Ukens matblogg: Langtidsstekt sitronkylling
Lag luksusmat for en rimelig penge: Sitruskylling er en veldig god familiemiddag med masse smak og lite jobb.
- Denne retten er like enkel som den er fantastisk god, min absolutte favoritt blant kyllingrettene jeg lager. Den kan også lages med en hel kylling, bare ta i litt mer av de andre ingrediensene, sier ukens matblogger Gry Hammer til Godt.no.
- Jeg er fryktelig glad i kylling. I de 20 år jeg forsøkte å leve så vegetarisk som jeg bare klarte, så var det kylling jeg drømte aller mest om, sier hun.
- Jeg kjøper alltid økologisk kylling. Dyrevelferd er svært viktig for meg og jeg synes vi bør ta oss bryet med å bruke hele dyret når det først har måttet bøte med livet for vår skyld. I tillegg ligger den beste næringen i innmaten og kraftbeina, som så ofte blir dumpet eller nyttet til dyrefôr, fortsetter hun.
- Sitruskylling er faktisk en billig middag for å være basert på en såpass dyr råvare. Jeg lager den rett før jeg legger meg om kvelden, og så sovner jeg med godfølelsen i kroppen når middagen står og lager seg selv i løpet av natten og neste dag. Den er klar til innhogst når alle 'ulvene' kommer slitne og sultne hjem fra jobb og skole, sier Gry.
- Jeg blogger om mat fordi det kostholdet jeg skriver om har forbedret helsen min enormt, og jeg har fire barn som jeg vil gi optimal kost i oppveksten. Jeg brenner for gamle tilberedningsmetoder som forfedre våre brukte. Tradisjonsmat full av gode og varierte smaker som kraftkoking, melkesyregjæring av grønnsaker, surdeigsbrød og ren, norsk mat, sier hun.
Les bloggen til Gry her, og følg henne på Facebook og Instagram også. Gry har også en engelsk blogg her.
Bloggen til Gry er finalist som beste alternativblogg i kåringen av årets matblogger som Godt.no og Mathallen arrangerer. Vinnerne blir offentliggjort i Mathallen den 12. oktober klokka 17. Du kan stemme på din favoritt til hovedprisen «Årets matblogger 2014».
Ingredienser for 4 personer
- 4 store kyllinglår, rå og økologiske
- 6 ss ekte smør eller klarnet smør
- 2 løk
- 8 store hvitløksbåter
- 1 lime
- 1 sitron
- 3 store kvaster rosmarin
- 2 blader laurbær
- Salt
- Pepper
- 1 dl vann
- 1 hel blomkål
- 2 medium store rødbeter
- 1 ts spisskummin
- 1 ts arrowroot (pilerot)*
- 1 ts tamari eller annen tradisjonell soyasaus
Fremgangsmåte
Gry bruker 10 minutt på forberedelser, og lar kyllingen stå over natten og frem til middag neste dag på 80 grader. Du kan også steke den i 8 timer på 110 grader, eller 2 timer på 180 grader.
Del lårene i leddene med en skarp kniv slik at det blir 8 biter. Disse freses i godt med smør i en stekepanne. Ca 2 minutt på hver side, nok til å få litt god farge og stekeskorpe.
Legg alle bitene i en romslig kasserolle med lokk. Det beste er å bruke en leirgryte, men husk at den må ligge i vann i 10 minutt før du setter den i ovnen for å unngå at den sprekker. Jeg lar den ligge i vann mens jeg kutter og steker kyllinglåra.
Sammen med de ferdig bruna lårstykkene legger du 2 løk, hver delt i fire biter, og 8 hele hvitløksfedd. Press saften av 1 lime og 1 sitron og hell over kyllingen og løken. Stikk rosmarinkvastene og laubær ned mellom lårstykkene i gryta. Sprinkle over godt med salt og pepper.
Sett lokket på og ha gryten i ovnen på 80 grader. Så lar du retten lage seg selv til du kommer hjem fra jobb dagen etter. Øsker du fortgang i prosessen kan du preparere retten før du går på jobb og sette ovnen på 110 grader. Da er den ferdig til du kommer hjem fra jobb.
Saus
Det aller viktigste er sausen. I gryta er det nå omtrent 5 dl gelatinrik og smakfull kyllingkraft som jeg siler gjennom et dørslag og over i en liten kasserolle. Jeg tar et glass med 1/2 dl kaldt vann, har i en god ts arrowroot* og rører sammen. Denne blandingen heller jeg i sausen og koker opp samtidig som jeg rører. Dette tykner sausen perfekt, uten stivelse som skaper krøll i magen. Den tykner med det samme den er kokt opp og er da klar til servering.
Smak på sausen og se om du vil ha mer salt, pepper, en dæsj tamari kanskje, eller om du vil røre inn en stor skje ekte smør til slutt. Smør runder smaken og gir ekstra god næring. Sausen tar maks to minutter å lage og kan serveres både husmenn og grever.
Tilbehør
I denne årstiden liker jeg godt stekt blomkål og rødbeter til. Da deler jeg blomkål i mindre buketter og steker i rikelig med smør til de er sprø og al dente. Krydres med spisskummin, salt og pepper. Rødbetene deler jeg i passe tykke skiver og steker for seg selv i smør. Krydres med salt og pepper.
Litt florlett basmati-ris er også nydelig til. For å være aldeles ærlig så blir det oftest bare ris som er tilbehøret resten av året, fordi hverdagen fordrer enkle løsninger og fordi jeg mener at det meste av næringen ligger i hovedretten og ikke i tilbehøret, sier Gry.
Bon apetit!
* Arrowroot heter pilerot på norsk og du finner den i velassorterte dagligvarebutikker og i helsekostbutikker. Hvis du ikke får tak i det kan du bruke samme mengde potetmel eller maizena.
Publisert: 18.09.2014 kl. 11:02
Oppdatert: 19.09.2014 kl. 09:12
Lag deg en gratis konto