Lag et ekte indisk festmåltid hjemme
Det indiske kjøkkenet er like stort og spennende som selve landet, men å lage retter som tikka masala og kylling korma fra bunn trenger ikke å ta all verdens tid.
Indisk mat har for lengst blitt nordmenns store favoritt både ute på restaurant og hjemme. Skal du lage det selv, finnes det andre løsninger enn å kjøpe halvfabrikata i butikken. Å tilberede indisk fra bunnen av tar nødvendigvis ikke mer enn en halvtime.
– Jeg prøver å slå hull på mytene om at indisk mat krever mange ingredienser og tar lang tid å lage. Min matfilosofi er å unngå å komplisere rettene mer enn nødvendig, sier den indiske kokken Sarita Sehjpal (47) til Godt.
Smaksrik, men ikke sterk
Med indisk mat i blodet kom Sarita til Norge som femåring. Siden kokken var ung har hun fulgt driften til foreldrenes restaurant Mother India i Kristiansand – som blant annet har blitt kåret til Norges beste kjøkken for nordindisk mat.
I dag eier 45-åringen restauranten selv, hvor hun prøver å videreføre de indiske mattradisjonene tilpasset norske ganer.
– Indisk mat trenger ikke å være sterk hvis man ikke ønsker det. De fleste kryddersorter vi bruker i vårt kjøkken vil jeg heller si er sterk på smak enn brennende sterke, forklarer hun.
Ingen fremmede ingredienser
Videre understreker Sarita at det som gjør at indisk mat får den unike smaken er sammensetningen av krydderne – ikke at selve ingrediensene er veldig fremmede og eksotiske.
– Man kan fremmedgjøre det så mye man vil, men den største forskjellen på norsk og indisk mat er bruksområdet av krydderne. Blant annet kardemomme, kanel og muskat bruker nordmenn i kaker, mens i indisk mat går de i middagsrettene, fastslår Sehjpal.
Selve hemmeligheten bak å lage god, indisk mat er å tilføre de ulike ingrediensene i riktig rekkefølge og ikke å hive alt sammen oppi med engang.
– Du må følge ingrediensene på en reise fra begynnelsen til slutt, der målet er den perfekte retten. Krydderne gir nemlig ut sin egen smak og lukt ut i fra når de tilsettes.
Nå deler den indiske kokken noen av Nord-Indias beste matretter med Godt.
Ifølge Sarita Sehjpal er det store geografiske forskjeller også på matfronten. Retter som kylling korma og kylling tikka masala er blant de mest kjente fra nord preget av mektige og smaksrike sauser.
Kylling Tikka Masala
Kylling Korma
Rogan Josh - indisk lammegryte
Indiske wraps - kati roll
Kiwi Lassi
Lassi er perfekt å drikke til sterk mat fordi den demper chilien.
Mint Raita
Uten raita er ikke det indiske måltidet komplett. Oppskriften finner du her!
I flere av rettene bruker Sarita hennes egen oppskrift på hvitløk- og ingefærpasta og nøttejevning. Det er superenkelt å lage og greit å ha for hånden når du har lyst på indisk.
Hvitløk- og ingefærpasta
Ønsker du sterkere smak av hvitløk eller ingefær er det bare å tilsette mer.
100 g hvitløk
100 g fersk ingefær
50 ml rapsolje/olivenolje
Alt kjøres sammen i en foodprosessor til en fin og jevn masse. Holdbarhet: 2 uker i kjøleskap.
Nøttejevning
Jevningen kan brukes i både norsk og indisk mat. Cashewnøttene holder på fettet slik at sauser ikke skiller seg.
50 g mandler
50 g cashewnøtter
100 ml melk/vann
Alt kjøres sammen i en foodprosessor til en fin og jevn masse.
Mint og koriander chutney
Chutney passer godt som tilbehør eller dip til snacks.
2 bunter fersk koriander (bruk gjerne hele stilken, det er her smaken ligger!)
2 bunter fersk mynte
2 rødløk
3-4 grønne chili
5-6 hvitløksfedd
1 liten ingefærrot
2 ts salt
Saften fra 1 lime eller sitron (bruk gjerne sitronsaft fra flaske)
5-6 ss olivenolje
Alt grovkuttes og kjøres sammen i en foodprosessor/stavmikser.
Tips: Bruk en skje til å skrelle ingefær. Ønsker du en mildere variant kan du skrape ut frø og kjernen fra chiliene.
Chili og lime chutney
5 lime (med skall)
5 røde chili
3 ss honning (eller sukker)
2 ts salt
5 ts olje
Vask limene godt i kaldt vann. Del chilien i biter. Skrap ut frøene og kjernen fra chilien om du ikke ønsker chutneyen så sterk.
Kjør alle ingrediensene sammen i en foodprosessor.
Publisert: 20.11.2013 kl. 23:51
Oppdatert: 03.02.2017 kl. 12:38
Lag deg en gratis konto