Syv enkle kjøkkenhacks alle burde kunne

24. juli 2015Aktuelt
SMART: Et glass og en saks er alt du trenger for å gjøre urtehakkingen mye enklere. Foto: Pia Cecilie Vabro/VG
SMART: Et glass og en saks er alt du trenger for å gjøre urtehakkingen mye enklere. Foto: Pia Cecilie Vabro/VG

Klar for å bli enda bedre på kjøkkenet? Disse triksene skulle du ønske du hadde lært for lenge siden.

Knoter du med å skrelle ingefær eller hvitløkfedd? Har du irritert deg over hvor vanskelig det er å få eggeskallbiter ut av bollen? Syns du det er stusselig å ta ut brun guacamole av kjøleskapet dagen derpå? Det kan du bare slutte med.

Her får du nemlig triksene som løser alle disse og mer til:

Slik holder du guacamolen grønn

Foto: Ina Johnsen/MatPaaBordet.no
Foto: Ina Johnsen/MatPaaBordet.no

Det er sjelden det blir guacamole igjen, men i de få tilfellene det skjer er det viktig å oppbevare den på en måte så den holder seg grønn og fresh til neste dag. Du har sikkert hørt masse tips om hva som er den beste måten å bevare den friske grønnfargen over natten; ha i masse limesaft (syre motvirker oksidering i frukt, som er det som gjør at guacamolen blir brun), press plastfolie tett inntil guacamolen så det ikke kommer luft til (igjen dette med å unngå oksidering) eller legg steinen fra avokadoen i bollen. Men det er grenser for mye lime guacamolen skal smake, og legger du steinen i bollen vil den faktisk bare hindre misfarging akkurat der steinen ligger og ikke på resten. Når det gjelder plastfolie-tipset vil det bare funke dersom du bruker en plastfolie som overhodet ikke puster, hvilket de fleste du får kjøpt i dag gjør.

Et vanntett tips for å bevare guacamolens grønnfarge til dagen derpå er faktisk nettopp: vann. Vann er den beste beskyttelsen mot oksygen og vil heller ikke bli absorbert av guacamolen. Hell litt vann over guacamolen før du dekker den til og setter den i kjøleskapet. Det trenger ikke å være så mye, bare nok til å dekke overflaten. Og den er like grønn og frisk dagen etter!

Fjern eggeskall med eggeskall

Foto: Pia Cecilie Vabro/VG
Foto: Pia Cecilie Vabro/VG

Lite er så irriterende som å prøve å fiske opp en liten bit eggeskall som har forvillet seg ned i bollen. Bruker du en skje eller fingeren bare er biten vanskelig å få fatt i og du ender opp med bare å jage den rundt i bollen. Bruker du den ene halvdelen av eggeskallet fra egget du nettopp har knekt, gjør du det mye lettere for deg selv. Eggeskallet virker som en slags magnet og tiltrekker seg den lille biten med en gang. Null stress.

Skrell ingefær med teskje

Foto: Pia Cecilie Vabro/VG
Foto: Pia Cecilie Vabro/VG

Det kan være vanskelig å skrelle ingefær. Den er knudrete og rar i formen. Bruker du en potetskreller tar du gjerne med altfor mye av selve ingefæren. Med en teskje kan du lett skrape skallet av ingefæren uten å få med noe av selve roten. Dessuten er det mye tryggere enn å bruke en kniv, da du slipper å bekymre deg for å skjære deg.

Skrell hvitløksfedd på 1-2-3

Foto: Pia Cecilie Vabro/VG
Foto: Pia Cecilie Vabro/VG

Legg hvitløkfeddet på et skjærebrett og legg den flate siden av en kjøkkenkniv over. Feddet bør ligge under kniven ganske nærme håndtaket. Hold tak i håndtaket med den ene hånden og gi kniven et lett slag med håndflaten på den andre. Skallet slipper taket og feddet er klar til bruk.

Rens jordbær med sugerør

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Skal du rense masse jordbær på en gang, så er dette er en kjempelett måte å gjøre det på. Alt du trenger er et sugerør. Du starter på tuppen av jordbæret og presser sugerøret gjennom, opp inn i den hvite delen og ut i midten av den grønne «busken» på toppen. Denne metoden gjør jobben morsommere - i tillegg unngår du å få jordbærflekker på neglene og fingrene.

Slik unngår du at det koker over

Foto: Pia Cecilie Vabro/VG
Foto: Pia Cecilie Vabro/VG

Skal du koke grønnsaker eller pasta, skal du gjøre det på skikkelig høy varme. Og det har lett for å koke over. Et godt triks for å sørge for at det ikke gjør det er å legge en sleiv over kjelen. Gjør du det, kan du fosskoke hva du vil, og det vil ikke koke over og søle til hele komfyren.

Hakk urter med en saks

Foto: Pia Cecilie Vabro/VG
Foto: Pia Cecilie Vabro/VG

Syns du det er kjedelig å finhakke urter? En skikkelig enkel måte å gjøre det på, er å ha bladene fra urtene i et glass - og så bruke en saks for å finhakke dem.

Har du noen skikkelig gode kjøkkenhacks på lager? Del gjerne i kommentarfeltet!

Publisert: 24.07.2015 kl. 10:36
Oppdatert: 16.11.2015 kl. 15:18


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?