Nå er krabbene på sitt beste: Slik tilbereder du krabbe

7. oktober 2014Aktuelt
KRABBESESONG: Det er nå krabben er proppfull av god innmat. Du trenger ikke alltid å gjøre det mer komplisert enn å koke krabben, ifølge kokk Christopher Davidsen. Foto: Magnar Kirknes/VG
KRABBESESONG: Det er nå krabben er proppfull av god innmat. Du trenger ikke alltid å gjøre det mer komplisert enn å koke krabben, ifølge kokk Christopher Davidsen. Foto: Magnar Kirknes/VG
Kari Mette Hole
Kari Mette Hole

Krabbe er best nå på høsten og superenkel å tilberede. Nå vil kokkelandslagets Christopher Davidsen sette krabbe på moten.

Plopp. Kok. Spis. For Christopher Davidsen, som ble verdensmester i kokkekunst i juli, er det ikke mer som skal til for å få den mest utsøkte krabbeopplevelsen.

– Min farfar var fisker, og jeg fanget mye krabbe med ham. Det beste jeg visste var å komme hjem og hive krabbene i kokende vann og spise dem varme rett fra gryten, forteller han.

Tradisjonen holdes ved like. For Davidsen er det ren lykke når hele familien samles i hagen hjemme i Stavanger, og faren serverer nykokt krabbe.

– Da er det stille rundt bordet. Vi tilbereder krabben med god loff, sitronbåter, hjemmelaget majones og mye pepper.

Det er nå den er best. Taskekrabben spiser seg god og tykk i løpet av sommeren, og er proppet med innmat når høsten kommer. Davidsen mener det er en enkel råvare å håndtere, selv for dem som aldri har satt klørne i dem før. Kok krabben i ti minutter, la den trekke i 20 – vips har du et gourmetmåltid.

– Det er en gyllen regel når du koker krabbe at vannet skal smake sjø. Jeg smaker til med masse salt til det smaker ekkelt sjøvann. Hvis du har fisket ferske krabber kan du gjerne koke dem med vann rett fra sjøen, sier mesterkokken.

KRABBEPASTA: Hvem sier at spaghetti i tomatsaus bare kan lages med kjøttdeig? Prøv en ny vri med krabbe og masse god smak. Foto: Sara Johannessen/VG
KRABBEPASTA: Hvem sier at spaghetti i tomatsaus bare kan lages med kjøttdeig? Prøv en ny vri med krabbe og masse god smak. Foto: Sara Johannessen/VG

Taskekrabben er den vanligste norske krabben. Det er en råvare som har blitt solgt i Norge siden tidlig på 50-tallet, forteller Davidsen. Krabben kan kjøpes ferdig kokt i dagligvarebutikker og på fisketorg over hele landet. Levende krabbe kan du få i en fiskebutikk, eller fiske en selv.

Davidsen liker den salte smaken og teksturen i kjøttet. Han syns det er synd at krabbe ikke er et mer vanlig innslag i husmannskosten.

– Min generasjon og yngre er ikke så vant til det. Det er en tradisjon som er i ferd med å dø litt ut. Jeg vil gjerne slå et slag for å gjøre krabbe mer moderne igjen.

Når han skal imponere venner med krabbekunst, serverer han pepperklør (se oppskrift under). Klørne er helt klart den beste delen av krabben, mener han. De kan også serveres enkelt sammen med et fruktig tilbehør.

– Jeg bruker gjerne en eplekompott, syltede eller rå epler ved siden av. Krabbe og epler går hånd i hånd.

Visste du at ...

Foto: Marte Vike Arnesen/VG
Foto: Marte Vike Arnesen/VG

Norgesyndling

Taskekrabben er utbredt fra Troms i nord til Marokkos kyst i sør. Krabben er svært populær i Norge – det norske fisket utgjør ti prosent av verdens fiske etter taskekrabbe.

Seige småkryp

Vanlig levetid for taskekrabben er 20 år. Ifølge nettsiden til Marine Conservation Society er det oppdaget taskekrabber som har levd helt opp til 100 år.

Christophers rensetips

Legg krabbeklørne inn i en nøtteknekker, og pakk den inn i en serviett før du knekker. Da spruter det ikke så mye.

Oppskrift på pepperklør

Lag en saus av soya, ingefær, chili, koriander og mye lime. Sil den ut, jevn med maisenna og tilsett fersk grønn pepper. Kok krabben i saltvann, før du svir klørne litt i pannen.

Vend de stekte klørne inn i sausen, og topp med fersk koriander.

Tips: Slå en spiseskje i klørne så de knekker litt før de stekes. Da trekker peppersmaken bedre inn i kjøttet.

Publisert: 07.10.2014 kl. 08:44
Oppdatert: 02.11.2016 kl. 09:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?