Det beste jeg vet med Sverre Sætre:- Har blitt mer avslappet med årene

19. september 2017Aktuelt
SØTSAKER: Konditor og kokebokforfatter Sverre Sætre er glad i søtsaker på både jobb og privaten. Foto: Frode Hansen/VG
SØTSAKER: Konditor og kokebokforfatter Sverre Sætre er glad i søtsaker på både jobb og privaten. Foto: Frode Hansen/VG

Konditor Sverre Sætre leker ikke slikmunn. Er han på konditori bestiller han gjerne fire forskjellige kakestykker - og spiser alle sammen.

Sverre Sætre

Født: 20/9/72
Fra: Elvran, Nord-Trøndelag
Sivilstatus: Gift, to barn, tvillinger på 12
Jobb: Konditor, men er også kokk, kokebokforfatter og TV-konditor
Foto: Frode Hansen/VG
Sverre Sætre Født: 20/9/72 Fra: Elvran, Nord-Trøndelag Sivilstatus: Gift, to barn, tvillinger på 12 Jobb: Konditor, men er også kokk, kokebokforfatter og TV-konditor Foto: Frode Hansen/VG

I «Det beste jeg vet»»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi intervjuet blant annet «MasterChef»-dommer Kjartan Skjelde og «God Morgen Norges» Wenche Andersen.
Denne uken har vi snakket med Sverre Sætre, prisbelønt konditor, kokebokforfatter og TV-personlighet.

Hva er din frokostfavoritt?

Jeg varmer god eplemost til den ryker, heller den over havregryn og lar det stå noen minutter. Så drysser jeg over tørka bringebær og ristede mandler med salt. Det spiser jeg veldig ofte. Men hvis jeg skal unne meg noe litt ekstra elsker jeg eggs benedict.

Middag, da?

Det er vanskelig å svare på, for det er så sesongbetont. Men på høsten setter jeg veldig pris på langtidskokte gryter med kjøtt som står og godgjør seg i timevis.

Vi må jo også spørre om dessert!

Jeg er ekstremt glad i sjokolade. Jeg liker det meste med sjokolade. Være seg mørk sjokolade med hasselnøttpralin og kokt aprikossaus med smaksrike krydre, eller en lett sjokoladedessert med norske bær. Alt passer til sjokolade.

Hva er ditt favorittgodteri?

Oi. Oioioi, dægern. Jeg spiser lite godteri fra butikken, men godteri for meg er sjokolade igjen. Gjerne sammen med nøtter - eller en velbalansert mørk sjokolade med noe bærfrukt.

Hva er det aller beste du kan få servert?

Jeg tror folk kan bli litt stresset av å ha en kokk eller konditor på middagsbesøk, men jeg sitter selvfølgelig ikke og pirker istykker maten. Så det beste jeg kan få servert er mat noen ikke har stresset så mye over å lage.

Og så synes jeg det er mye bedre med en kjempeenkel rett som er laget ordentlig, som en god salat med olje, eddik og stekt kylling, enn å få servert noe kjafs laget av ferdigprodukter.

Hva liker du aller best å servere?

Før la jeg sirlig opp på hver eneste tallerken når jeg hadde gjester, men jeg har blitt mye mer avslappet med årene. Nå elsker jeg å servere en god gryte, så folk kan sende og plukke og sette sammen som de vil. Og så liker jeg å lage taco fra bunnen av. Det gir meg mye å se barna mine like de hjemmelagde tacolefsene bedre enn de fra butikken.

Hva er din favorittingrediens?

Det er sjokolade igjen det, altså. Sjokolade har et fantastisk spennende smaksbilde, og alt ettersom hvilke bønner som brukes og hvordan de er prosessert smaker sjokoladen helt forskjellig. Sjokolade kan brukes i is, desserter, konfekt, alt - og man kan kombinere med alt fra nøtter og frukt til bacon.

Man kan endre konsistensen, og gjøre sjokoladen sprø, myk, kremete, luftig, fluffy, skummete, seigt og halvfast. Og den kan brukes som dekor på en kake. Det er så mye man kan gjøre - og så smaker det utrolig godt i tillegg.

Hva har du alltid i kjøleskapet?

Smør, sitron og løk. Det kan brukes til det meste.

Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

En god kniv. Selv bruker jeg ofte en kokkekniv fra Masahiro.

Hvilket redskap trenger man ikke?

Brødbakemaskin. Jeg er hos foreldrene mine nå, og den de har har støv på seg, for å si det sånn, hehe. Ellers har jeg en hel kasse med ubrukte konditor-utstyr på jobben som har stått i skammekroken i årevis.

Hva var det beste du visste da du var liten?

Jeg har et smaks-barndomsminne som er voldsomt innprentet, og det var at faren min kaldrøkte fersk makrell og fjellørret. Fisken ble saltet i én dag og røkt i ni timer. Jeg husker vi pleide å spikke små pinner for å holde buken åpen. Og at faren min plukket ut de minste fiskene som var ferdigrøkt, så vi kunne spise dem i det hjemmelagde røkeriet som lå på enden av en åker.

Hvor vil du helst reise?

Storbyer, som Paris, London og Barcelona. Jeg synes konditorkunsten i særlig Barcelona er fantastisk fordi de er litt uredde med tanke på smaker og nye metoder.

Hva hører du på når du lager kaker?

Ingenting. Jeg har musikknekt på konditoriet, for det skal være fullt fokus når kakene ferdigstilles.

Hva med når du er hjemme, da?

Når jeg ser på playlisten min nå, ser jeg at det er mye rolig. Jeg har mange kokkevenner som hører på hard musikk med høyt tempo. Det er ikke så mye av det her. Litt Leonard Cohen, Anne Grete Preus, James Blake, Madrugada - mye forskjellige.

Hva spiser du helst når du er alene hjemme?

Da bruker jeg god tid og lager meg mat med alle ingrediensene barna mine ikke liker. For eksempel en god salat med kokte beter, neper, linser eller blåmuggost. Masse «voksne» smaker.

Hva spiser du aldri?

Jeg kan telle på én hånd antallet ganger jeg har spist frossenpizza de siste 20 årene. Og posesuppe liker jeg rett og slett ikke. Ellers må jeg trekke fram dårlig brød - sånn «pappindustribrød» med dårlig mel og lite smak og dårlig skorpe. Det er ille, det.

Hvor og hva går du helst ut og spise?

Jeg går helst på et konditori, som Bubo i Barcelona. Der kan jeg ta meg et glass god dessertvin og fire nydelige kakestykker - og spise alle sammen.

Hva er det beste du vet? Del gjerne gode mattips i kommentarfeltet!

Publisert: 19.09.2017 kl. 15:29


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?