I dag er det verdens eggdag

13. november 2012Aktuelt
DIGG MED EGG: Egg tilfører glans og virker som tykningsmiddel. Og så idrar det til skikkelig luftige sukkerbrød. Foto: NTB Scanpix.
DIGG MED EGG: Egg tilfører glans og virker som tykningsmiddel. Og så idrar det til skikkelig luftige sukkerbrød. Foto: NTB Scanpix.

Da unner vi oss noe ekstra godt med egg.

Verdens eggdag feires hver andre fredag i oktober.

Det feirer vi i dag med å dele fire oppskrifter på noe ekstra godt med egg, ting som ikke hadde vært det samme uten egget.

Uten egg – ingen deilige, luftig sukkerbrød.

Når vi lager sukkerbrød pisker vi egg og sukker til eggedosis. Da danner det seg tusenvis av små bobler som utvider seg når det blir varmt under steking, og sukkerbrødet blir lett og luftig.

Uten egg – ingen pannekaker.

Når vi lager pannekaker virker egget bindende på røren, og vi kan spe den ut med melk og lage tynne, fine pannekaker.

Uten egg – ingen skinnende, blanke boller.

Pensler vi gjærbaksten med egg får bollene, eller rundstykkene, blir overflaten delikat gyllen og blank.

Uten egg – ingen vaniljesaus.

Egget hjelper sausen til å tykne, ved at det koagulerer (eller stivner). Vaniljesausen kan til og med bli til vaniljekrem ved hjelp av eggets tykningsevne.

God eggdag!

Foto: Elin Vatnar Nilsen/krem.no.
Foto: Elin Vatnar Nilsen/krem.no.

Deilig luftig sukkerbrød fylles med rørte jordbær og pisket krem og pyntes med friske bær og litt mørk sjokolade.

Foto: Elin Vatnar Nilsen/krem.no.
Foto: Elin Vatnar Nilsen/krem.no.

Dette er egentlig en crepes-oppskrift - en pannekake som er tynnere enn tynnest og helst serveres med bær og is.

Foto: Pål Rodahl/Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom.
Foto: Pål Rodahl/Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom.

Hjemmelaget gjærbakst er noe av det beste som finnes. Disse bollene er fra Bakeriet i Lom og er fylt med vaniljekrem og pyntet med melis og kokos - skikkelig ekte skoleboller.

Foto: Sara Johannessen/VG.
Foto: Sara Johannessen/VG.

En litt avansert vaniljesausoppskrift dette - en sous vide variant. Så den kan du ta frem når du virkelig vil imponere.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Oppdatert: 07.10.2015 kl. 16:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?