lag deg en gratis konto