Superkorn med mange fordeler

20. november 2015Aktuelt
SUPERKORNET: Spelt er godt for humøret og godt for magen. Og så blir det godt brød av det. Foto: NTB Scanpix.
SUPERKORNET: Spelt er godt for humøret og godt for magen. Og så blir det godt brød av det. Foto: NTB Scanpix.
Guro Hoftun Gjestad
Guro Hoftun Gjestad

Spelt er tre ganger så dyrt å produsere som hvete. Men det stopper ikke superkornets inntog hos norske bakere. Og forbrukere.

- Hvordan klare å bake gode speltbrød? Det er den store gåten, og det er det som gjør spelt til et spennende mel for meg, sier Gunnar Solberg, bakermester og diplombaker hos Baker Hansen.

- Det utfordrer meg som baker, for jeg må være ekstremt forsiktig i elteprosessen for å unngå at deigen blir for slapp eller siger ut istedenfor å være stram og fin. Dessuten blir et speltbrød lett tørt. Så det er blitt noen bommerter. Jeg lager deiger på 200 kilo, og med litt for mye fuktighet får du et brød der skorpen løsner fra brødet. Men det er jo det som gjør spelt så morsomt, jeg må bruke bakekunnskapene mine for at det skal bli bra.

Han ramser opp alle fordelene ved spelt:

- Spelt er bra for alle som har problemer med fordøyelsen og som reagerer på vanlig hvete. Hvete har et sterkere gluten, flere brød har i mange år vært tilsatt ekstra gluten. Spelt er urhveten. Man mener at hvete ble utviklet av spelt, og at spelt er 10.000 år gammelt, mens hvete er 6.000 år gammelt. Men der strides de lærde, sier Solberg og legger frem en liste han har skrevet opp og printet ut.

Spelt gjør at kroppen jobber harmonisk på en drøy energiforsyning. Blodomløpet blir bedre, og det hjelper på forsyningen av næring til cellene og musklene. Aminosyrene i spelt bidrar til å bygge muskler, og den høye andelen fiber gjør at spelt virker slankende.

Og hør: Speltens høye fiberinnhold øker mengden avføring og setter fart på fordøyelsen. Giftstoffene i tarmene blir fanget opp og skilt ut.

Og det stopper ikke der, for spelt gjør deg smart! Mineralene i melet virker positivt på hjerneaktiviteten og konsentrasjonen. Og den rike forekomsten av B-vitaminer, phenylanin og tryptophan hjelper stoffskiftet i nervevevet og i hjernen, holder humøret oppe og hjelper mot depresjoner.

Melet er så supert at det selvsagt var en superstjerne som snakket det frem.

- Morten Harket startet trenden med speltmel og rene produkter. Vi brukte ikke spelt før han kontaktet Baker Hansen, som så produserte det første speltmelet, oppkalt etter Harkets daværende kjæreste: «Anne Mettes speltbrød». Nå er fire av de seks mest solgte brødene våre rene speltbrød. Vi har også gulrotkake med speltmel.

Da VG i 2003 intervjuet Morten Harket på hytta på Sørlandet, fikk han sin daværende kjæreste og brødbaker, Anne Mette Undlien, til å sende to nybakte speltbrød med ekspressgods fra Oslo til Kristiansand slik at journalisten fikk smake.

Spelt brukes mye i Tyskland, men det dyrkes også en del i Norge. Melet er tre ganger dyrere å produsere enn vanlig hvete fordi den trenger tre ganger så stor åkerplass.

- Vi kjøper spelt av en tredjegenerasjons bonde på Ousdal gård på Nes på Hedemarken. De produserer eget speltmel for oss som males på Hamar kornmølle før vi får det. Baker Hansen er den største forbrukeren av spelt i Norge, med et forbruk på 140 tonn i året, sier Gunnar Solberg.

Kilder: Wikipedia, Organic Facts, Healthy Eating, The Telegraph.

Publisert: 20.11.2015 kl. 15:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?