Filip August Bendi i hardtrening før Bocuse d’Or

19. januar 2023Aktuelt
FOKUS: Bendi (i forkant) og coach Cristopher Davidsen (t.h.) kjører gjennom hele løpet mange ganger før finalen førstkommende mandag.
FOKUS: Bendi (i forkant) og coach Cristopher Davidsen (t.h.) kjører gjennom hele løpet mange ganger før finalen førstkommende mandag.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Med bare dager igjen før det braker løs i verdensmesterskapet i kokkekunst, sier Filip August Bendi at de ikke kunne vært bedre forberedt.

I en slags glassboble av en bygning under Kepler-stjernen ved Gardermoen, er volumet og tempoet intenst. Her trener nemlig Årets kokk Filip August Bendi og teamet hans, i innspurten før Bocuse d’Or Lyon.

Bocuse d’Or er ansett som verdensmesterskapet i kokkekunst, og holdes i – nettopp – Lyon førstkommende søndag og mandag.

De siste dagene før avreise, har Bendi og laget hans gått gjennom alt de skal lage, fra start til slutt, 16 ganger.

– Vi har hatt en svært god oppkjøring mot årets konkurranse. Det er god stemning i laget og vi ler og tøyser mye. Det har vært veldig viktig for meg i oppkjøringen, og jeg reiser til Lyon med verdens beste team i ryggen. Vi har trent godt og vi kunne ikke vært bedre forberedt, sier Bendi.

INTENST: Under øvelsen ble et tidligere opptak av Bocuse d’Or spilt av med høyt volum.
INTENST: Under øvelsen ble et tidligere opptak av Bocuse d’Or spilt av med høyt volum.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Kokketalentet tok bronse under Bocuse d’Or Europe i 2022, og dette er første gang han skal representere Norge i verdensmesterskapet.

– Hvordan føles det å skulle være med i Bocuse d’Or?

– Bocuse d’Or har vært målet mitt i så mange år at det føles rett og slett litt rart at det bare er dager unna at vi endelig står der på konkurransekjøkkenet. Men det er dette jeg har trent på og kan ikke annet enn å si at jeg føler meg veldig klar.

– Vokst enormt

Denne dagen vises en tidligere Bocuse d’Or-konkurranse på storskjerm med et volum som får det til å føles som at vi sitter i salen under den ekte konkurransen.

Mat danderes, eller «plates» som det kalles, med stødige hender. Foran Bendi står coach og Michelin-kokk Christopher Davidsen, som tidligere har tatt sølv i den samme konkurransen. Han følger med på hvert sekund som går på et intrikat digitalt skjema.

SMAKER: En rekke krydre og smaker på øvingskjøkkenet.
SMAKER: En rekke krydre og smaker på øvingskjøkkenet.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Davidsen forteller at Bendi har utviklet seg på flere plan det siste året.

– Han har utviklet seg enormt mye. Han har blitt en mye bedre leder, og jeg synes han har vokst enormt mye som kokk. Da jeg konkurrerte, fant jeg meg selv etter Bocuse, og jeg ser at han virkelig er på vei til å finne sin greie. Han har hatt en enormt bra utvikling.

– Hva er viktig under disse siste øvelsene?

– Det er viktig at det blir forbedring fra gang til gang, og å få inn flinke folk på smakingene som gir oss tilbakemeldinger. Og å finpusse.

– Smak er det viktigste

For Filip August Bendi gleder han seg aller mest til søndag klokken åtte på morgenen, når han kan sette kniven i breiflabben.

– Da er vi i gang. Så er det selvsagt å høre heiaropene fra tribunen. Det er en stor norsk heiagjeng der, og det er selvsagt veldig motiverende å høre trøkket fra tribunen.

GLEDER SEG: Bendi gleder seg mest til han kan starte på søndag morgen.
GLEDER SEG: Bendi gleder seg mest til han kan starte på søndag morgen.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Kokken synes oppgavene de har fått er spennende og utfordrende. En av dem er å lage barnemat – dog, sett fra et Bocuse-perspektiv.

– Vi blir målt på mange ting i denne konkurransen, men smak er selvsagt det aller viktigste og de er også det vi har fokusert aller mest på

– Norge har historisk sett gjort det veldig bra i Bocuse d'Or, kjenner du på noe ekstra press med tanke på det?

– Det tenker jeg ikke så mye på. Jeg og teamet mitt er der for å vinne, og det er det jeg har fokus på.

Foto: Newspilot Autoprint

Vil du lese mer om god mat og bli inspirert til å prøve nye oppskrifter? Det nyeste Godt-magasinet er i salg i dagligvarebutikker nå - eller i vår nettbutikk (fri frakt!)

Publisert: 19.01.2023 kl. 13:02
Oppdatert: 20.01.2023 kl. 10:34


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?