Enkle småretter: Partypizza, ceviche på nachos og prosecco-pinneis

SMÅ MUNNFULLER: Store gleder! Pizza laget på pita- eller naanbrød og pinneis servert med musserende får fart på festen. Foto: Sara Johannessen/VG
SMÅ MUNNFULLER: Store gleder! Pizza laget på pita- eller naanbrød og pinneis servert med musserende får fart på festen. Foto: Sara Johannessen/VG
Lise Finckenhagen

I sommer skal det hygges, koses og nytes. Og for all del ikke stresses. Det sørger vi for med ukens oppskrifter på den perfekte minglematen.

Enten anledningen er bursdag, hagefest eller en spontan feiring av at solen skinner, kan det være greit å ha et par enkle og knallgode retter på lur. Retter som egner seg perfekt som minglemat og feststartere. Små fristende munnfuller som høyner stemningen og trigger smaksløkene.

Og la oss holde det enkelt. Til og med ta en snarvei eller to. Med ferdigstekte naan- eller pitabrød som bunn er det bare å sørge for god topping – og du tryller frem fristende små pizzastykker i en fei. Lag gjerne flere forskjellige varianter og anrett på et stort fat, et slitt stekebrett eller en rustikk fjøl.

Råmarinert fisk i form av ceviche er supertrendy. Mariner fisken god tid i forveien slik at syren i marinaden får tid til å «koke» fisken. Bland inn resten av ingrediensene, som avokado, mango, granateple, chili, koriander, vårløk og rødløk når det nærmer seg servering. Og server gjerne cevichen på tortilla- eller nachochips. Lekker og deilig fingermat, som bare krever litt kutting og hakking og ikke minst fisk av topp kvalitet.

Tips: Husk at fisk som skal serveres rå må være ferskest mulig. I dagens oppskrifter har jeg brukt laks (av sushikvalitet) og kveite, men andre fiskeslag som torsk, steinbit, sei, uer og makrell kan også benyttes. Det anbefales at fisk som skal spises rå fryses til en indre temperatur på -20 grader celsius, eller lavere, i minst 24 timer. Eventuelle parasitter dør ved slik nedfrysning og man unngår dermed infeksjoner.

Is og prosecco er to sommerfavoritter som blir helt perfekt sammen. Om du spiser isen og drikker boblene eller legger isen i glasset og heller boblene over, er opptil deg. Om det er en vordrink eller dessert er jeg litt usikker på, men jeg sier som Ole Brumm: Ja takk, begge deler!

Tips: I ispinnene kan bringebær byttes ut med jordbær eller blandede røde bær, eller annen renset frukt som nektariner eller fersken (bør skåldes/skrelles før bruk).

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?