Til hovedinnhold

Lag et ekte indisk festmåltid hjemme

20. november 2013Aktuelt
HJEMMELAGET INDISK: Fyldige gryter med smaksrike sauser servert med ris, raita og chutney er det komplette indiske måltidet. Sarita viser hvordan du kan lage maten hjemme selv. Foto: Saritas.no
HJEMMELAGET INDISK: Fyldige gryter med smaksrike sauser servert med ris, raita og chutney er det komplette indiske måltidet. Sarita viser hvordan du kan lage maten hjemme selv. Foto: Saritas.no

Det indiske kjøkkenet er like stort og spennende som selve landet, men å lage retter som tikka masala og kylling korma fra bunn trenger ikke å ta all verdens tid. 

Indisk mat har for lengst blitt nordmenns store favoritt både ute på restaurant og hjemme. Skal du lage det selv, finnes det andre løsninger enn å kjøpe halvfabrikata i butikken. Å tilberede indisk fra bunnen av tar nødvendigvis ikke mer enn en halvtime.

– Jeg prøver å slå hull på mytene om at indisk mat krever mange ingredienser og tar lang tid å lage. Min matfilosofi er å unngå å komplisere rettene mer enn nødvendig, sier den indiske kokken Sarita Sehjpal (47) til Godt.

Smaksrik, men ikke sterk

Med indisk mat i blodet kom Sarita til Norge som femåring. Siden kokken var ung har hun fulgt driften til foreldrenes restaurant Mother India i Kristiansand – som blant annet har blitt kåret til Norges beste kjøkken for nordindisk mat.

INDISK LEVEBRØD: Sarita Sehjpal har indisk mat som både levebrød og lidenskap. Kokken håper at flere nordmenn vil tørre å lage mer indisk mat hjemme med hennes enkle oppskrifter. Foto: Saritas.no
INDISK LEVEBRØD: Sarita Sehjpal har indisk mat som både levebrød og lidenskap. Kokken håper at flere nordmenn vil tørre å lage mer indisk mat hjemme med hennes enkle oppskrifter. Foto: Saritas.no

I dag eier 45-åringen restauranten selv, hvor hun prøver å videreføre de indiske mattradisjonene tilpasset norske ganer.

– Indisk mat trenger ikke å være sterk hvis man ikke ønsker det. De fleste kryddersorter vi bruker i vårt kjøkken vil jeg heller si er sterk på smak enn brennende sterke, forklarer hun.

Ingen fremmede ingredienser

Videre understreker Sarita at det som gjør at indisk mat får den unike smaken er sammensetningen av krydderne – ikke at selve ingrediensene er veldig fremmede og eksotiske.

– Man kan fremmedgjøre det så mye man vil, men den største forskjellen på norsk og indisk mat er bruksområdet av krydderne. Blant annet kardemomme, kanel og muskat bruker nordmenn i kaker, mens i indisk mat går de i middagsrettene, fastslår Sehjpal.

Selve hemmeligheten bak å lage god, indisk mat er å tilføre de ulike ingrediensene i riktig rekkefølge og ikke å hive alt sammen oppi med engang.

– Du må følge ingrediensene på en reise fra begynnelsen til slutt, der målet er den perfekte retten. Krydderne gir nemlig ut sin egen smak og lukt ut i fra når de tilsettes.

Nå deler den indiske kokken noen av Nord-Indias beste matretter med Godt.

Ifølge Sarita Sehjpal er det store geografiske forskjeller også på matfronten. Retter som kylling korma og kylling tikka masala er blant de mest kjente fra nord preget av mektige og smaksrike sauser.

Kylling Tikka Masala

Kylling Korma

Rogan Josh - indisk lammegryte

Indiske wraps - kati roll

Kiwi Lassi

Lassi er perfekt å drikke til sterk mat fordi den demper chilien.

Mint Raita

Uten raita er ikke det indiske måltidet komplett. Oppskriften finner du her!

I flere av rettene bruker Sarita hennes egen oppskrift på hvitløk- og ingefærpasta og nøttejevning. Det er superenkelt å lage og greit å ha for hånden når du har lyst på indisk.

Hvitløk- og ingefærpasta

Ønsker du sterkere smak av hvitløk eller ingefær er det bare å tilsette mer.

100 g hvitløk

100 g fersk ingefær

50 ml rapsolje/olivenolje

Alt kjøres sammen i en foodprosessor til en fin og jevn masse. Holdbarhet: 2 uker i kjøleskap.

Nøttejevning

Jevningen kan brukes i både norsk og indisk mat. Cashewnøttene holder på fettet slik at sauser ikke skiller seg.

50 g mandler

50 g cashewnøtter

100 ml melk/vann

Alt kjøres sammen i en foodprosessor til en fin og jevn masse.

Mint og koriander chutney

Chutney passer godt som tilbehør eller dip til snacks.

2 bunter fersk koriander (bruk gjerne hele stilken, det er her smaken ligger!)

2 bunter fersk mynte

2 rødløk

3-4 grønne chili

5-6 hvitløksfedd

1 liten ingefærrot

2 ts salt

Saften fra 1 lime eller sitron (bruk gjerne sitronsaft fra flaske)

5-6 ss olivenolje

Alt grovkuttes og kjøres sammen i en foodprosessor/stavmikser.

Tips: Bruk en skje til å skrelle ingefær. Ønsker du en mildere variant kan du skrape ut frø og kjernen fra chiliene.

Chili og lime chutney

5 lime (med skall)

5 røde chili

3 ss honning (eller sukker)

2 ts salt

5 ts olje

Vask limene godt i kaldt vann. Del chilien i biter. Skrap ut frøene og kjernen fra chilien om du ikke ønsker chutneyen så sterk.

Kjør alle ingrediensene sammen i en foodprosessor.

Publisert: 20.11.2013 kl. 23:51
Oppdatert: 03.02.2017 kl. 12:38


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?