Bare i Bergen med sin første Michelin-stjerne: – Det var på tide

17. februar 2020Aktuelt
FØRSTE STJERNE: Kristian Vangen fra Restaurant Bare i Bergen mottok Michelin-stjerne. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
FØRSTE STJERNE: Kristian Vangen fra Restaurant Bare i Bergen mottok Michelin-stjerne. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
AvThea Roll Rakeng, Natalie Ngo GranumogYasmin Sfrintzeris

TRONDHEIM/OSLO (Godt) Restaurant Bare er den første restauranten i Bergen med stjerne i guiden, og det gjør statsminister Erna Solberg ekstra stolt. 

– Det var på tide, spøkte kjøkkensjef på Bare, Kristian Bretten Vangen, fra scenen. Det var en tydelig stolt kjøkkensjef som pustet lettet ut da han mottok kokkejakken under Michelin-utdelingen i Trondheim.

Vangen understreker at hele teamet og leverandørene står bak stjernesuksessen.
– Vi har mange fornøyde bønder og fiskere, sier Vangen.

Sammen med Omakase, Under og Speilsalen fikk bergensrestauranten en stjerne i den nordiske 2020-utgaven av Michelin. Mens Re-Naa rykket opp fra en til to stjerner.

– Det er den beste følelsen jeg har hatt. Det betyr utrolig mye for oss på Bare og for matbyen Bergen. Det er veldig, veldig stort, sier den ferske stjernekokken og Bare-kjøkkensjefen til Godt.

Blir ingen sen natt

Kjøkkensjefen skal feire med champagne i kveld, men det blir ingen sen natt da det er tidlig opp på jobb i morgen og «business as usual» på restauranten.

Bare startet allerede i 2009, men flyttet til nye lokaler i Bergen Børs Hotell i 2017. Vangen har vært på Bare i fire år. Han sier videre at deres nye hovedeier hadde et mål om å få en Michelin-stjerne innen to år. Nå har de klart det seks måneder etter at han tok over.

I tillegg til Bergens første stjernerestaurant, er han også glad for årets store stjernedryss til Norge.

– Jeg er veldig happy med at Re-Naa fikk to stjerner. De fortjener det så mye! Det er helt sinnssykt.

Det at Maaemo forsvinner ut av guiden synes Bare-kjøkkensjefen er en liten skandale.

– De fortjener tre stjerner i Michelin-guiden. De har hatt stengt i kun noen måneder - det synes ikke jeg er helt riktig.

FULL JUBEL: De ansatte på restaurant Bare skal feire Michelin-stjernen ut i de sene nattetimer. Foto: Privat
FULL JUBEL: De ansatte på restaurant Bare skal feire Michelin-stjernen ut i de sene nattetimer. Foto: Privat

På restauranten i Bergen er de ansatte samlet og skåler i champagne, forteller Peter Håkansson, driftsdirektør for De Bergenske.

– Vi er ekstremt stolte. Vi har jobbet mot dette i ti år, og var på randen av konkurs i mai da vi tok over. Men vi hadde et mål om stjerne, vi er så stolte nå. Nå skal vi drikke champagne og feire utover kvelden! utbryter Håkansson.

– Ekstra stolt av Bergen

Statsminister Erna Solberg (H) har også fått med seg hjembyens etterlengtede stjerne. Hun gratulerer de norske restaurantene, men trekker spesielt frem Bergen.

– Stor dag med fem nye stjerner til Norge! Gratulerer så mye til Bare, Speilsalen, Under, Omakase og ikke minst Re-Naa med velfortjent hyllest. Det er så mye hardt arbeid som ligger bak. Og så tillater jeg meg å være ekstra stolt over at Bergen fikk sin første stjerne i dag, sier Erna Solberg gjennom sin pressekontakt til VG.

Amanda Bahl. Foto: Øyvind Toft
Amanda Bahl. Foto: Øyvind Toft

Ordføreren i Bergen, Marte Mjøs Pedersen (Ap), gratulerer restauranten.

– Gratulerer til Bare! Veldig fin anerkjennelse til dyktige kokker og restaurantører, som ordfører er jeg veldig stolt. Det er en fin anerkjennelse til Bare, men også en unik mulighet til å løfte frem unike råvarer og gastronomikunst fra Vestlandet til et bredere publikum, skriver Mjøs Pedersen til VG i en SMS.

– Nå blir det helt fullt

Amanda Bahl, tidligere restaurantanmelder i Bergens Tidene og nå prosjektleder for Matarena, er i lykkerus etter stjernenyheten.

– Det er helt fantastisk, Bare har levert på et utrolig høyt nivå. Det er veldig, veldig fortjent at de får Bergens første Michelin-stjerne.

VGs restaurantanmelder, Mathias Steinbru. Foto: Jo Michael Studio
VGs restaurantanmelder, Mathias Steinbru. Foto: Jo Michael Studio

Bahl har vært der flere ganger og spist, og trekker spesielt frem sandkakene restauranten serverer.

– Det jeg synes kjennetegner Bare er at de har klart å fange den lokale gastronomien, og de fantastiske råvarene vi har her på Vestlandet på en ny og spennende måte. En av rettene jeg husker spesielt godt etter hvert besøk er sandkakene. Kjøkkenet har klart å gjøre dem til noe helt nytt hver gang jeg har vært de, sier Bahl og legger til:

– Bare fikk visst masse bookinger allerede i går kveld, og nå som de har fått stjernen blir det nok helt fullt fremover.

VGs restaurantanmelder Mathias Steinbru sier det blir spennende å se hva Bare vil gjøre videre nå som de har fått sin første stjerne.

– Veldig bra at Bergen endelig har fått en stjerne. Det blir veldig spennende å følge med på hva de vil gjøre videre. Som Oslo-beboer kan jeg si at de har færre enn Oslo uansett, så det går bra. Også veldig gøy at Re-Naa fikk to stjerner, sier Steinbru.

Restauranten Bare i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen/VG
Restauranten Bare i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen/VG

Publisert: 17.02.2020 kl. 18:06
Oppdatert: 18.02.2020 kl. 14:06


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?