Blir Espresso Tonic sommerens trendkaffe?

BOBLENDE KAFFE: Her blandes en shot espresso med tonicvann.
BOBLENDE KAFFE: Her blandes en shot espresso med tonicvann.
Foto: Helene Mariussen
Helene Mariussen
Helene Mariussen

Internett ser ut til å ha oppdaget Espresso Tonic – men har kaffen potensialet til å bli sommerens mest populære?

Stadig nye mattrender tar av på TikTok og Instagram, som syrinsirup, persilletrikset og smashed taco.

Kaffe er intet unntak! Du husker kanskje Dalgona-kaffen som «alle» lagde i mars 2020?

Nå er det enda en iskaffe som har inntatt både mobilskjermer og kaffebarer: Espresso Tonic.

Når vi søker opp dette på Instagram, florerer det av sommerlige bilder av estetiske isbiter og trendy glass som fylles opp med tonic og kaffe på en elegant måte. Noen videoer på TikTok er sett av flere hundre tusen. Det ser altså ut som kaffeentusiastene går god for dette påfunnet.

– Den passer til sommeren fordi den er frisk, leskende og lettdrikkelig, sier Daniel Johannessen (32), som er barista på Neongrut i Oslo.

ENTUSIASTISK: Daniel Johannessen (32), som er barista på Neongrut i Oslo, ser stort potensial i Espresso Tonic.
ENTUSIASTISK: Daniel Johannessen (32), som er barista på Neongrut i Oslo, ser stort potensial i Espresso Tonic.
Foto: Helene Mariussen

Han mener det er fint med et alternativ til den vanlige islatten.

– Espresso Tonic har andre egenskaper enn klassisk iskaffe med melk. Den er mer som en drink.

Han advarer likevel om at dette passer best til de som liker det bittert.

– Jeg sier ofte at det er litt som koriander: Enten digger du det, eller så liker du det absolutt ikke.

Man kan også blande i sukker. På TikTok og Instagram bruker noen også sirup, appelsin eller lime.

– Det som er gøy med Espresso Tonic er at du kan bruke flere typer tonic for å sette preg på kaffen. Dermed kan man få stor variasjon av smaker, påpeker Johannessen.

– For eksempel tonic med grapefrukt eller med sitron.

Det sies at Espresso Tonic oppsto i Oslo allerede for 15 år siden. Baristamesterne Charles Nystrand og Anne Lunell har tidligere forklart til magasinet European Coffee at en kollega blandet tonic og kaffe dagen derpå etter en personalfest, og at de tok med seg ideen til sin egen kaffebar i Helsingborg i 2007.

Likevel kan det se ut som en god gammeldags islatte fortsatt er den mest populære.

– Espresso Tonic er ikke den mest populære iskaffen vi har, men jeg har troen på at det kommer seg, sier Johannessen på Neongrut.

KALD KAFFE: – Jeg vil gjerne lære folk opp, sier Daniel Johannessen, mens han skjenker i espresso sammen med tonic.
KALD KAFFE: – Jeg vil gjerne lære folk opp, sier Daniel Johannessen, mens han skjenker i espresso sammen med tonic.
Foto: Helene Mariussen

Også andre har troen. Det Amerikanske matmagasinet Food & Wine spår at dette kan bli årets sommerdrink.

– Jeg tror absolutt den har potensialet til det. Den har en perfekt balanse mellom sødme og syre, sier Johannessen.

Han forteller at de også har prøvd en annen kreativ vri i det siste: Espresso med Cola.

– Det er veldig godt, synes jeg! Det er flere kaffebarer i Oslo som gjør.

FORFRISKENDE: Espresso med en klype sukker, tonic og isbiter.
FORFRISKENDE: Espresso med en klype sukker, tonic og isbiter.
Foto: Helene Mariussen

Godt-redaksjonen tok også turen innom Craft Coffe på Grønland i Oslo. På spørsmålet om de har Espresso Tonic spør baristaen «Hva er det?», før hun ser at det er ført opp på menyen.

– Å ja, den ja, smiler Eli Johanna Fjeld Snoek (20).

– Jeg merker jo at folk kjøper mer kalde drikker siden det er usedvanlig varmt denne sommeren. Men vi har faktisk ikke solgt så mye av denne enda.

– Så trenden lar vente på seg?

– Ja. Jeg har ikke merket noe til trenden enda.

– Men tror du den har potensial?

– Ja, det høres jo veldig digg ut. Hvis det blir populært overrasker det meg ikke. Folk henger seg jo på trender.

Vil du prøve andre iskaffer? Da kan du la deg inspirerer av disse oppskriftene:

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?