Slik bruker mesterkokk Bent Stiansen favorittfrukten

3. november 2014Aktuelt
ANVENDELIG: Michelin-kokken mener mango nesten er som poteten og kan brukes til alt. Foto: Krister Sørbø/Magnar Kirknes/VG
ANVENDELIG: Michelin-kokken mener mango nesten er som poteten og kan brukes til alt. Foto: Krister Sørbø/Magnar Kirknes/VG
Linn Kristin Nordseth
Linn Kristin Nordseth

Michelin-kokken sverger til søtt og syrlig i fruktig format. Han mener mango kan brukes til alle dagens måltider og gjør seg også ypperlig solo.

Forestill deg en øde, kritthvit strand omkranset av tropiske vekster. Det eneste som kan høres i mils omkrets er mesterkokk Bent Stiansen som spriker med tærne mens han smatter på en mango. Nærmere paradis kommer han nemlig ikke.

– Mango er en av mine mest foretrukne frukter. Det ultimate scenarioet må være å ligge på en thailandsk strand og nyte den sødmefylte, syrlige smaken som mango har å by på, til lyden av bølgene som slår inn over stranden, sier Stiansen.

Den som trodde at mango bare var en frukt som kun kunne spises som én av de faste fem om dagen, tar feil. For ifølge Stiansen er mangoen praktisk talt som en potet å regne; den kan brukes til alt.

– Mangoen har den samme sødmen og syrligheten i seg som norske epler har. Det gjør den svært anvendelig. Den kan brukes både som halvmoden og syrlig eller spisemoden og søt. Jeg bruker den spisemodne mangoen naturell til lunsj, mens den halvmodne er fast inventar i eksotiske middagsretter, som smakshever. Jeg er også stor tilhenger av å bruke den halvmodne, syrlige mangoen i salater, det gir en deilig smak!

FULL AV SMAK: Kylling i mangosaus er enkelt å lage og perfekt å servere når du venter gjester. Klikk her for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG
FULL AV SMAK: Kylling i mangosaus er enkelt å lage og perfekt å servere når du venter gjester. Klikk her for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG

Etter banan er mango en av verdens mest spiste frukter, og finnes i over 1000 forskjellige varianter. I og med at mangoen er en steinfrukt hvor bare 68 prosent av selve frukten er spiselig, har det gått sport i å skille frukten fra steinen på mest kunstferdig vis. Dermed fins det omtrent like mange måter å dele opp mango på som det fins mangoer å dele opp. Og for dem som har lyst til å bytte ut vitaminbjørnene med ekte vare, så er det verdt å vite at mangoen er proppfull av A-vitaminer, som er viktig for synet. Den er også rik på C-vitaminer, som ruster opp kroppens immunforsvar.

Stiansen bruker mye mango også i flytende form.

– Jeg bruker mango til energidrikker som smoothie og milkshake, og som dessert smaker den syrlige varianten fantastisk med litt lime og sukker på, sier han.

Hvis man skal ta Stiansen på ordet, er mangoen alle måltiders Florence Nightingale, og han klarer ikke å velge ett mangomåltid foran alle andre, men han vet utvilsomt hvor mangoen best kommer til sin rett: På en øde paradisstrand i Thailand.

Visste du at ...

FRUKTPYNT: Mango fungerer også glimrende som kakepynt. Se hvordan du enkelt lager lekker pynt av frukt og bær i "Baketipset på ett minutt" her. Foto: Rut Helen Gjævert
FRUKTPYNT: Mango fungerer også glimrende som kakepynt. Se hvordan du enkelt lager lekker pynt av frukt og bær i "Baketipset på ett minutt" her. Foto: Rut Helen Gjævert

Modenhetstesten

For å sjekke om mangoen er moden, klemmer du forsiktig på skallet. Hvis frukten gir litt etter for trykk, så er den moden. Hvis du derimot har tenkt til å bruke den syrlige utgaven av frukten, kan du fint gå for en som er steinhard.

Luksusvare

De første chutneyene som ankom Vesten ble importert som luksusvarer til England og Frankrike på slutten av 1600-tallet. Mangochtuney er opprinnelig et indisk tilbehør som brukes ved siden av sterke retter, men passer utmerket også til svineretter og spekemat.

Bent Stiansens mangosalsa

En av Stiansens beste mango-fulltreffere er mangosalsaen som han bruker til grilling. Hakk opp mango, litt chili og lime og bland det hele godt sammen. Tilsett litt friskrevet ingefær til slutt og vips så har du en herlig, forfriskende grillsalsa!

Del bilder av dine mangoretter på Instagram og merk bildet med #godtno, så reposter vi de beste eller plukker deg til forsiden.

Publisert: 03.11.2014 kl. 10:34
Oppdatert: 03.11.2014 kl. 12:16


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?