Det beste jeg vet med Joanne Sørheim og Petter Antonsen

DUO: Petter Antonsen og Joanne Sørheim foran et maleri av Grete Ruud på Kafeteria August, som de driver sammen.
DUO: Petter Antonsen og Joanne Sørheim foran et maleri av Grete Ruud på Kafeteria August, som de driver sammen.
Foto: Privat
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

De driver et spisested hvor frokost-mat er i fokus, men hverken Joanne Sørheim eller Petter Antonsen er matmonser på morgenen.

I «Det beste jeg vet»-spalten snakker vi med matglade kjendiser, kokker, influensere og bloggere. Tidligere har blant annet kokk Reneé Fagerhøi og skuespiller Emilie Skolmen snakket om sine matvaner.

Joanne Brynildsen Sørheim (24) er daglig leder på nyåpnede Kafeteria August i Oslo, hvor Petter Rolund Antonsen (24) har rollen som kokk og kjøkkensjef.

Vi blir bedre kjent med duoen bak Oslos nyeste hotspot.

– Hei, gratulerer med Kafeteria August! Hva er konseptet?

Joanne: – Tusen takk! Det er et heldags hangout sted med frokost, lunsj, middag, og så litt fest på kvelden i helgene med musikk og vin.

– Hva er det beste på menyen, ifølge dere selv?

Joanne: – Tartaren er veldig god, og bleke hvite bønner med blåmuggost og kyllingsmør. Elsker blek mat! Vi bytter menyen ofte og varierer etter råvarer og sesong. Snart vår heldigvis.

Petter: – Selv om menyen byttes, blir et par av rettene vi liker best værende, men vi endrer kanskje litt på sausen eller topper med andre vekster. Slik forblir noe det samme, men med en ny vri, så folk ikke går lei.

– Hvordan har responsen vært?

Joanne: – Tror folk har kost seg veldig. Inntrykket er at August har vært et ønsket type sted, og vi har allerede fått stamgjester.

Petter: – Vi tar ikke reservasjoner, og det har vært ekstremt mye folk så det er hyggelig å se at folk vil komme og gidder å stå i kø. Og gøy at folk sitter lenge, selv når de er ferdige med maten, og tar en øl til – og en til.

– Tips til andre unge som vil jobbe med lidenskapen?

Joanne: – Ikke begynn i restaurantbransjen, du kommer deg aldri ut. Hehe, nei da. Det hjelper å ha fine folk rundt seg – gode venner og naboer. Og å være ydmyk, tørre å spørre om hjelp og innse at du ikke kan være verdensmester i alt. Det er så mye som er individsorientert, men det handler jo mest om å skape et godt team med fine folk. Og å bare gjøre det. Så tror jeg det er viktig å lage noe du selv liker. Om ikke så er det jo litt meningsløst.

Både Antonsen og Sørheim er travere i Oslos restaurantbransje. Antonsen kommer fra roller som kjøkkensjef på Smalhans og kokk på Maaemo, og Sørheim var med å starte Mohn i 2020 før hun gikk over til Reverihavnen Kro i fjor. Oppveksten på gård ledet henne inn i matbransjen.

Joanne: – Jeg har gått livets harde skole og lært mye av mamma. Om man er omgitt av matproduksjon, som jeg har vokst opp med, får man en forståelse av smaker, råvarer, sesonger og det som funker sammen og ikke. Mat er min eneste hobby.

– Hva er favorittfrokosten?

Joanne: – Spiser ikke frokost, det skjer aldri. Jeg spiser aldri noe før etter klokken tolv. Men det perfekte er nok en halv liter svart traktekaffe på Hovedøya, mens jeg ser utover Oslo i morgendisen om sommeren og tidlig høst. Utover dagen spiser jeg mye da, så jeg er mer på sånn «second breakfast».

Petter: – Åh, jeg er ekstremt dårlig på frokost. Jeg vet ikke, når vi bygde her, ble jeg svak for brød, og Delikat sin ferdig kyllingrøre med karri. Leverpostei på lunket brød funker også.

– Og favorittmiddag?

Joanne: – Om jeg skal kose meg ordentlig er det grønnsaker i sesong og helgrillet kylling. Men vanligvis blir det noe pasta. Jeg har det ofte travelt, så pasta puttanesca eller alla norma. Noe uten kjøtt, gjerne ansjos og tomatbasert.

Petter: – Den er tricky, jeg spiser mest på jobb. Dette er litt flaut å si, men jeg er sykt svak for norsk taco med nesten kokt kjøttdeig og Santa Maria-krydder.

– Hva var det beste du visste som barn?

Petter: – Hm, tror ikke jeg hadde noen store favoritter, men pannekaker var stas. De søte middagene var, som for barn flest, et høydepunkt.

Joanne: – Siden mamma laget mye fra bunnen av syntes jeg det var mer stas med det alle andre spiste, som bare kneippbrød med salami og Brelett. Grillet kylling på norsk kinarestaurant med fries og grillkrydder. Alt sånt som mamma nektet å kjøpe.

– Har du en favorittkake?

Joanne: – Fyrstekake. Gjerne den i plast fra butikken, den er sykt god. Eller linser, som er en småkake. Alt med eggekrem, egentlig. Jeg hater å bake og har stor respekt for alle som er konditor og som har tålmodighet til å måle opp milliliter, gram og desiliter og sånt. Det har ikke jeg, jeg har generelt dårlig tålmodighet.

Petter: – Min mor lager en veldig god Firkløverkake. Det er typ sjokoladekakebunn delt i to og fylt med vaniljekrem, trukket i Firkløversjokolade-glaze.

– Dessert da?

Joanne: – Alt som er is, jeg elsker is. Hele året. Verdens beste dessert er den lille softisen med brunet smør på Maaemo. Men ja, all is. Alt som er kaldt.

Petter: – Jeg tror bare is, eller Pavlova. Det kan jeg spise kilovis av. Jeg kan lett drepe en bøtte is på en kveld også.

– Beste godteri eller snacks?

Joanne: – All chips for alltid. Jeg tror jeg aldri har kjøpt smågodt faktisk. Aldri hatt lyst på det heller, men chips med smaker som salt og eddik, eller mer trash «sour cream and onion» fra Maarud går ned på høykant. Også må jeg ha Basset’s i julen, hehe.

Petter: – Åh, Smash kanskje? Går lei alt annet, men aldri det. Jeg er også sykt glad i jelly-beans i XL, de i løsvekt, som er som ekstra store Gomp.

– Hva er din favorittingrediens?

Joanne: – Kommer an på, men ansjos og parmesan putter jeg i nesten alt.

Petter: – Godt meierismør.

– Hva er din favorittsesong?

Petter: – Det er vel juni til august kanskje. Da er de norske grønnsakene på topp. Dessuten gror det ville vekster rundt omkring man kan plukke med seg og bruke i mat.

Joanne: – Tror sensommer. Det er når juli, august og september kommer norsk mat er best. Selv om det er sykt stas med første rabarbraen, pipeløkene og asparges som kommer opp av jorden på våren. Men jeg velger sensommer med norske bær.

– Hvor ville du reist på tur for matens skyld?

Joanne: – Slovenia! Jeg anbefaler alle å dra dit. Det er en perfekt miks av Nord-Italia, Østerrike og landene rundt. De har alt fra surkål og ferskost til pølser og sånn typisk italiensk spekemat. Veldig god vin, og de kan frokost i motsetning til italienerne der man får en søt kake til frokost. Italienerne kan ikke frokost. Slovensk mat er nesten like godt som Norge, som jo er verdens beste land.

Petter: – Åh, det er lett å svare København, siden det er nærme og enkelt å komme seg dit. De har et spisested på hvert gatehjørne. Og kanskje Paris og Frankrike generelt for typisk fransk bistro?

– Hva spiser du aldri?

Joanne: – Sushi, om jeg ble invitert på en ordentlig fancy sushirestaurant er det sikkert stas, men et brett fra Rema med kald oppdrettslaks, ris og konditorfarget pepperrot? Nei. Jeg spiser ikke oppdrettslaks i det hele tatt.

Petter: – Makrell i tomat, aldri spist det, og skal aldri spise det.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

Joanne: – Jeg elsker Negroni. Så jeg har alltid Campari, gin og vermut. Det mest kos som finnes er en liten cocktail på sengekanten. Ellers har jeg alltid gode hermetiske tomater, pasta og parmesan. Og alltid sitron og løk, og pepper.

Petter: – Alltid smør. I skapet, alltid en boks Nugatti som kommer frem i helgene.

– Hva er det beste du kan lage selv?

Joanne: – Gnocchi, klassisk med brunet smør og salvie og sitron – ekte kos.

– Hva er det beste å få servert?

Petter: – Hjemme er det mammas lapskaus, men generelt liker jeg bare det faktum å bli servert, at folk vil lage mat til meg.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

Joanne: – Veldig glad i sånn stor kjøkkenpinsett, som en pølseklype. Det kan brukes til alt, som å flippe biff og å legge grønnsaker eller pasta over på fat. Anbefaler alle å ha en sånn i rustfritt stål.

Petter: – Jeg har lyst å si en god, skarp kniv, med det svarer vel alle.

– Hva hører du på når du lager mat?

Joanne: – Jeg har ganske schizofren smak, så alt fra folk og country til hiphop. Jeg hører på podkast ofte, fordi jeg er veldig glad i å lære ting, få litt innputt, ikke bare ha mat og drikke i hjernen. Da kan det være Dagsnytt 18 fra to dager siden eller NRK Oppdatert.

Petter: – Alt fra gammel hiphop til hard techno. Litt på podkast, men da ender jeg ofte med å gå i egne tanker.

– Hvor går du helst ut og spiser?

Joanne: – Jeg gleder meg til å teste The Little Pickle på bursdagen min. Men har vært altfor lite ute og spist i det siste. Er derimot meget glad i å gå på bar. Makulator, Bar Albatross og Robinet er mest frekventert – også er jo Dæl kanskje Oslos fineste bar og drives av trivelige folk.

Petter: – Lenge siden jeg har spist noe særlig ute, men har hengt mye på Velochef Clubhouse. Det har jo åpnet masse fine steder de siste årene – drømmer bare om at flere skal ha mandagsåpent, slik som Maaemo, hehe.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?