The White Guide Nordic 2017: Dette er Nordens beste restauranter

NORSK: Maaemo er blant Nordens beste restauranter, og var en av de to aller første i Norden som fikk tre stjerner i Michelin-guiden tidligere i år. Foto: Trond Solberg/VG
NORSK: Maaemo er blant Nordens beste restauranter, og var en av de to aller første i Norden som fikk tre stjerner i Michelin-guiden tidligere i år. Foto: Trond Solberg/VG
Natalie Ngo Granum

Maaemo i Oslo rangeres som den tredje beste restauranten i Norden på prestisjefylt restaurantliste.

I den tredje utgaven av The White Guide Nordic kåres de beste restaurantene i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, inkludert Færøyene og Grønland. I årets utgave har guiden anmeldt 325 restauranter, og det er Esperanto i Stockholm som kan smykke seg med topplassen. Det er første gang siden den nordiske utgaven ble lansert at Noma ikke topper listen. Restauranten, som også flere ganger har blitt kåret til verdens beste, er ikke anmeldt i årets utgave fordi den stenger om kort tid. På andreplass finner vi enda en svensk restaurant, nemlig Fäviken Magasinet.

Blant topp tre er også Maaemo, som rykket opp fra fjorårets åttende plass til tredje plass, og er nå ikke bare Norges beste, men også en av Nordens topprestauranter, ifølge kåringen. Tidligere i år ble restauranten historisk da den ble den første i landet som fikk tre stjerner i den anerkjente Michelin-guiden.

Stjernerestauranten har dessuten fått selskap av to andre norske nykommere i toppkategorien - og begge ligger i Stavanger: RE-NAA på 25. plass og Sabi Omakase på 28. plass.

Her er Nordens ti beste:

1. Esperanto, Stockholm, Sverige

2. Fäviken, Magasinet, Järpen, Sverige

3. Maaemo, Oslo, Norge

4. Geranium, København, Danmark

5. Kadeau, København, Danmark

6. Gastrologik, Stockholm, Sverige

7. Oaxen Krog, Stockholm, Sverige

8. Restaurant AOC, København, Danmark

9. Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, Skåne Tranås, Sverige

10. Kong Hans Kælder, København, Danmark

Artikkelen fortsetter under bildet.

EKSKLUSIV SUSHI: Sabi Omakase har kun 12 sitteplasser, og rangeres nå som en av Nordens beste, samt Norges tredje beste restaurant. Foto: Tomas Larsen/VG
EKSKLUSIV SUSHI: Sabi Omakase har kun 12 sitteplasser, og rangeres nå som en av Nordens beste, samt Norges tredje beste restaurant. Foto: Tomas Larsen/VG

Sverige og Danmark har siden lanseringen av The White Guide Nordic i 2014 dominert med antall restauranter på listen. I den nyeste utgaven er det imidlertid Norge som har den største økningen med 16 nye restauranter siden i fjor. Totalt er Norge representert med 64 restauranter, hvorav 35 med beliggenhet i Oslo. På listen finner vi også restauranter utenfor de største norske byene, som blant annet Bekkjarvik Gjestgiveri på Austevoll, Restaurant Slippen i Fredrikstad, Engø Gård Hotell & Restaurant på Tjøme, samt Funtionärsmässen i Longyearbyen.

Guiden er den første engelskspråklige restaurantguiden som dekker Nordens beste restauranter, også de som ligger utenfor de store byene.

White Guide skrives av et knippe anonyme tester som reiser rundt til et mangfold restauranter og bedømmer hele restaurantopplevelsen utifra et gitt poengsum. Guiden inkluderer også praktisk informasjon rundt priser og betalingsmetoder, samt hvem som styrer gulvet, kjøkkenet og vinkjelleren. I tillegg skrives det en underholdende tekst om stedet, slik at potensielle gjester har best mulig informasjon når de skal velge sin neste restaurantopplevelse.

White Guide arbeider for å utvikle den nordiske restaurantkulturen og legger vekt på å opprettholde sin integritet som en uavhengig kritiker av bransjen ved å ha total åpenhet og transparens rundt poengsystemet og ved at måltidene betales av guiden selv, og ikke sponses av restaurantene selv eller andre aktører i bransjen.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?